Ο ύπνος του παιδιού στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα: η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) υποστήριζε για καιρό ότι οι γονείς δεν πρέπει ποτέ να αφήνουν το μωρό τους να κοιμάται στο κρεβάτι μαζί τους, επικαλούμενη τον κίνδυνο ασφυξίας, Συνδρόμου Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου και άλλων συνδεόμενων με τον ύπνο, θανάτων. Αλλά το 2016, ο AAP προσάρμοσε τις κατευθυντήριες γραμμές του για να παραδεχτεί τελικά ότι μπορεί το μωρό να κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς του.
Μια έκθεση του 1999 συμβούλευε τους γονείς να μην κοιμούνται με το μωρό τους στο κρεβάτι τους, αναφέροντας μια μελέτη με 515 νεκρά μωρά σε επταετή περίοδο, οι οποίοι σχετίζονταν με την ασφυξία. Πολλοί εμπειρογνώμονες, όπως η περίφημη παιδίατρος Penelope Leach, αντέκρουσαν τη βάση αυτής της συμβουλής και αμφισβήτησαν τα ευρήματα, σημειώνοντας ότι δεν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως το αν οι γονείς έπιναν ή λάμβαναν ναρκωτικά ή αν τα βρέφη είχαν ξαπλώσει πάνω στο στομάχι τους (πράγμα που θα μπορούσε να προκαλέσει το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου).
Οφέλη από τον ύπνο μαζί με τους γονείς
Τα πρακτικά οφέλη από τον ύπνο γονέων-μωρού στο ίδιο κρεβάτι είναι προφανή. Όχι μόνο οι γονείς είναι κοντά στο μωρό για το αν κάτι πάει στραβά, αλλά μιας τέτοιας μορφής ύπνος καθιστά ευκολότερο για τη μητέρα να θηλάσει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στη συνέχεια, βέβαια, υπάρχει η ακαταμάχητα γλυκιά οικειότητα αυτού του ύπνου .
«Υπάρχει μια ενστικτώδης ανάγκη για τη μητέρα να είναι κοντά στο μωρό της», λέει στο Parents η ειδική για τον θηλασμό Cynthia Epps. Οι γυναίκες που εργάζονται δεν βλέπουν τα μωρά τους όλη την ημέρα και τις προσελκύει ιδιαίτερα ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι για να αντισταθμίσει τη χαμένη επαφή. «Όταν το μωρό είναι κοντά μπορεί να ηρεμήσει με την επαφή του δέρματος με το δέρμα», λέει η Epps. «Και μπορεί να αρχίσει να χτίζεται ο συναισθηματικός δεσμός μεταξύ μητέρας και παιδιού».
Οι υποστηρικτές της άποψης για τον κοινό ύπνο λένε ...
Μειονεκτήματα από τον ύπνο μαζί με τους γονείς
Η Lynelle Schneeberg, Psy.D., διευθύντρια του προγράμματος συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια του ύπνου στο ιατρικό κέντρο του Κοννέκτικατ, λέει στο Parents.com ότι αν οι γονείς θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, το να κοιμούνται σε διαφορετικά κρεβάτια είναι πιο σημαντικό από οποιαδήποτε θετική επίδραση του ύπνου στο ίδιο κρεβάτι.
Το να μοιράζεσαι το κρεβάτι μπορεί να γίνει προβληματικό για διάφορους λόγους, λέει η Δρ Schneeberg, συμπεριλαμβανομένων των εξής:
Σε τελική ανάλυση, βέβαια, η επιλογή είναι δική σου και είναιπροσωπική.