Κι άλλος λόγος για να τρώτε μαζί στο τραπέζι | μαμα & παιδι , οικογενεια | womenonly.gr
14:03
22/3/2017

Κι άλλος λόγος για να τρώτε μαζί στο τραπέζι

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Τα παιδιά που τρώνε στο τραπέζι, έχουν μικρότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα παιδιά αναγνωρίζουν το αίσθημα της πληρότητας καλύτερα σε σχέση με το αν τρώνε μπροστα από την τηλεόραση, που αποσπά την προσοχή τους.  Τα παραπάνω δείχνει πρόσφατη αμερικανική μελέτη που δειξήχθη σε δείγμα παιδιών ηλικίας μεταξύ 2 και 5 ετών. 

Τα οικογενειακά γεύματα στο τραπέζι δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν ποιά είναι η κατάλληλη μερίδα γι΄ αυτά, μαθαίνοντας να αναγνωρίζουν το αίσθημα της πείνας και της πληρότητας. Μάλιστα, οι ερευνητές τονίζουν πως ο γονιός δεν πρέπει να πιέζει το παιδάκι να τρώει περισσότερο από όσο απλά χρειάζεται. 

Αντί να ρωτάς το παιδάκι σου "τελειώσες το φαγητό σου" καλύτερα να ρωτάς αν χόρτασε και να του πεις πως αν πεινάει καλό θα ήταν να φάει λίγο περισσότερο, προτείνει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Brent McBride, δειυθυντής του εργαστηρίου για την ανάπτυξη του παιδιού στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. 

Κάνοντας τις κατάλληλες ερωτήσεις βοηθάμε τα παιδιά να αναγνωρίζουν τα σήματα της πείνας αλλά και του κορεσμού. Αντίθετα, πιέζοντας τα να φάνε ενώ δεν είναι πεινασμένα, ίσως να αποτελεί το χειρότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε αφού τους διδάσκουμε να μη δίνουν σημασία στα σήματα του σώματος. 

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της αμερικανικής ακαδημίας διατροφής και διαιτολογίας ενώ τα ευρήματα έρχονται να υποστηρίξουν προηγούμενη μελέτη του Δρ Brian Wansink, του Πανεπιστημίου Κόρνελ στις ΗΠΑ  αλλά και της  Dr Ellen van Kleef , του Πανεπιστημίου Wageningen στην Ολλανδία.

Όλες οι μελέτες έχουν κοινό παρανομαστή: Όταν η οικογένεια τρώει μαζί γύρω από το τραπέζι αντί μπροστά της τηλεόρασης είναι λίγότερο πιθανό τα παιδιά να γίνουν υπέρβαρα. 

 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ