Γιορτή του πατέρα: 5 πράγματα που μπορεί να μη γνωρίζεις για τη σημερινή μέρα | μαμα & παιδι , οικογενεια | womenonly.gr
8:32
20/6/2021

Γιορτή του πατέρα: 5 πράγματα που μπορεί να μη γνωρίζεις για τη σημερινή μέρα

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η τρίτη Κυριακή του Ιουνίου είναι αφιερωμένη στους μπαμπάδες. Οι παλαιότεροι βέβαια θα απορήσουν μιας και ο εορτασμός της πατρότητας της γιορτής ή ημέρας του πατέρα (όπως την ονομάζουμε) καθιερώθηκε σχετικά πρόσφατα στην Ελλάδα.

Ας δούμε μερικά πραγματάκια για την ημέρα που λίγοι γνωρίζουν...

Οι ευχετήριες κάρτες για τον μπαμπά εμφανίζονται ήδη από το 4000 μΧ

Μπορεί ο εορτασμός της ημέρας να είναι σχετικά πρόσφατος, ευχές προς τον μπαμπά βρίσκουμε όμως ήδη από το 4000 μΧ όταν παιδί από τη Βαβυλώνα αποφάσισε να ευχηθεί στον πατέρα με μια πήλινη "κάρτα"  υγεία και μακροζωϊα. 

Πώς ξεκίνησε η γιορτή του πατέρα; 

Η πρώτη γνωστή ιστορικά περίπτωση οργανωμένου εορτασμού της Ημέρας του Πατέρα έλαβε χώρα στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 5 Ιουλίου του 1908. Σήμερα η ημέρα του πατέρα εορτάζεται ανά τον κόσμο, σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Πώς καθιερώθηκε η γιορτή στην Ελλάδα; 

Στην Ελλάδα η γιορτή καθιερώθηκε από διαζευγμένους μπαμπάδες ως αντίδραση στις αποφάσεις τις δικαιοσύνης σε περίπτωση διαζυγίων που δίνει προτεραιότητα επιμέλειας στη μητέρα. 

Κόκκινα τριαντάφυλλά για τον πατέρα 

Αν νόμιζες πως μόνο οι γυναίκες παίρνουν τριαντάφυλλα, κάνεις λάθος. Το επίσημο λουλόυδι της ημέρας είναι το τριαντάφυλλο και μάλλιστα κατακόκκινο! 

Γιατί μπαμπάς; 

Η λέξη προέρχεται από την τούρκικη μπάμπα. Η ελληνική λέξη είναι πατέρας αλλά μιας και το μπαμπάς είναι ευκολότερο στην προφορά για τα μωράκια χρησιμοποιείται κατά κόρον. Μάλιστα σε αρκετές γλώσσες ο πατέρας έχει σαν οικεία ονομασία κάποια λέξη με μπα (πχ. baba) ή ντα (πχ dad) καθώς πιστεύεται πως είναι από τις πρώτες ηχηρές συλλαβές που προσπαθύν να εκφέρουν τα μωράκια.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ