Γιατί να πάψεις να κατηγορείς τους γονείς σου | μαμα & παιδι , οικογενεια | womenonly.gr
17:11
11/1/2016

Γιατί να πάψεις να κατηγορείς τους γονείς σου

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Έχεις ποτέ σκεφτεί πως μάλλον πρέπει να πάψεις να κατηγορείς τους γονείς σου για οτιδήποτε δεν πηγαίνει όπως θα ήθελες ή φανταζόσουν στη ζωή σου, ειδικά να έχεις προ πολλού ενηλικιωθεί;

 Είναι σύνηθες να ανατρέχουμε στην παιδική ηλικία και να κρίνουμε τους γονείς για τη συμπεριφορά και τις επιλογές τους προπαθώντας να τους ρίξουμε όλη την ευθύνη για όσα μας συμβαίνουν. Ιδού μερικοί λόγοι για να πάψεις να το κάνεις... 

 

Είσαι ενήλικας 

Ο πρώτος και κύριος λόγος για να πάψεις να τους κατηγορείς είναι πως βρίσκεσαι κι εσύ στην ίδια θέση που βρίσκονταν πριν χρόνια κι αυτοί. Είσαι σίγουρη για τις κινήσεις και τις επιλογές σου; Γνωρίζεις αν μετά απο 30 χρόνια τα δικά σου παιδιά έχουν αντίστοιχα παράπονα από εσένα; Δεν είναι και τόσο ώριμο να τους κρίνεις και να τους κατακρίνεις αλλά να κοιτάξεις πώς θα δομήσεις εσύ τη ζωή σου προς το καλύτερο. 

Έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν 

Τα παιδιά δεν έρχονται με οδηγίες χρήσης, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Δεν υπάρχει απόλυτος οδηγός σωστών γονέων. Στις περισσότερες περιπτώσεις - εκτός λυπηρών εξαιρέσεων- το κίνητρο των γονιώνγια τα πάντα  είναι αγαπή. 

 

Όλοι κάνουν λάθη, ακόμη κι αυτοί 

Είναι άδικο να κατηγορείς τους γονείς για λάθη που τυχόν έκαναν. Όταν είμασταν παιδάκια τους βλέπαμε σαν παντοδύναμους και φωστήρες. Μεγαλόντας τους κατεβάσαμε από το βάθρο αυτό διαπιστώνοντας πως είναι κι αυτοί άνθρωποι με αδυναμίες κι ελλατώματα, όπως κι εσύ άλλωτσε. Δεν υπάρχει αλάθητο, αυτό να το θυμάσαι.

Μη ρίχνεις αλλού τις ευθύνες

Είναι εύκολο να κατηγορούμε τους γονείς για τα λάθη μας και τις επιλογές μας. Κι αν κάτι τέτοιο στην περίοδο της  εφηβείας μπορεί ίσως να δικαιολογηθεί, στην ενήλικη ζωή είναι άδικο και ανεπίτρεπτο. Μάθε να αναλαμβάνεις τις ευθύνες των πράξεών σου δίχως να ψάχνεις εξιλαστήρια θύματα.

 

Η δύναμη της συγχώρεσης είναι μεγάλη 

Ναι, οι γονείς μπορεί να έκαναν λάθη κατά καιρούς αλλά όπως τονίσαμε παραπάνω, είναι άνθρωποι κι ώς άνθρωποι κάνουν λάθος. Μην κολλάς στο παρελθόν, συγχώρεσέ τους και προσπάθησε να διορθώσεις τα πράγματα. Τα απωθημένα κι ο θυμός μόνο ένταση και τοξικά συναισθήματα μπορούν να αποφέρουν.

Ποιός είπε πως οι γονείς είναι τέλειοι;

Κανείς δεν είναι τέλειος και οι γονείς δεν αποτελούν εξαίρεση. Ακόμη κι αν έχουν διαβάσει δεκάδες βιβλιά κι αν έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια διαπαιδαγώγησης, το πιο πιθανό είναι να μη φτάσουν ποτέ την τελειότητα, γι΄αυτό μην το απαιτείς. 

 

Μην κολλάς στο παρελθόν 

Ίσως οι γονείς να έκαναν μεγάλα λάθη που όντως επηρεάζουν στην ενήλικη ζωή σου. Ωστόσο, η προσκόλληση στο παρελθόν δε βοηθά και πάνω απ΄όλα δεν είναι υγιής πρακτική. Αν θέλεις να είσαι ευτυχισμένη ξεκόλλα από το παρελθόν και ζήσε το παρόν.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ