Ενδοοικογενειακή βία | μαμα & παιδι , οικογενεια | womenonly.gr
0:00
15/10/2007

Ενδοοικογενειακή βία

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να είναι ταμπού για τη σύγχρονη κοινωνία. Αποφεύγουμε να μιλάμε γι' αυτήν, δεν γνωρίζουμε πώς πρέπει να την αντιμετωπίσουμε και πολλοί από εμάς πιστεύουμε, λανθασμένα

Η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να είναι ταμπού για τη σύγχρονη κοινωνία. Αποφεύγουμε να μιλάμε γι' αυτήν, δεν γνωρίζουμε πώς πρέπει να την αντιμετωπίσουμε και πολλοί από εμάς πιστεύουμε, λανθασμένα, ότι είναι αυστηρά οικογενειακή υπόθεση.

Η ενδοοικογενειακή βία είναι η πιο συνηθισμένη μορφή άσκησης σωματικής, ψυχολογικής, σεξουαλικής ή και οικονομικής βίας από έναν άντρα σε μία γυναίκα και η σωματική η πιο επικίνδυνη και φανερή εκδήλωσή της, γιατί βάζει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα μίας γυναίκας. Συνήθως ξεκινά με ένα χαστούκι, κλιμακώνεται και καταλήγει σε καθημερινό εφιάλτη με τα εξής στάδια: επίθεση, μετάνοια, συγγνώμη, υπόσχεση ότι δεν θα επαναληφθεί, περίοδο συμφιλίωσης και ξανά επίθεση.
Η ψυχολογική ή οικονομική βία μπορεί να μην καταλήγουν πάντα και σε σωματική, μία σωματικά όμως κακοποιημένη γυναίκα έχει σίγουρα κακοποιηθεί και ψυχολογικά. Ο σύντροφος ή ο σύζυγός της ελέγχει τη ζωή της, την απομονώνει από το περιβάλλον της, της στερεί την ελευθερία, την εκβιάζει, την απειλεί, με αποτέλεσμα εκείνη να χάσει τον αυτοσεβασμό της, να απομονωθεί και να καταλήξει σε αρκετές περιπτώσεις με σοβαρές ψυχικές διαταραχές όπως μελαγχολία και κατάθλιψη. Άλλοτε, η άσκηση βίας είναι οικονομική οδηγώντας σε πλήρη εξάρτηση της γυναίκας από το σύζυγο ή σύντροφό της, ο οποίος ελέγχει απόλυτα τα έσοδα και τα έξοδά της και της αφαιρεί το δικαίωμα να διαχειρίζεται τα χρήματά της.

Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός
Mία γυναίκα-θύμα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν ευθύνεται για την βία που ασκείται πάνω της και ότι δεν θα πρέπει να περιμένει να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή της για να αντιδράσει. Η κακοποίησή της αποτελεί ποινικό αδίκημα και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δυστυχώς, δεν αντιδρούν όλες οι γυναίκες με τον ίδιο τρόπο στη βία που τους ασκείται. Κάποιες διεκδικούν το δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρέπεια, ενώ κάποιες άλλες δεν καταφέρνουν να προστατέψουν τον εαυτό τους και υποτάσσονται στη "μοίρα" τους.
Η γυναίκα-θύμα θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ασκεί οποιαδήποτε μορφή βίας πάνω της. Άλλωστε, αν επιλέξει να μην αντιδράσει, θα βρεθεί σύντομα σε αδιέξοδο. Και αυτό γιατί η αποδοχή μιας βίαιης συμπεριφοράς ενθαρρύνει το θύτη να συνεχίσει τις επιθέσεις και προκαλεί στην ίδια αισθήματα ντροπής και ενοχής. Αν μάλιστα φθάσει στο σημείο να κατηγορεί τον εαυτό της για ό,τι της συμβαίνει, χάνει τον αυτοσεβασμό και την αυτοπεποίθησή της.
Αυτό που θα πρέπει να συνειδητοποιήσει είναι ότι η αποτελεσματικότερη μορφή αντίδρασης είναι η υπεράσπιση του εαυτού της και όχι η απομόνωση. Συζητώντας το πρόβλημά της, θα μπορέσει να εξωτερικεύσει τα αισθήματά της και να βρει ένα τρόπο αντιμετώπισής του. Ακόμη και αν η γυναίκα-θύμα θεωρεί ότι η περίπτωσή της δεν είναι σοβαρή, καλό θα ήταν να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό ή σε κάποια γυναικεία οργάνωση και να βρει το θάρρος και το κουράγιο να προστατέψει τον εαυτό της από μία νέα επίθεση.

Τι πρέπει να κάνετε, αν είστε θύμα σωματικής κακοποίησης
* Αν υπάρχει σωματική κακοποίηση και μπορείτε να φύγετε, πηγαίνετε σε ένα εφημερεύον νοσοκομείο, σε σταθμό Α' Βοηθειών ή καλέστε το 166.
* Αν ο σύντροφός σας σάς εμποδίζει να φύγετε, φωνάξτε βοήθεια ή καλέστε το 100.
* Μπορείτε να πάτε στο Αστυνομικό Τμήμα για να υποβάλετε μήνυση ή για να ζητήσετε να του γίνουν συστάσεις.
* Σκόπιμο είναι επίσης να ζητήσετε να καταγραφεί το γεγονός στο βιβλίο συμβάντων του Τμήματος ή στα βιβλία του νοσοκομείου.
* Μπορείτε να καταφύγετε και στην Εισαγγελία για να υποβάλετε μήνυση ή για να του γίνουν συστάσεις από τους αστυνομικούς. Αν ο σύντροφός σας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, ο εισαγγελέας μπορεί να εκδώσει ένταλμα συλλήψεως.
* Επίσης, μπορείτε να πάρετε σημείωμα για να εξεταστείτε από τον ιατροδικαστή. Μία ιατροδικαστική βεβαίωση αποτελεί χρήσιμο στοιχείο σε περίπτωση ποινικής δίωξης ή διαζυγίου.
* Αν θέλετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι σας, καλό είναι να προχωρήσετε σε ασφαλιστικά μέτρα για μετοίκηση.
* Αν έχετε πάρει μαζί σας τα παιδιά, θα πρέπει να προχωρήσετε σε ασφαλιστικά μέτρα για να αποκτήσετε την προσωρινή επιμέλεια και διατροφή.
* Αν θέλετε να απομακρύνετε το σύντροφό σας από το σπίτι, θα πρέπει να κάνετε αίτηση για μετοίκησή του.
* Τη σκοπιμότητα ή όχι των παραπάνω μέτρων, ανάλογα με την περίπτωσή σας, μπορεί να σας την αναλύσει ο δικηγόρος ή νομικός που βρίσκεται στο Κέντρο για Κακοποιημένες Γυναίκες.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε ένα θύμα κακοποίησης
* Προσπαθήστε να του δείξετε ότι βρίσκεστε δίπλα του και πως είστε διατεθειμένη να μοιραστείτε το πρόβλημά του.
* Ενημερώστε το για τις υπηρεσίες όπου μπορεί να απευθυνθεί. Αν δεν μπορεί ή διστάζει, αναλάβετέ το εσείς και πληροφορήστε το για το τι μπορεί να κάνει.
* Αν δεν τολμά να επισκεφτεί μόνο του κάποια από τις υπηρεσίες υποστήριξης, πηγαίνετε μαζί του.
* Συζητήστε μαζί του, χωρίς όμως να το πιέσετε να πάρει κάποια απόφαση.
* Βοηθήστε το να πιστέψει στον εαυτό του, στις ικανότητες και τις δυνάμεις του.
* Προσφέρετέ του την υλική βοήθεια που μπορεί να έχει ανάγκη: χρήματα, προσωρινή στέγη ή φιλοξενία, απασχόληση.
* Αν βρίσκεται σε κρίση ή σε κατάσταση πανικού, συνοδεύστε το στην αστυνομία, σε δικηγόρο ή ιατροδικαστή.
* Αν είστε αυτόπτης μάρτυρας περιστατικού κακοποίησης, μη μένετε απλοί θεατές αλλά αντιδράστε για να αποτρέψετε μία ακόμη πιο δυσάρεστη εξέλιξη.

 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ