Βάλε χρώμα στους τοίχους! | μαμα & παιδι , οικογενεια | womenonly.gr
0:00
17/4/2008

Βάλε χρώμα στους τοίχους!

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Το χρώμα μπορεί να μας κάνει να έχουμε τις... μαύρες μας ή να τα βλέπουμε όλα ρόδινα. Πώς γίνεται αυτό; Ας δούμε τι μας αποκαλύπτει η χρωματοθεραπεία.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΓΚΑΡΓΚΑΤΣΟΥΓΙΑ σύμβουλο feng shui

 

Το χρώμα μπορεί να μας κάνει να έχουμε τις... μαύρες μας ή να τα βλέπουμε όλα ρόδινα. Πώς γίνεται αυτό; Ας δούμε τι μας αποκαλύπτει η χρωματοθεραπεία. Ο ισχυρισμός ότι μέσα από μια χρωματιστή καθημερινότητα μπορούμε να έχουμε σταθερά συναισθήματα, αίσθηση του χιούμορ, ζωντανό νου, ψυχοσωματική υγεία, έντονο ενθουσιασμό και βαθιά ικανοποίηση ενισχύεται ακόμη περισσότερο αν εμπιστευτούμε τη χρωματοθεραπεία.

Εξάλλου τα χρώματα έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε πολλούς πολιτισμούς της αρχαιότητας. Από τον αιγυπτιακό και τον κινέζικο μέχρι τον αραβικό, τον περσικό και τον περουβιανό. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, για παράδειγμα, πίστευαν ότι το μπλε, το κίτρινο και το κόκκινο μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά το σώμα, το πνεύμα και το νου του ανθρώπου. Χρησιμοποιούσαν, δε, χρωματιστές πέτρες για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Οι αρχαίοι Έλληνες, πάλι, πίστευαν πως το χρώμα των ροφημάτων από βότανα βοηθούσε στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Όσο για τον Πυθαγόρα, κι αυτός χρησιμοποιούσε το χρώμα σε συνδυασμό με τη μουσική και την ποίηση για να γιατρέψει τους ασθενείς του.

Μια παλέτα από συναισθήματα
Σήμερα η επιρροή των χρωμάτων, θετική ή αρνητική, είναι πλέον αδιαμφισβήτητη. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι έχουμε συνδέσει τη λειτουργία που λαμβάνει χώρα σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού ή το γραφείο μας με συγκεκριμένους χρωματισμούς. Για παράδειγμα, θα μας φαινόταν σχεδόν απαράδεκτο ένα νοσοκομείο με κόκκινους τοίχους ή ένα νηπιαγωγείο σε γκρι αποχρώσεις. Έτσι λοιπόν η σύνδεση του κάθε χρώματος με τη συναισθηματική επιρροή που ασκεί στον άνθρωπο μπορεί να μας δώσει πολύ σημαντικές πληροφορίες για το πώς πρέπει να προσεγγίσουμε χρωματικά τη διακόσμηση του σπιτιού και του επαγγελματικού μας χώρου.

ΚΙΤΡΙΝΟ

Ιδανικό για το γραφείο
Ωθεί το νέο, το σύγχρονο και το αναπτυσσόμενο. Το κίτρινο χρώμα περιλαμβάνει στοιχεία φωτεινότητας, δραστηριότητας και επέκτασης. Ποιος χώρος λοιπόν θα ήταν καλύτερος για την εφαρμογή του χρώματος αυτού από το γραφείο; Θετικές επιρροές: Διάνοια, αντίληψη, πειθώ, εμπιστοσύνη, χαρά, σοφία, ευθυμία, χάρη, άνεση. Στην αρνητική του όψη: Το χρώμα της δειλίας, της ζήλιας και της κυριαρχίας. Θεραπευτικές δυνάμεις: Τονώνει το νευρικό σύστημα, καθαρίζει το συκώτι από τις τοξίνες, απαλύνει δερματικές ανωμαλίες.

ΚΟΚΚΙΝΟ

Ό,τι καλύτερο για το καθιστικό
Μπορεί να απογειώσει την επαγγελματική μας καριέρα και τη φήμη μας αλλά και να ζωντανέψει σχέσεις ή να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία ενός τρυφερού δεσμού. Είναι το χρώμα της ζωτικής ενέργειας και του θάρρους, μας κάνει πιο δραστήριους και δυνατούς σε συναισθηματικό, νοητικό και πνευματικό επίπεδο. Είναι ιδανικό για χώρους ζεστασιάς και δράσης. Θετικές επιρροές: Θεωρείται ότι συμβάλλει στην έκκριση αδρεναλίνης και επιδρά διεγερτικά στην καρδιακή λειτουργία, επιταχύνοντας τους παλμούς. Στην αρνητική του όψη: Επειδή συνδέεται με το θυμό και την ένταση, δεν συστήνεται σε ευέξαπτους ανθρώπους. Επίσης, διεγείρει το φόβο, προκαλεί ανεξέλεγκτο πάθος και οργή. Θεραπευτικές δυνάμεις: Δίνει ενέργεια, ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος σε περιπτώσεις υποθερμίας, δρα κατά της αναιμίας, της σωματικής αδυναμίας, της κακής κυκλοφορίας του αίματος, της ξηροδερμίας, του κρυολογήματος, του άσθματος και του χρόνιου βήχα, της χρόνιας βρογχίτιδας, των φλεμάτων και της καταρροής.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Για την τραπεζαρία & την κουζίνα
Συμβολίζει το συναισθηματικό μας κόσμο, τη ζεστασιά και την ευημερία. Διεγείρει τη δημιουργικότητα, τη φιλοδοξία και την ενεργητικότητα. Θετικές επιρροές: Χρώμα της καρδιάς, που συνδυάζει σωματική και πνευματική διέγερση, κεντρίζει το διάλογο και λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό. Στην αρνητική του όψη: Προκαλεί νευρικότητα και ανησυχία. Ανοίγει την όρεξη. Θεραπευτικές δυνάμεις: Θεραπεύει ανωμαλίες του σπλήνα, αναπνευστικές ανωμαλίες, όπως βρογχικό άσθμα, πέτρες στη χολή, χαρίζει φυσική ευεξία και πνευματική τόνωση.

ΜΠΛΕ

Για στιγμές ηρεμίας στο παιδικό δωμάτιο
Το μπλε σχετίζεται με τη σοφία, τη γνώση, την εξυπνάδα και ενισχύει πνευματικές δραστηριότητες, όπως μελέτη, φιλοσοφική και εσωτερική αναζήτηση. Θετικές επιρροές: Είναι ηρεμιστικό, ιδιαίτερα σε περιόδους υπερέντασης και νευρικότητας. Δίνει στον άνθρωπο ηρεμία και εσωτερική πειθαρχία, αφοσίωση, ειλικρίνεια και δημιουργικότητα. Στην αρνητική του όψη: Μπορεί να προκαλέσει στασιμότητα, αποστασιοποίηση και ψυχρότητα. Θεραπευτικές δυνάμεις: Είναι το χρώμα της ηρεμίας, της ευαισθησίας. Οι μπλε ακτίνες φωτός έχουν καταπραϋντική δράση και θεωρείται ότι είναι πολύ αποτελεσματικές για την αϋπνία, το στρες, την ευερεθιστότητα και τις φλεγμονές.

ΠΡΑΣΙΝΟ

Για το χώρο μελέτης & ανάρρωσης
Το πράσινο σχετίζεται με την καλοσύνη, την προσφορά, τη γνώση, το πάθος για πρόοδο και ανάπτυξη και τη δυνατότητα επικοινωνίας του ατόμου. Θετικές επιρροές: Φέρνει συναισθηματική εξισορρόπηση και αρμονία. Δίνει ελπίδα, νέα ζωή, ενέργεια, γονιμότητα, ανάπτυξη. Στην αρνητική του όψη: Το πράσινο, όπως και το μπλε, καταστέλλει τη δραστηριότητα, με αποτέλεσμα την αποστασιοποίηση και την οκνηρία. Θεραπευτικές δυνάμεις: Είναι το χρώμα της θεραπείας και της επούλωσης των τραυμάτων. Ελέγχει την πίεση του αίματος, εξισορροπεί το νευρικό σύστημα, απαλύνει το έλκος, θεραπεύει πονοκεφάλους. Βοηθάει το σώμα να δεχτεί τη θεραπευτική αγωγή, παράλληλα όμως βοηθάει την ψυχή να επουλώσει τα συναισθηματικά τραύματα και να απελευθερωθεί από το θυμό και την τάση κριτικής.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ