Πείραμα αλά ριάλιτι με τον ιό της γρίπης

16.12.2008
Θα ζήσουμε κι αυτό! Διακόσιοι εθελοντές θα κληθούν να μολυνθούν με τον ιό της γρίπης ενώ συμβιώνουν σε απομόνωση και υπό διαρκή παρακολούθηση στο πλαίσιο πειράματος που σχεδιάζουν Βρετανοί επιδημιολόγοι. Η έρευνα, που παραπέμπει στο «Βig Βrother»

Θα ζήσουμε κι αυτό! Διακόσιοι εθελοντές θα κληθούν να μολυνθούν με τον ιό της γρίπης ενώ συμβιώνουν σε απομόνωση και υπό διαρκή παρακολούθηση στο πλαίσιο πειράματος που σχεδιάζουν Βρετανοί επιδημιολόγοι. Η έρευνα, που παραπέμπει στο «Βig Βrother», αναμένεται να αποκαλύψει στοιχεία για το πώς εξαπλώνεται η γρίπη και πώς θα μπορούσε να αποτραπεί μια μελλοντική πανδημία. Οι εθελοντές, όπως αναφέρουν οι «Financial Τimes», θα χωριστούν σε ομάδες των έξι ατόμων και θα περάσουν μία εβδομάδα σε ειδικά διαμορφωμένα ξενοδοχεία, όπου θα κοιμούνται, θα τρώνε και θα κάνουν παρέα μεταξύ τους υπό διαρκή ιατρική παρακολούθηση και με πάρα πολλές κάμερες να τους καταγράφουν σε κάθε τους κίνηση.

Οι ερευνητές θα ξεκινήσουν μια μίνι «επιδημία», μολύνοντας έναν από τους εθελοντές με έναν ήπιο υπότυπο της εποχικής γρίπης Η3Ν2.

Οι κάμερες θα καταγράψουν στη συνέχεια πώς ο ιός μεταδίδεται από τον έναν εθελοντή στον άλλο και πόσο αποτελεσματικές είναι προφυλάξεις όπως το πλύσιμο των χεριών, οι μάσκες προσώπου και η τήρηση αποστάσεων.

«Παρά τις μελέτες δύο αιώνων, πολλά παραμένουν άγνωστα σχετικά με τη μετάδοση της γρίπης», δήλωσε ο Τζόναθαν Βαν-Ταμ, καθηγητής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, ο οποίος συμμετέχει στο σχεδιασμό του πειράματος. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες εξακολουθούν να διαφωνούν για το εάν η γρίπη μεταδίδεται κυρίως από σταγονίδια στον αέρα ή μέσω μολυσμένων επιφανειών.

Το πείραμα «καραντίνας» αλά ριάλιτι αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2009 από την εταιρεία Retroscreen Virology του καθηγητή Τζον Όξφορντ, κορυφαίου ειδικού στα θέματα γρίπης. Μάλιστα, μεταξύ των φορέων που εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρηματοδοτήσουν την έρευνα είναι και το βρετανικό υπουργείο Υγείας! Βέβαια, οι εθελοντές δεν θα υποστούν όλη αυτή την ταλαιπωρία με το αζημίωτο, αλλά θα κερδίσουν περίπου 3.000 λίρες ο καθένας.