Για την επιτυχία μιας συνταγής είναι απαραίτητο το σωστό μέτρημα των υλικών που θα χρησιμοποιήσουμε. Όμως κάποιες συνταγές δίνουν τις ποσότητες σε μονάδες βάρους, συνήθως γραμμάρια και κιλά (g ή Kg) και άλλες σε κούπες ή φλιτζάνια, δηλαδή σε μονάδες όγκου, συνήθως λίτρα και χιλιοστά του λίτρου (lt και ml).
Βασικά Υλικά:
1 κούπα (240 ml) | Βάρος (σε γρ.) | |
Αλεύρι | 125 | |
Σιμιγδάλι | 170 | |
Ζάχαρη | 225 | |
Ζάχαρη άχνη | 160 | |
Αμυγδαλόψιχα (τριμμένη) | 150 | |
Καρυδόψιχα (τριμμένη) | 125 | |
Φρυγανιά (τριμμένη) | 105 | |
Κακάο | 100 | |
Γάλα | 240 | |
Σαντιγύ | 125 | |
Λάδι | 220 | |
Νερό | 240 | |
Κρέμα γάλακτος | 225 | |
Βούτυρο | 240 | |
Ρύζι | 225 | |
Τυρί (τριμμένο) | 110 | |
Μέλι | 350 |
Αυγά, βότανα κ.λπ.:
Είδος | Όγκος / Βάρος |
Μαϊντανός/Άνιθος (1 ματσάκι ψιλοκομμένο) | ½ κούπας |
Κρεμμύδι (1 μεγάλο, τριμμένο) | 1 κούπα / 250 γρ. |
Κρεμμύδι (1 μέτριο, τριμμένο) | ½ κούπας / 170 γρ. |
Κρεμμύδι (1 μικρό, τριμμένο) | ¼ κούπας / 125 γρ. |
Κρεμμυδάκια φρέσκα (8 κομμάτια, ψιλοκομμένα) | 1 κούπα |
Αυγό (1 πολύ μεγάλο) | 80 γρ. |
Αυγό (1 μεγάλο) | 70 γρ. |
Αυγό (1 μεσαίο) | 60 γρ. |
Αυγό (1 μικρό) | 50 γρ. |
Ισοδυναμία μετρήσεων σε κούπες και κουτάλια
1 κούπα = 16 κουταλιές |
1 κουτάλα μαγειρικής = ½ κούπας |
1 κουταλιά = 3 κουταλάκια γλυκού |
¼ κουταλάκι γλυκού = 1 πρέζα (όσο πιάνουν τα τρία δάχτυλα) |
Θερμοκρασίες Φούρνου
Πολύ χαμηλός (σιγανός) = 110-120 οC (διακόπτης γκαζιού: ¼ ½) |
Χαμηλός (σιγανός) = 140-150 οC (διακόπτης γκαζιού: 1-2) |
Μέτριος = 160-180 οC (διακόπτης γκαζιού: 3-4) |
Μέτριος-δυνατός = 190-200 οC (διακόπτης γκαζιού: 5-6) |
Δυνατός = 220-230 οC (διακόπτης γκαζιού: 7-8) |
Πολύ δυνατός = 250 οC (διακόπτης γκαζιού: 9) |