Κρεμ μπριλέ με γκραν μαρνιέ

23.12.2008
Γαλλική απόλαυση!

Τι έχουμε:

  • 750 γραμ. κρέμα γάλακτος
  • 250 γραμ. φρέσκο γάλα
  • 1 βανίλια
  • 10 κρόκοι αβγών
  • 165 γραμ. ζάχαρη
  • 1 ποτηράκι γκραν μαρνιέ
  • 1 πορτοκάλι, κομμένο σε μικρά κυβάκια

Για το γαρνίρισμα:

  • 1/2 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη για το κάψιμο

Τι κάνουμε:

Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τους κρόκους και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά με το αναδευτήρι των αβγών μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και προσθέτουμε το γκραν μαρνιέ.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το ζεστό μείγμα της κρέμας στο μπολ με τα αβγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου η κρέμα γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Τέλος προσθέτουμε τα κυβάκια του πορτοκαλιού και ανακατεύουμε, για να αναμειχθούν με το μείγμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oc.

Κατόπιν γεμίζουμε ατομικά πυρίμαχα μπολάκια με την κρέμα, φροντίζοντας να καλύπτει τα 3/4 από το κάθε μπολάκι. Βάζουμε τα μπολάκια σε ένα ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο και ρίχνουμε νερό μέσα στο ταψί, τόσο ώστε η στάθμη του να φτάνει μέχρι τη μέση περίπου. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά. Αφού ψηθούν, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε για 10-15 λεπτά. Στη συνέχεια, τα βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσουν.

Για να τα σερβίρουμε, τα βγάζουμε από το ψυγείο, πασπαλίζουμε την επιφάνειά τους με μαύρη ζάχαρη, την οποία καίμε με φλόγιστρο ώστε να λιώσει και να δημιουργηθεί κρούστα.

Συμβουλή
Αν δεν έχουμε φλόγιστρο, τα ψήνουμε με τη μαύρη ζάχαρη κάτω από το γκριλ για 5 λεπτά περίπου.

το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ γκραν μαρνιέ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ