Πουτίγκα με σάλτσα φρούτων του δάσους

01.10.2008
Για ξεχωριστές στιγμές!

Τι έχουμε:

  • 1 λίτρο γάλα
  • 3/4 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζ. σιμιγδάλι χονδρό
  • 3 αβγά
  • 1 βανίλια
  • 3 κουταλιές ΒΙΤΑΜ για τα φορμάκια

Για τη σάλτσα:

  • 4 φλιτζ. φρούτα του δάσους
  • 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 κουταλιά κορν φλάουρ
  • χυμό από 1 πορτοκάλι
  • φορμάκια ζαχαροπλαστικής

Τι κάνουμε:

Πρώτα ετοιμάζουμε τη σάλτσα.

Βγάζουμε τα κοτσανάκια από τα φρούτα του δάσους, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι. Κρατάμε μερικά για το γαρνίρισμα και τα υπόλοιπα τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη.

Κατόπιν, περνάμε το μείγμα από ψιλό τρυπητό και το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκαλιού με το κορν φλάουρ και στη συνέχεια τα ρίχνουμε στο κατσαρολάκι με τον πολτό των φρούτων του δάσους. Τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας έως ότου το μείγμα γίνει λείο και δέσει η σάλτσα. Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά, βάζουμε τη μισή από τη σάλτσα σε ένα μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160oC.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το σιμιγδάλι και τη βανίλια. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα και όταν αρχίζει να φουσκώνει ρίχνουμε το μείγμα με το σιμιγδάλι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, για περίπου 2-3 λεπτά, έως ότου πήξουν ελαφρά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αβγά και προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα με το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς. Κατόπιν ξαναβάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, το βράζουμε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Βγάζουμε το μπολ με τη σάλτσα από το ψυγείο. Αλείφουμε τα φορμάκια με ΒΙΤΑΜ, βάζουμε μία κουταλιά από τη σάλτσα και τα γεμίζουμε με το μείγμα. Βάζουμε ένα ταψί στον προθερμασμένο φούρνο, ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να καλύπτει στο ύψος το 1/3 του ταψιού και βάζουμε τα φορμάκια. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά. Στη συνέχεια βγάζουμε τα φορμάκια από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα ξεφορμάρουμε σε πιατάκια και περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα.

Γαρνίρουμε με τα φρούτα του δάσους που κρατήσαμε και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε μία στρώση καραμέλας στην πουτίγκα, μπορούμε να αλείψουμε τα φορμάκια με ΒΙΤΑΜ και να τα πασπαλίσουμε με λίγη ζάχαρη.

Το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.