Πασχαλινά κουλουράκια: Η πιο εύκολη συνταγή και το μυστικό της γιαγιάς για σίγουρη επιτυχία

09.04.2023
Πασχαλινά κουλουράκια: Η πιο εύκολη συνταγή και το μυστικό της γιαγιάς για σίγουρη επιτυχία
Κυριακή των Βαΐων σήμερα και τα μαγαζιά ανοιχτά. Η τέλεια ευκαιρία για τα τελευταία ψώνια για τα γιορτινά μαγειρέματα. Ξεκίνα από τα γλυκά για να μυρίσει το σπίτι.

Μία από τις παραδόσεις των ημερών είναι τα πασχαλινά κουλουράκια και εμείς δεν θα σου δώσουμε μόνο την πιο εύκολη και δοκιμασμένα επιτυχημένη συνταγή, αλλά και ένα μυστικό που θα κάνει τη διαφορά.

Αρχικά, ιδού τα υλικά που χρειάζεσαι για μία δόση που θα βγάλει ανάλογα με το μέγεθος που θα διαλέξεις να κάνεις, περί τα 20 με 30 κουλουράκια.

Υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 6 μέτρια αβγά
  • 1 κοφτή κ. σ. σόδα μαγειρικής
  • 1 κουπα χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
  • αλεύρι (πάνω από ένα κιλό)

Δοκίμασε και αυτό -μετά το Πάσχα, έστω: Λεμονάτο της γιαγιάς: Τα αναπάντεχα, μυστικά συστατικά που κάνουν τη διαφορά

Εκτέλεση

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά -εκτός από το αλεύρι- στο μίξερ μέχρι να έχουμε ένα ομοιομορφο μείγμα.
  • Αρχίζουμε να προσθέτουμε αλεύρι, όμως οι παλιοί προτείνουν σε αυτή τη φάση η διαδικασία να γίνεται με το χέρι. Όσο για την ποσότητα που χρειαζόμαστε σε αλεύρι; Εδώ σε θέλω "μάστορα", γιατί οι παλιοί δεν μετρούσαν και τα έκαναν όλα "με το μάτι" και με ένα απίθανο αλλά άκρως αποτελεσματικό "όσο πάρει".
  • "Όσο πάρει" αλεύρι λοιπόν. Πάνω από ένα κιλό όμως, το πιο πιθανό. Και αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως πχ, από πόσο μεγάλα είναι τα αβγά, ή πόσο ζουμερά τα πορτοκάλια!! Στόχος όμως είναι να ζυμώνουμε τη ζύμη χωρίς αυτή να κολλά στα χέρια μας.
  • Μόλις φτάσουμε σε αυτό το σημείο, σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε περίπου 2 ώρες να "ξεκουραστεί".
  • Μετά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C στον αέρα και στρώνουμε μια λαδόκολλα στο ταψί.
  • Πλέκουμε τα κουλουράκια σε πλεξούδες -ή όποιο άλλο σχήμα προτιμάμε, ειδικά να τα κάνουμε με παιδιά- και απλώνουμε στη λαδόκολλα, αφήνοντας λίγη απόσταση μεταξύ τους.
  • Βάζουμε το ταψί στη χαμηλή σχάρα και τα τσεκάρουμε στα 10 με 15 λεπτά.

Όσο για το μυστικό της γιαγιάς; Η γιαγιά λέει, λοιπόν, να ξεφουρνίζεις τα κουλουράκια όσο είναι ακόμη μαλακά, γιατί σκληραίνουν έτσι κι αλλιώς. Αν τα ξεφουρνίσεις χωρίς την υγρασία τους, το πιο πιθανό είναι να γίνουν... παξιμάδια. Τη γεύση θα την έχουν αλλά ίσως θα πρέπει να προσέξεις τα δόντια σου!

Κάτι ξέρει η γιαγιά. Καλή επιτυχία και Καλό Πάσχα.