YΛIKA
1 κιλό κολοκυθάκια, πολύ μικρά
½ κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο
6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ξύλο κανέλας
3 δαφνόφυλλα
EKTEΛEΣH
Pίχνουμε τις 6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο σε φαρδύ τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τα σβήνουμε με το ξίδι και τα κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σοτάρουμε σε φαρδιά κατσαρόλα τα κολοκυθάκια με όλα τα μπαχαρικά, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια που έχουμε ροδίσει προσεκτικά για να μην λιώσουν.
Κατόπιν, ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα και τη ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια (με προσοχή ώστε να μην λιώσουν). Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε. Tρώγεται και κρύο.
Tip: Mε τον ίδιο τρόπο μπορούμε να μαγειρέψουμε και τις μπάμιες και τις μελιτζάνες.