Καραμελωμένες πατάτες αλά Pandespani | κουζινα , συνταγες , λαχανικά | womenonly.gr
12:33
26/3/2010

Καραμελωμένες πατάτες αλά Pandespani

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Τέλειες καραμελωμένες πατάτες με ή χωρίς τη φλούδα!
Τέλειες καραμελωμένες πατάτες με ή χωρίς  τη φλούδα!
Το πιάτο είναι πικάντικο, μυρωδάτο και απλό

Η συνταγή προέρχεται από τη φίλη μου τη Λίνα, της οποίας το "δημοσιογραφικό δαιμόνιο" δεν άντεξε όταν -στο πρόσφατο ταξίδι της στο Παρίσι- δοκίμασε το degustation menu Γάλλου σεφ πριν τα Χριστούγεννα και τον καθήλωσε για να την πάρει με κάθε λεπτομέρεια! Μου έκανε έκπληξη φτιάχνοντας την version χωρίς τη φλούδα, ανήμερα Χριστούγεννα. Το πιάτο είναι πικάντικο, μυρωδάτο, τόσο απλό... και ...απλώς ... άπαιχτο! Και σας το λέω εγώ που τον τελευταίο χρόνο έχω πάθει ...ανίατη "πατατίαση" και δεν χάνω την ευκαιρία να δοκιμάζω κάθε είδους εκτέλεση μαγειρευτής πατάτας.

Ο Γάλλος σεφ είπε ότι δεν τις σερβίρει ως συνοδευτικό κάποιου κρέατος αλλά ως πρώτο πιάτο, μόνες τους. Θα συμφωνήσω απόλυτα με την πρότασή του. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να το υποβιβάσεις σε συνοδεία.
Δοκιμάστε τες, είναι απίστευτα απλή η εκτέλεσή σους και ο χρόνος προετοιμασίας είναι γύρω στα δέκα λεπτά.
Από την ίδια "δημοσιογραφική" ανάκριση είναι και η επίσης καταπληκτική συνταγή με το "γεμιστό κοτόπουλο". Και δεν είναι απαραίτητο ούτε οι πατάτες ούτε προφανώς το κοτόπουλο να είναι Χριστούγεννα, για να γίνουν...

Για πιο τραγανιστή νοστιμιά, επιλέξτε τις πιο τέλειες καραμελωμένες πατάτες!
Για πιο τραγανιστή νοστιμιά, επιλέξτε τις  πιο τέλειες καραμελωμένες πατάτες!

1. Mε τη φλούδα

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό μικρές πατάτες με τη φλούδα τους

1/4 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη

2 κ.γ. ζάχαρη

Για πιο απαλή γεύση που λιώνει στο στόμα, φτιάξτε τις καραμελωμένεςπατάτες χωρίς φλούδα.
Για πιο απαλή γεύση που λιώνει  στο στόμα, φτιάξτε τις καραμελωμένες πατάτες χωρίς φλούδα.

1/4 φλυτζ. τσαγιού λευκό κρασί

2 κλωναράκια δενδρολίβανο, τα φύλλα τους μόνο

1 κ.σ. πιπέρι Καγιέν

xυμό από 2 λεμόνια

1/2 φλυτζ. νερό

αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμένο μίγμα πιπεριών

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
Πλένουμε καλά με βουρτσάκι ή σφουγγαράκι τις πατάτες και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τις καλύπτει. Τις βράζουμε όπως είναι με τη φλούδα τους για 10 λεπτά (ο χρόνος μετράει από τη στιγμή που το νερό αρχίζει να βράζει). Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε μικρό πυρίμαχο σκεύος.
Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το δενδρολίβανο και τα κτυπάμε να γίνουν κρέμα, με την οποία και περιχύνουμε τις πατάτες. Προσθέτουμε το δενρολίβανο.
Τις ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, στην επάνω σχάρα, για 30 περίπου λεπτά ή έως ότου καραμελώσουν.

2. Χωρίς φλούδα (άλλη διαδικασία)
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες,  κόβοντάς τες σε μικρά στρογγυλά κομμάτια. Τις τοποθετούμε σε ταψάκι και τις περιχύνουμε με την κρέμα. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C τα πρώτα είκοσι λεπτά και μετά στους 160 βαθμούς C για αργό ψήσιμο γύρω στη μιάμιση ώρα, πάντα στη χαμηλή σκάλα.

Για περισσότερες συνταγές αλά  Pandespani  κάντε κλικ εδώ

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ