Γεμιστά πολίτικα | κουζινα , συνταγες , λαχανικά | womenonly.gr
15:17
28/1/2013

Γεμιστά πολίτικα

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Ανοίγουμε τα λαχανικά κάνοντας ένα καπάκι. Αφαιρούμε με κουτάλι τη σάρκα από τις ντομάτες και τις μελιτζάνες και την ψιλοκόβουμε.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 30 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 50-60 λεπτά 
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 άτομα 
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια

Yλικά

6 μελιτζάνες

6 ντομάτες

6 πιπεριές

2 κρεμμύδια μεγάλα τριμμένα

4 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο

1 ματσάκι μαϊντανό

3/4 φλιτζανιού σταφίδες μαύρες

3/4 φλιτζανιού κουκουνάρι

2 φλιτζάνια λάδι

18 κουτ. σούπας ρύζι καρολίν

2 x 400 γρ. ντομάτα τριμμέν

λίγη ζάχαρη

αλάτι, πιπέρι

 

EKTEΛEΣH

Ανοίγουμε τα λαχανικά κάνοντας ένα καπάκι. Αφαιρούμε με κουτάλι τη σάρκα από τις ντομάτες και τις μελιτζάνες και την ψιλοκόβουμε. Βγάζουμε τα σπόρια από τις πιπεριές. Ρίχνουμε λίγο αλάτι στο εσωτερικό των λαχανικών και τα τοποθετούμε ανάποδα σε ταψί για να βγάλουν τα υγρά τους. Εν τω μεταξύ, τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με το 1 φλιτζάνι λάδι μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τα γυρίζουμε μέχρι να γυαλίσουν. Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα της τριμμένης ντομάτας, το ρύζι, τα μυρωδικά και, τέλος, τις σταφίδες και το κουκουνάρι. Δοκιμάζουμε το αλάτι και προσθέτουμε μπόλικο πιπέρι. Στρώνουμε τα λαχανικά στο ταψί. Ρίχνουμε από μία πρέζα ζάχαρη στο καθένα και τα γεμίζουμε μέχρι τα 3/4 περίπου. Τα κλείνουμε με τα καπάκια τους. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη ποσότητα λαδιού και τριμμένης ντομάτας. Αλατίζουμε και προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό. Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50-60 λεπτά.

Tips: Χρειάζεται να διαλέξουμε καλά τα λαχανικά, δηλαδή οι ντομάτες να είναι περίπου στο ίδιο μέγεθος και ώριμες, και τα υπόλοιπα λαχανικά σε ανάλογο με αυτές μέγεθος. Είναι καλύτερα να φτιάξουμε το φαγητό όταν τα λαχανικά είναι στην εποχή τους για να είναι νοστιμότερα. ? Για τη γέμιση υπολογίζουμε από μία κουτ. σούπας ρύζι για κάθε τεμάχιο. ? Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στα κενά του ταψιού και χοντροκομμένες πατάτες. ? Αυτό το πιάτο τρώγεται καλύτερα χλιαρό, ενώ η γεύση του είναι τέλεια την επόμενη μέρα. Συνοδεύεται με τυρί φέτα.

Συνταγή: Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφία: STUDIOM.COM

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ