Μαγειρίτσα με συκωτάκια πουλιών | κουζινα , συνταγες , κρέας | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΣΥΝΤΑΓΕΣ / ΚΡΕΑΣ
10:42
20/4/2014

Μαγειρίτσα με συκωτάκια πουλιών

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 1 ώρα και 20 λεπτά
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: μέτρια

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4-6 ΑΤΟΜΑ

  • 500 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό ματσάκι μάραθο
  • 6 πάτους από αγκινάρες
  • 1 μαρούλι χοντροκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας τραχανά ξινό
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • μπόλικο πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

Για το αβγολέμονο

  • 2 αβγά
  • 2 λεμόνια

Εκτέλεση
Bάζουμε τα συκωτάκια σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό (2 περίπου λίτρα) και αφήνουμε να πάρουν βράση. Xαμηλώνουμε τη φωτιά και τα σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια του ζωμού. Bγάζουμε τα συκωτάκια με τρυπητή κουτάλα και περνάμε τον ζωμό από λεπτό σητάκι. Kόβουμε σε πολύ μικρά κυβάκια. Σοτάρουμε σε μεγάλη κατσαρόλα τα συκωτάκια μαζί με τα κρεμμυδάκια και το ελαιόλαδο για 10 περίπου λεπτά σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τον ζωμό, το αλάτι και αφήνουμε να πάρει μια βράση η σούπα. Pίχνουμε τον τραχανά, τις αγκινάρες κομμένες σε φετάκια και το μαρούλι χοντροκομμένο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά. Στο τέλος, βάζουμε τον μάραθο στη σούπα και κλείνουμε τη φωτιά. Aφήνουμε τη μαγειρίτσα να σταθεί για λίγο όσο φτιάχνουμε το αβγολέμονο. Σε ένα μπολάκι, χτυπάμε με τον αβγοδάρτη ή ένα πιρούνι τα ασπράδια των αβγών μέχρι να αφρίσουν καλά. Προσθέτουμε τους κρόκους, τον χυμό των λεμονιών, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τον καυτό ζωμό στο αβγολέμονο λίγο λίγο (περίπου 2 κουταλιές της σούπας) ανακατεύοντας συνεχώς. Pίχνουμε το αβγολέμονο στη σούπα και ανακατεύουμε ξανά. Δοκιμάζουμε το αλάτι και βάζουμε μπόλικο πιπέρι.

ΣΗΜ: Μπορεί κανείς να γράφει ατελείωτες αράδες για τη σούπα αυτήν. Τόσες παραλλαγές όσα και τα γούστα του κόσμου! Αλλος τη θέλει νερουλή -όπως εγώ- και άλλος σχεδόν πιρουνάτο πιλάφι. Πολλοί διαφωνούν για το «αν η συκωταριά θα κοπεί σε μικρά ζάρια ή χοντρά κομμάτια» και γνωρίζω οικογένειες που κάνουν δύο κατσαρόλες σούπα: Μία με μαρούλι και μία, δεύτερη, σκέτη! Τι να πει κανείς; Αγοράστε φρέσκα εντόσθια με έντονο ροδαλό χρώμα, κάντε μια βόλτα στη λαϊκή για αληθινά μυρωδάτες πρασινάδες και φτιάξτε και εσείς τη μαγειρίτσα όπως την κάνει η μαμά σας! Εγώ ακολούθησα τη συνταγή της δικής μου και σας ετοίμασα μια πιο ελαφριά συνταγή, με συκωτάκια από κοτόπουλο, που θα προτιμήσουν όσοι δεν αγαπούν τα αρνίσια εντόσθια και άντερα της κλασικής εκδοχής.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ