Κόκορας κοκκινιστός με πράσα | κουζινα , συνταγες , κρέας | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΣΥΝΤΑΓΕΣ / ΚΡΕΑΣ
15:21
16/2/2015

Κόκορας κοκκινιστός με πράσα

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Κόβουμε τον κόκορα σε 6 κομμάτια (3 την κάθε πλευρά). Αλατοπιπερώνουμε καλά τα κομμάτια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα που μπορεί να μπει στον φούρνο και σοτάρουμε το κρέας καλά μέχρι να ροδίσει, για περίπου 5 λεπτά.

  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 2½ ώρες
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 1 κόκορα
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 πράσα κομμένα σε ροδέλες
  • 2 φλιτζάνια κρεμμυδάκια μικρά κατεψυγμένα (για στιφάδο)
  • 1 μπουκάλι κρασί κόκκινο
  • 1 κουτ. σούπας σταφίδες
  • 2 κρεμμύδια κομμένα στα 4
  • 3 καρότα κομμένα σε χοντρές ροδέλες
  • 1 φλιτζάνι σέλερι κομμένο σε μεγάλους κύβους
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 1/4 φλιτζανιού μπέικον ψιλοκομμένο
  • 5 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
  • 1/2 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
  • 1/4 φλιτζανιού γάλα εβαπορέ
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβουμε τον κόκορα σε 6 κομμάτια (3 την κάθε πλευρά). Αλατοπιπερώνουμε καλά τα κομμάτια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα που μπορεί να μπει στον φούρνο και σοτάρουμε το κρέας καλά μέχρι να ροδίσει, για περίπου 5 λεπτά. Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και προσθέτουμε το καρότο, το κρεμμύδι, το σέλερι, τα πράσα, το μπέικον και το θυμάρι και τα σοτάρουμε για περίπου 6 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις σταφίδες. Μόλις το κρασί μειωθεί στο 1/3 του όγκου του, ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τον πελτέ ντομάτας, τον ζωμό και τον μαϊντανό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 1 ώρα σκεπασμένο. Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας και τοποθετούμε πάνω στο φαγητό ένα κομμάτι λαδόκολα στο μέγεθος της κατσαρόλας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τη μεταφέρουμε στον φούρνο. Αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για περίπου μιάμιση ώρα. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τον φούρνο και αφαιρούμε προσεκτικά το κρέας από την κατσαρόλα. Προσθέτουμε στα υγρά του φαγητού την παρμεζάνα και το γάλα και ανακατεύουμε καλά. Περιχύνουμε το κρέας με τη σάλτσα και τα λαχανικά και σερβίρουμε. Αν θέλουμε, συνοδεύουμε με ρύζι, μακαρόνια ή πουρέ πατάτας.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ