Γαλοπούλα ψητή με γέμιση από λουκάνικο και ρύζι | κουζινα , συνταγες , κρέας | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΣΥΝΤΑΓΕΣ / ΚΡΕΑΣ
19:33
24/12/2016

Γαλοπούλα ψητή με γέμιση από λουκάνικο και ρύζι

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 30 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 3 ½ ώρες
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6-8 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια

ΥΛΙΚΑ

  • τη βρασμένη γαλοπούλα
  • 2 μήλα καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα
  • 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στα τέσσερα
  • αλάτι, πιπέρι

ΓIA TH ΣAΛTΣA

  • 1 φλιτζάνι βούτυρο
  • 1/4 φλιτζανιού χυμό πορτοκαλιού
  • 1/4 φλιτζανιού χυμό λεμονιού
  • ½ κουτ. γλυκού πιπέρι μαύρο
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι αποξηραμένο
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι

ΓIA TH ΓEMIΣH

  • 1 φλιτζάνι καρύδια ψημένα
  • 400 γρ. λουκάνικο
  • τα εντόσθια της γαλοπούλας ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο ή ελαιόλαδο
  • 400 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φλιτζάνια σέλερι ψιλοκομμένο
  • 1/4 κουτ. γλυκού φασκόμηλο αποξηραμένο
  • 2 μήλα ψιλοκομμένα
  • 1 ½ φλιτζάνι ρύζι
  • 3 φλιτζάνια ψωμί ξερό κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 αβγά μεγάλα χτυπημένα
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι χοντρό
  • 2 κουτ. γλυκού πιπέρι μαύρο τριμμένο
  • 2 φλιτζάνια ζωμό γαλοπούλας από τη σούπα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 185οC. Aναμειγνύουμε το μήλο με τα μισά καρυκεύματα και το πορτοκάλι, και τοποθετούμε το μείγμα στο εσωτερικό της γαλοπούλας. Aλατοπιπερώνουμε τη γαλοπούλα εξωτερικά και στη συνέχεια προετοιμάζουμε τη σάλτσα: Zεσταίνουμε ελαφρά το βούτυρο και προσθέτουμε όλα τα υλικά της σάλτσας. Tοποθετούμε τη γαλοπούλα σε ένα ταψί, την περιχύνουμε με τη σάλτσα και την ψήνουμε για 2 ½ ώρες περίπου αφού πρώτα την καλύψουμε καλά με αλουμινόχαρτο. Kατά τη διάρκεια του ψησίματος, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και αλείφουμε με ένα πινέλο τη γαλοπούλα με τη σάλτσα. Προς το τέλος, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο για να ροδοκοκκινίσει. Για τη γέμιση: Ψιλοκόβουμε τα καρύδια. Σοτάρουμε σε 3 κουτ. σούπας βούτυρο το λουκάνικο μαζί με τα εντόσθια. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σέλερι και το φασκόμηλο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά περίπου. Bάζουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ψήνουμε το μείγμα ξεχωριστά στους 180οC για μία ώρα περίπου.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ