Η Αντέλ μιλάει ανοιχτά για την επιλόχεια κατάθλιψη | μαμα & παιδι , καθε μερα μαμα | womenonly.gr
9:34
1/11/2016

Η Αντέλ μιλάει ανοιχτά για την επιλόχεια κατάθλιψη

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Η μια μετά την άλλη οι διάσημες σταρ αποκαλύπτουν τις πιο "σκοτεινές" πτυχές του εαυτού τους δίνοντας θάρρος και δύναμη σε γυναίκες που αντιμετωπ'ίζουν παρόμοια προβλήματα. 

Η επιλόχειος κατάθλιψη δεν είναι απλά μια αλλαγή διάθεσης της νέας μαμάς αλλά κατάσταση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και προσοχής από το περιβάλλον της νέας μανούλας που στις περισσότερες περιπτώσεις υπομένει σιωπηρά.  Κι αν και τα αίτιά της μπορεπι να ποικίλουν το σίγουρο είναι πως οι ορμόνες είναι από τους πρώτους υπαίτιους. Οιστρογόνα και προγεστερόνη αυξάνονται κατά τη διάρκεια της κύησης και κάνουν απότομη "βουτιά" μετά τη γέννηση με αποτέλεσμα τη διακύμανση της διάθεσης της λεχώνας γυναίκας που ήδη νιώθει μεγάλη εξάντληση από την ταλαιπωρία, τις αυπνίες και τη γενικόττερη κούραση. 

Αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές είναι πως μια γυναίκα που υποφέρει από επιλόχειο κατάθλιψη δεν είναι μια κακιά μαμά που δε νοιάζεται για το παιδί της αλλά μια γυναίκα που χρειάζεταιο βοήθεια κι αυτό προπσπαθεί με τα λεγόμενά της να δείξει η Αντέλ. Η προσωπική της εμπειρία στόχο έχει να αφυπνίσει συνειδήσεις. 

Ας δούμε χαρακτηριστικά πώς η ίδια περιγράφει την κατάσταση που χαρακτηρίζει "πολύ σκοτεινή πλευρά της".

 

Η τραγουδίστρια Αντέλ αποκάλυψε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε ότι υπέφερε από επιλόχεια κατάθλιψη μετά τη γέννηση του γιου της και ότι είχε υποβληθεί σε θεραπεία όταν ήταν νεότερη για να αντιμετωπίσει αυτό που η ίδια αποκάλεσε την «πολύ σκοτεινή πλευρά της». Όπως αποκαλύπτει η ίδια έχει προδιάθεση κατάθλίψης - τα πρώτα δείγματα φάνηκαν σε ηλικία μόλις 10 ετών - κι έτσι ήρθε αντιμέτωπη και με την επιλόχεια κατάθλιψη. 

Η Βρετανίδα καλλιτέχνιδα, που έχει τιμηθεί 10 φορές με βραβεία Γκράμι κι είναι γνωστή για τις μπαλάντες της, υπογράμμισε ότι πάντα την προσέλκυε η μουσική που προκαλεί θλίψη.

«Έχω μια πολύ σκοτεινή πλευρά. Είμαι πολύ επιρρεπής στην κατάθλιψη. Μπορώ να χαθώ και να απελευθερωθώ από εκείνη με αρκετή ευκολία. Ξεκίνησε όταν πέθανε ο παππούς μου, ήμουν περίπου 10 ετών και μολονότι δεν έχω ποτέ σκεφθεί την αυτοκτονία, έχω υποβληθεί σε θεραπεία, αρκετά».

«Αλλά δεν είχα ξανανιώσει αυτό το συναίσθημα από τότε που απέκτησα τον γιο μου και ήρθα αντιμέτωπη με την επιλόχεια κατάθλιψη» συνέχισε.

Η Αντέλ γέννησε τον γιο της Άντζελο πριν από 4 χρόνια, καρπό του έρωτά της με τον σύντροφό της Σάιμον Κονέκι.

«Αντιμετώπισα μια πραγματικά άσχημη επιλόχεια κατάθλιψη μετά τη γέννηση του γιου μου και με τρόμαξε… Η γνώση μου σχετικά με την επιλόχεια (κατάθλιψη) συνίσταται στο ότι δεν θέλεις να είσαι μαζί με το παιδί σου. Ανησυχείς μήπως το πληγώσεις. Ανησυχείς ότι δεν κάνεις καλή δουλειά. Ωστόσο εγώ είχα εμμονή με το παιδί μου. Ένιωσα πολύ ανεπαρκής. Ένιωθα ότι θα έπαιρνα τις χειρότερες αποφάσεις στην ζωή μου. Μπορεί να έχει πολλά διαφορετικά συμπτώματα» περιέγραψε η τραγουδίστρια.

Η Αντέλ παραδέχθηκε ότι τα επόμενα τραγούδια της δεν θα μοιάζουν καθόλου με εκείνα που έγραψε για τον δίσκο «21» του 2011, που έχει πουλήσει περισσότερα από 31 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

«Μπορώ να το δω από την οπτική ενός ξένου ότι δεν θα μπορέσω ποτέ ξανά να γράψω τραγούδια τόσο καλά όσο εκείνα του "21", δεν είμαι τόσο ανεκτική όσο εκείνη την εποχή και δεν διαθέτω τον χρόνο να καταρρεύσω όπως τότε».

«Ήμουν τόσο υπό την επήρεια του αλκοόλ γράφοντας εκείνο τον δίσκο και μια μεθυσμένη γλώσσα είναι μια τίμα γλώσσα» τόνισε η ίδια.

Σε σύγκριση με τα νεανικά της χρόνια, η Αντέλ είπε ότι έχει σταματήσει το κάπνισμα και τώρα πίνει «δύο-τρία ποτήρια κρασί την εβδομάδα».
 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ