Φόβοι γονέων: Μήπως δείχνω αδυναμία στο 1ο παιδί; | μαμα & παιδι , καθε μερα μαμα | womenonly.gr
12:01
27/3/2016

Φόβοι γονέων: Μήπως δείχνω αδυναμία στο 1ο παιδί;

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Έχω αδυναμία στο πρώτο & νιώθω ενοχές. Αυτό είναι κάτι που συχνά ακούς από αρκετούς γονείς. Ανησυχούν μήπως δείχνουν ιδιαίτερη αδυναμία στο πρώτο τους παιδί και φοβούνται μήπως αυτο γίνει φανερό και δημιουργήσει προβλήματα στο μικρότερο αδελφάκι ή και στο ίδιο το παιδί. 

Το όνειρο της απόκτησης ενός παιδιού τώρα πιο κοντά στην πραγματοποίησή του, με μία λύση που αφενός δεν σε βγάζει από τη ζεστασιά του σπιτιού σου, αφετέρου δεν σου στερεί κάτι από τη μαγεία της ερωτικής στιγμής, ενώ αυξάνει τις πιθανότητές σου για σύλληψη

 

Το χαϊδεμένο παιδί και το "αδικημένο" παιδί 

Ανάλογα με το χαρακτήρα τους, τα χαϊδεμένα παιδία μπορεί να γίνουν είτε υπερβολικά υπέυθυνα, είτε πλήρως ανεύθυνα! Από τη μια προσπαθούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες και να μην απογοητεύσουν την αγάπη και την εμπιστοσύνη του γονιού ή απλά δεν μπορούν να αντέξουν αυτό το βάρος ζητώντας συνεχώς την επιβεβαίωση και την προσοχή. Από την άλλη ένα παιδί που νιώθει αδικημένο επίσης κουβαλάει αυτό το βάρος της... "απόρριψης".

Ακόμη κι αν προσπαθήσει ο γονιός να αντισταθμίσει την προσοχή και τη αγάπη, δύσκολα θα γίνει εφικτό ή απλά θα φανεί προσποιητό. 

Και τότε τι; Πώς πρέπει να κινηθώ; 

Η εξατομικευμένη προσέγγιση είναι το κλειδί!  Κάθε παιδί πρέπει να μάθει να αποδέχεται τον εαυτό του και τους γύρω του. Το ζητούμενο είναι να εξαληφθεί η ζήλια που δημιουργεί κάθε πιθανή σύγκριση. Όταν δεν υπάρχουν συγκρούσεις και κάθε παιδί νιώσει μοναδικό τότε αυτομάτως θα εξαλειφθεί το πρόβλημα και μαζί και οι ενοχές σου. 

 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ