Γιάννης Βίτσας: «Οφείλουμε ακόμη και στην πιο δύσκολη, ακανθώδη και δαιδαλώδη στιγμή να οραματιζόμαστε το φωτεινό μέλλον που περιμένει να μας συναντήσει...» | κοσμικα , interview | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΣΜΙΚΑ / INTERVIEW
11:29
19/7/2021

Γιάννης Βίτσας: «Οφείλουμε ακόμη και στην πιο δύσκολη, ακανθώδη και δαιδαλώδη στιγμή να οραματιζόμαστε το φωτεινό μέλλον που περιμένει να μας συναντήσει...»

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Η δύναμη να μην εγκαταλείπουμε καμία μάχη ποτέ στη ζωή μας φανερώνεται σε κάθε σελίδα του βιβλίου του. 

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Βίτσας παρουσιάζει την «Αντιστάρ», τη βιογραφία της ηθοποιού του μουσικού θεάτρου Κάκιας Κοντοπούλου στις 4 Αυγούστου στο Καστελόριζο και στις 9 του ίδιου μήνα στη Ρόδο και μιλά στο womenonly.gr και τον Γιώργο Μουλά για την ανατρεπτική  διαδρομή αυτής της γυναίκας αλλά και ευτυχία να γράφει αυτή την περίοδο  τη ζωή του εκλεκτού, λαμπρού, υποδειγματικού, αξιομίμητου Έλληνα συνθέτη Λέο Λέανδρος που έκανε τεράστια διαδρομή στο εξωτερικό πουλώντας περισσότερα από 200.000.000 δίσκους.

Στις 4 Αυγούστου στο χώρο εκδηλώσεων του Δήμου Μεγίστης στο Καστελόριζο πρόκειται να παρουσιάσεις το βιβλίο σου «Η αντιστάρ» που βασίζεται στη ζωή της ηθοποιού Κάκιας  Κοντοπούλου.

Αισθάνομαι βαθιά χαρά και τιμή που έχω την ευκαιρία στα πλαίσια της έκθεσης Ανέγνωρες Μορφές της Παναγίας «Μήτηρ αγνεύουσα και Παρθένος θηλάζουσα» της Ελένης Αντωνάκη, που αγκαλιάζεται από την «Αλυσίδα Ελπίδας» να παρουσιάζω το πρώτο μου βιβλίο σε ένα τόσο μοναδικό τόπο με ειδικό συμβολισμό. Ήταν όνειρό μου να βρεθώ στο Καστελόριζο. Δεν σου κρύβω πώς έχοντας ως αφορμή την συγκεκριμένη συγκυρία αισθάνομαι ακόμα μεγαλύτερη ευτυχία. Η πολυκύμαντη ζωή της Κακιάς Κοντοπούλου ταξιδεύει στο ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας και έχω την τύχη να βρίσκονται δίπλα μου αγαπημένοι φίλοι. Για το βιβλίο αλλά και την προσωπικότητα αυτής της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας γυναίκας το βράδυ της 4ης Αυγούστου θα έχω συνοδοιπόρους να μιλήσουν μία σειρά από ξεχωριστούς ανθρώπους. Με την καταξιωμένη δημοσιογράφο Ειρήνη Νικολοπούλου, τον ταλαντούχο ηθοποιό και σκηνοθέτη Στέλιο Καλαθά, τον εκλεκτό επιχειρηματία και πρόεδρο της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αλυσίδα ελπίδας -στήριξη ατόμων με νεοπλασματικές ασθένειες» Μιχάλη Δαρδανελιώτη, την έμπειρη εκπαιδευτικό Μαριάννα Κανδερακη, το διαπρεπή δημοσιογράφο Λευτέρη Τρίγκα, όπως και την υπεύθυνη του εκδοτικού οίκου Υδροπλάνο και διακεκριμένη συγγραφέα Αναστασία Κορινθίου θα σας μυήσουμε να την αντισυμβατική ζωή της ηρωίδας. Το ίδιο θα συμβεί και στις 9 Αυγούστου στη Ρόδο στο «Ακταίον».

Τι αποτέλεσε έναυσμα για να γράψεις τη βιογραφία αυτής της γυναίκας

Η πορεία της διαδρομής της. Ταλαντεύτηκε ανάμεσα στην ευτυχία και τη δυστυχία, στο απόλυτο λευκό και μαύρο επιδεικνύοντας μεγάλη ψυχική, ηθική και πνευματική ικανότητα στο να αντιμετωπίζει κάθε δύσκολη συνθήκη. Η σθεναρότητα της θέλησης της, το θάρρος, η αποφασιστικότητα και αγωνιστικότητά της είναι αξιοθαύμαστα. Το πεπρωμένο υπήρξε πολλές φορές γενναιόδωρο μαζί της κι άλλες τόσες της έκλεψε με βίαιο τρόπο την ευτυχία. Βίωσε τη σκληρότητα και την αγριότητα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και τη μελανή και αβάσταχτη πραγματικότητα εμφυλίου που ακολούθησε. Υπήρξε κομμουνίστρια, φυλακίστηκε. Πάλεψε με το πεπρωμένο της. Παρέμεινε ακλόνητη στις αρχές της όταν τα πάντα γύρω της κατέρρεαν. Μέσα από μία τυχαία συγκυρία την κέρδισε ο θεσπέσιος μαγικός κόσμος του θεάτρου χαρίζοντας της μία θέση στο όνειρο. Συμπορεύτηκε με τους σπουδαιότερους μύθους της μουσικής κωμωδίας, ενώ ερωτεύτηκε και «έδεσε» τη ζωή της με τον άνθρωπο που αγάπησε περισσότερο από όλους στην προσωπική πορεία της, τον Αλέκο Δενδρινό. Στάθηκε συνειδητά στο πλευρό του επιθυμώντας να τον βοηθήσει να παλέψει με τους δαίμονες του. Δεν τα κατάφερε. Εκείνος αυτοκτόνησε το 2004 και εκείνη βυθίστηκε στην άβυσσο της απελπισίας και της θλίψης. Κληρονόμησε ένα ιδιωτικό νησί στο Ιόνιο και ήρθε αντιμέτωπη ακόμα και με τη μαφία νικώντας την. Τα τελευταία χρόνια δίνει άλλη μία μάχη με την ασθένεια της αυτή την φορά με πείσμα και δύναμη κάνοντας τρεις φορές την εβδομάδα αιμοκάθαρση

Ποιο θεωρείς ότι είναι το κυρίαρχο μήνυμα του βιβλίου;

Ότι δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε καμία μάχη ποτέ στη ζωή μας, ότι οφείλουμε ακόμα και στην πιο δύσκολη, ακανθώδη, δαιδαλώδη στιγμή να σκεφτόμαστε θετικά, να ονειρευόμαστε το φωτεινό μέλλον που περιμένει για να μας συναντήσει. Δεν υπάρχει απόλυτη ευτυχία ή δυστυχία επ’ άπειρον. Ακροβατούμε ανάμεσα σ’ αυτούς τους δύο κόσμους. Το μήνυμα που ήθελα να περάσω από το βιβλίο είναι πώς μόνο όταν αγκαλιάζουμε το παρελθόν μας με αγάπη, μπορούμε να πορευθούμε ανάλαφροι χωρίς οι βαριές αποσκευές του να μας κρατούν δέσμιους στο παρών μας. 

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου;

Νιώθω ευλογημένος γιατί εδώ και ένα χρόνο γράφω τη βιογραφία ενός σπουδαίου Έλληνα, του Λέο Λέανδρος, του μοναδικού Έλληνα συνθέτη που τα τραγούδια του αγαπήθηκαν στις πέντε ηπείρους. Πούλησε περισσότερα από 200 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Δημιούργησε εξ’ αρχής ολοκληρωτικά την καριέρα τόσο της κόρης του Βίκυς Λέανδρος, όντας πέρα από συνθέτης ο παραγωγός και ιθύνουν νους των πιο επιτυχημένων ετών της διαδρομής της. Μερικά από τα ομορφότερα και αναγνωρισμένα τραγούδια του ερμήνευσαν ο Ντέμης Ρούσσος, ο Χούλιο Ιγκλέσιας, η Νανά Μούσχουρη αλλά και πολύ σημαντικά group και ερμηνευτές των δεκαετίων ΄60 και ΄70. Δε μπορώ να σου περιγράψω τα συναισθήματά μου γράφοντας αυτό το βιβλίο. Νομίζω ότι είναι ότι καλύτερο έχω οικοδομήσει μέχρι τώρα στη ζωή μου. Αδημονώ να ολοκληρωθεί. Θέλω να πιστεύω πως τον επόμενο Ιανουάριο θα βρίσκεται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Ο Θεός με αξίωσε να βρεθώ με αυτόν τον ζωντανό Θρύλο που σε λίγες ημέρες κλείνει τα 98 του χρόνια πολλές φορές και να μου μεταφέρει τη δύναμη και την ενέργεια του. Νομίζω ότι μας κάνει περήφανους ως Έλληνες το παράδειγμα του

Με ποια ατάκα του βιβλίου θα έκλεινες την κουβέντα μας;

Με τον επίλογο της Αντιστάρ «Αναγνώρισα την ομορφιά, το θαύμα και την υποχρέωση. Πάλεψα τη ζωή, προχώρησα στη διαδρομή και δεν ζήτησα τίποτα. Δεν είπα ποτέ θέλω και όλα σαν όνειρο ήρθαν όμορφα. Έπαιρνα ότι μου έφερνε η μοίρα Δεν μεγαλοποίησα τίποτα, δεν ήμουν μεμψίμοιρός δεν γκρίνιαζα δεν αφέθηκα, δεν παραπονέθηκα και δεν υπήρξα αγνώμων. Δεχόμουν πάντα ότι μου ξημέρωνε ημέρα. Και όταν θα «φύγω» την τελευταία πρόταση θέλω μόνο να θυμάστε".

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΡ

H ασπρόμαυρη ιστορία ζωής της ηθοποιού Κάκιας Κοντοπούλου, δοσμένη με συγκίνηση και ευαισθησία από την πένα του δημοσιογράφου Γιάννη Βίτσα, μας οδηγεί σ ένα απροσδόκητο ταξίδι στον χρόνο γεμάτο νοσταλγία. Η σκληρή πραγματικότητα κατά τα επώδυνα έτη της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου, συνθέτει τον χαρακτήρα μιας γυναίκας που με σθένος πάλεψε για το πεπρωμένο της.

Οι πόρτες έκλεισαν στο άκουσμα των πολιτικών τους φρονημάτων. Ο πατέρας της πεθαίνει, εκείνη φυλακίζεται, ο αδερφός της εξορίζεται στην Μακρόνησο.

Η τύχη της όμως δεν την εγκαταλείπει. Μετατρέπεται σε φύλακα-άγγελό που αγκαλιάζει με λαχτάρα κάθε όνειρο και ελπίδα της.

Ο χορός, αποτελεί τη μοναδική διέξοδο στις οδυνηρές στιγμές της. Μερικά χρόνια αργότερα έρχεται το θέατρο και μαγεύεται από τον κόσμο του! Η Μαρίκα Κοτοπούλη, της προσφέρει την ευκαιρία να συναντηθεί με το πεπρωμένο της. Τα 14 έτη που ακολουθούν είναι γεμάτα από τη γέννηση της δημιουργίας. Με πάθος και ενθουσιασμό υποδέχεται κάθε πολύτιμη εμπειρία.

Βρίσκεται επί σκηνής με τους ογκόλιθους του μουσικού θεάτρου. Σ. Βέμπο, Γ. Βασιλειάδου, Ρ. Βλαχοπούλου, Ο. Μακρή, Μ. Φωτόπουλο, Κ. Χατζηχρήστο, Β. Αυλωνίτη, Λ. Διαννέλο, Γ. Μουζάκη, Γ. Γκιωνάκη, Ν. Ρίζο, Μ. Νέζερ. Συνταξιδεύει με τους ηθοποιούς της γενιάς της, Κ. Βουτσά, Δ. Στυλιανοπούλου, Ρ. Διαλυνά, Κ. Γώγου, Μ. Καραγιάννη, Ά. Ματζουράνη, Σ. Βρανά, Α. Μπάρκουλη.

Αντισυμβατική. Απεχθάνεται τη ματαιοδοξία, απορρίπτει και περιφρονεί κάθε είδους έπαρση, αλαζονεία και ναρκισσισμό.

Ό γεμάτος αγκίδες αρραβώνας της με τον ηθοποιό Αλέκο Λειβαδίτη λήγει άδοξα.

Ο βιομήχανος Αλέκος Δενδρινός την ερωτεύεται παθολογικά. Επί δύο χρόνια του αρνείται κάθε πρόταση γάμου. Η ευφυΐα και η αλήθεια του στο τέλος την κερδίζουν και δέχεται να παντρευτούν. Η αγάπη τους όμως δεν νικά την κατάθλιψη, τον αλκοολισμό και την εμμονή του στον τζόγο. Εκείνος αυτοκτονεί 40 χρόνια μετά και η ίδια βυθίζεται στην άβυσσο του πόνου.

Κληρονομεί ένα ιδιωτικό νησί και έρχεται αντιμέτωπη με τη μαφία. Την πολεμούν ανελέητα. Τη θέλουν νεκρή μα δεν τους κάνει το χατίρι. Παλεύει και τους κερδίζει.

Με το ίδιο πείσμα τα τελευταία δύο χρόνια δίνει μία ακόμη μάχη, αυτή της αιμοκάθαρσης. Άλλωστε μόνο το τετελεσμένο ξεκουράζει τους πολεμιστές. Μία υπέροχη αληθινή ιστορία ανθρωπιάς, τρυφερότητας, στοργής και αλτρουισμού.

Ποιος είναι ο Γιάννης Βίτσας

Ο Γιάννης Βίτσας γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε την πορεία του στη δημοσιογραφία το 1997, φοιτητής ακόμα στη δημοσιογραφική σχολή, στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό Ξένιος.

Δύο χρόνια αργότερα ακολούθησαν οι σπουδές του στη Νομική σχολή της πόλης Macerata στην Ιταλία.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2003 και εργάστηκε στην εφημερίδα «Espresso». Ακολούθησαν τα μηνιαία περιοδικά «Vitrine», «Money end life», και η εφημερίδα «Ο κόσμος του Επενδυτή».

Από το 2007 έως το 2009 δουλεύει στην ΕΡΤworld στο πρόγραμμα «Ελληνικό πανόραμα» και συνεργάζεται με τα περιοδικά «Avanti», «Tivo», «Λοιπόν», και «Νύφη».

Το 2009 βρίσκεται στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 ενώ ξεκινά η συνεργασία του με τα περιοδικά του ομίλου Λυμπέρη. «Εγώ weekly» -όπου και υπήρξε αρχισυντάκτης για τρία χρόνια-, «Hello», «Life end style», «7ημέρες tv», και «Τηλεκοντρόλ». Παράλληλα συνεργάζεται με την εφημερίδα «Πρώτο θέμα». Τα τελευταία έξι χρόνια ασχολείται με μεγάλα project επικοινωνίας, ενώ γράφει για τα περιοδικά «Hello» «7ΜΕΡΕΣTV» και «Gala». Το 2018 δούλεψε για το τηλεοπτικό πρόγραμμα «Εμείς» του «Εpsilon»

Έχει συναντηθεί με περισσότερες από 2500 προσωπικότητες της πολιτικής, κοινωνικής και καλλιτεχνικής ζωής κάνοντας συνεντεύξεις. Η «Αντιστάρ» είναι το πρώτο από μία σειρά μυθιστορηματικών βιογραφιών που πρόκειται να εκδοθούν.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ