Προστάτευσε τα φυτά σου από τον χιονιά | στο σπιτι , ζωα & φυτα | womenonly.gr | Σπίτι
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ / ΖΩΑ & ΦΥΤΑ
8:52
8/1/2013

Προστάτευσε τα φυτά σου από τον χιονιά

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Το κρύο και το χιόνι μπορεί να καταστρέψει φυτά και δέντρα στον κήπο σου
Το κρύο και το χιόνι μπορεί να καταστρέψει φυτά και δέντρα στον κήπο σου

Ο χιονιάς έχει «πλάκα» για μικρούς και μεγάλους όσον αφορά στα παιχνίδια αλλά υπάρχουν και τα φυτά στα μπαλκόνια που δεν το απολαμβάνουν και τόσο πολύ.

Το πρώτο χιόνι πέφτει σήμερα και έχεις ακόμη χρονο να φροντίσεις τα φυτά σου! Δες τι μπορείς να κάνεις έτσι ώστε να σε βρει προετοιμασμένη και το επόμενο κύμα κακοκαιρίας.

* Αρχικά, καλό είναι να φέρεις μέσα τις μικρές γλάστρες για να τις προστατέψεις όσο πιο καλά μπορείς. Πρόσεξε όμως να μην τις τοποθετήσεις κοντά σε καλοριφέρ ή σε χώρο που θερμαίνεται πολύ, γιατί δεν αντιδράσουν καλά στη διαφορά θερμοκρασίας. Μια καλή λύση θα ήταν ο χώρος έξω από την εξώπορτά σου. Στο πλατύσκαλο.

* Για τα δέντρα που τυχόν έχεις στο μπαλκόνι ή στον κήπο σου, καθώς και για όποια μεγαλύτερα φυτά υπάρχουν, αγόρασε με το μέτρο απλό, χοντρό πλαστικό ή αυτό με τις φυσαλίδες αέρα (aeroplast), που βρίσκεις εύκολα στο εμπόριο –σε χρωματοπωλεία- και κάλυψέ τα καλά. Πρόσεξε όμως πως.
- Φρόντισε να μην κλείσεις τα φυτά μέσα στο πλαστικό… αεροστεγώς γιατί έτσι, αντί για καλό, θα κάνεις ζημιά. Τα φυτά πρέπει να αναπνέουν σε κάθε περίπτωση, γιατί αλλιώς μπορεί και να τα… τινάξουν τα πέταλα!
 Επίσης, στο κατάστημα που θα αγοράσεις το πλαστικό, ζήτησε να σου το κόψουν σε κομμάτια έτσι ώστε να μπορείς να το χειριστείς ποιο εύκολα σαν… κουκούλα. Αν μάλιστα έχεις υπολογίσει από πριν τις διαστάσεις θα έχεις θα κάνεις τη ζωή σου ακόμη πιο εύκολη…

* Σε περίπτωση που έχεις λαχανόκηπο, αγόρασε ειδικές βέργες που λυγίζουν χαμηλά και στερέωσε εκεί επάνω το πλαστικό.

* Προβλήματα από τον χιονιά δεν αντιμετωπίζουν μόνο τα φυτά, αλλά και οι… ρίζες τους. Ιδανικά λοιπόν θα πρέπει να καλύψεις το χώμα με οργανικά υλικά όπως κοπριά, φύλλα ή υπολείμματα κλαδεμάτων.

* Τώρα, σε περίπτωση που δεν πρόλαβες και το χιόνι σε βρήκε απροετοίμαστη, υπάρχει ακόμη τρόπος να σώσεις τα φυτά σου. Αν έχουν ήδη καλυφθεί με χιόνι, φρόντισε ώστε αυτό να μην μείνει στα κλαδιά ή στα φύλλα για πολύ χρόνο. Καθάρισέ τα προσεκτικά, χωρίς να τα τινάξεις όμως, γιατί μπορεί να ακούσεις κανένα «Κρακ» και σίγουρα δεν το θέλεις αυτό…

* Αν το χιόνι έχει σκεπάσει θάμνους, πόες ή και τον γκαζόν σου, είναι προτιμότερο να το αφήσεις να λιώσει παρά να προσπαθήσεις να το απομακρύνεις με νερό, γιατί έτσι το μόνο που θα καταφέρεις είναι το σοκ από τη διαφορά θερμοκρασίας, που δεν θα έχει καλά αποτελέσματα…

Ζωή Κίττα


 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ