Ένας ξαφνικός πόνος στην κοιλιά και το μυαλό μας πάει παντού. Τι συμβαίνει; Ο χειρουργός κ. Νικόλαος Μπουραντάς μάς επισημαίνει τα «σημάδια» της μεταμφιεσμένης σκωληκοειδίτιδας, ώστε, αν συμβεί, να είμαστε σε ετοιμότητα.
Η οξεία σκωληκοειδίτιδα αποτελεί μία από τις συχνότερες επείγουσες καταστάσεις στη χειρουργική. Ωστόσο, επειδή είναι ύπουλη, πονηρή και αιφνίδια, μπορεί να ξεγελάσει ακόμα και τους γιατρούς και, παρά τη σύγχρονη τεχνολογία, να ξεφύγει συχνά από τη διάγνωση. Επειδή λοιπόν η έγκαιρη χειρουργική αντιμετώπισή της είναι ζωτικής σημασίας, ζητήσαμε από τον χειρουργό κ. Νικόλαο Μπουραντά να μας διαφωτίσει σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της νόσου αλλά και τις εξελίξεις στις μεθόδους αντιμετώπισής της.
Το πιο συχνό «σύμπτωμα» που οδηγεί στο γιατρό είναι ο κοιλιακός πόνος, που μάλιστα εστιάζεται στο κατώτερο δεξιό τμήμα της κοιλιακής χώρας. Συνήθως συνοδεύεται από ανορεξία και τάση για εμετό. Όμως στην πραγματικότητα αρκετές ώρες πριν ο πόνος εντοπιστεί στο σημείο που αναφέραμε, η κατάσταση ξεκινά με έναν άτυπο ελαφρύ πόνο στο κέντρο της κοιλιάς (περιομφαλικά) και κακοδιαθεσία.
Τα μικρά παιδιά, ειδικά κάτω των 4 ετών, αποτελούν την πιο «δύσκολη» ομάδα για την έγκαιρη διάγνωση, δεδομένου ότι η επικοινωνία δεν είναι εύκολη, τα συμπτώματα δεν είναι πάντα τυπικά, το παιδί «δεν ξέρει τι του φταίει», έχει αρκετές «αντοχές» και αργεί να παραπονεθεί στους γονείς που θα το φέρουν στον ειδικό. Γι’ αυτό και σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ εμφανίζεται διεθνώς το μεγαλύτερο ποσοστό περιτονίτιδας από σκωληκοειδίτιδα, διότι αργεί η διάγνωση. Επίσης, στα παιδιά οι συχνές ιώσεις, που πολύ συχνά συνοδεύονται από κοιλιακό πόνο (μεσεντέρια αδενίτιδα), αλλά και οι σχετικά συχνές γαστρεντερίτιδες που εμφανίζονται σε αυτά μπορούν να παρασύρουν γονείς ή και γιατρούς ούτως ώστε να μην δώσουν τη δέουσα σημασία.
Ο ακρογωνιαίος λίθος στη διάγνωση της οξείας σκωληκοειδίτιδος είναι η κλινική εξέταση και μόνο! Με άλλα λόγια, η σωστή λήψη του ιστορικού και κυρίως «το χέρι» του ειδικού που θα εξετάσει τον ασθενή θα οδηγήσουν στην ορθή διάγνωση.
Συνήθως γίνεται γενική εξέταση αίματος, γενική εξέταση ούρων, CRP, ενώ τα τελευταία χρόνια το υπερηχοτομογράφημα και κυρίως η αξονική τομογραφία βοηθούν πολύ στη διάγνωση.
Όπως γνωρίζουμε, η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένα μικρό σωληνοειδές όργανο που βρίσκεται στο αρχικό τμήμα του παχέος εντέρου. Η απόφραξη του αυλού του οργάνου είναι η κυρίαρχη αιτία που προκαλεί την έναρξη της φλεγμονής του. Συνήθως ευθύνεται κάποιος κοπρόλιθος και, σπανιότερα, η υπερτροφία του ίδιου του λεμφικού ιστού, υπολείμματα από φυτικές ίνες ή σπόροι φρούτων ή ακόμη εντερικά παράσιτα, ιδιαίτερα ασκαρίδες. Μεγάλη σημασία έχουν τα κουκούτσια των φρούτων, λεμονιών, πορτοκαλιών (κ.λπ.) και πρέπει να αποτρέπουμε κατά το δυνατόν τα παιδιά από το να τα καταπίνουν.
Η αφαίρεση του οργάνου που φλεγμαίνει είναι και η θεραπεία του προβλήματος. Η οξεία σκωληκοειδίτιδα, λοιπόν, είναι μια κατάσταση που αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά. Η επέμβαση γίνεται συνήθως με τον κλασικό (ανοιχτό) τρόπο, που συνεπάγεται μια τομή 3-5 εκμ., ή λαπαροσκοπικά και ρομποτικά.
Η εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας μάς παρέχει σήμερα τη δυνατότητα να κάνουμε αρκετά διαγνωστικά τεστ στο σπίτι. Για παράδειγμα, με τη χρήση μικροσκοπικών συσκευών μπορούμε να προσδιορίσουμε γρήγορα και με εξαιρετική ακρίβεια τα επίπεδα της χοληστερίνης του αίματος, των τριγλυκεριδίων αλλά και της γλυκόζης (σακχάρου). Να επιβεβαιώσουμε, επίσης, τις γόνιμες ημέρες, μια εγκυμοσύνη αλλά και κάποια παθολογία στους μαστούς. Ας δούμε, λοιπόν, πώς λειτουργούν ορισμένα από τα σημαντικότερα τεστ που θα βρεις στα ράφια των φαρμακείων.
Η απάντηση στα νέα συστήματα αυτομέτρησης
Αν πάσχεις από διαβήτη, γνωρίζεις πολύ καλά πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι καθημερινές μετρήσεις σακχάρου του αίματος, με τις οποίες μπορείς να προλάβεις την υπογλυκαιμία και την υπεργλυκαιμία (δηλαδή την πτώση ή την αύξηση της γλυκόζης στα αίμα). Οι μετρήσεις αυτές, που γίνονται με τα γνωστά «μηχανάκια» και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού σου, αποτελούν σήμερα το θεμέλιο λίθο πάνω στο οποίο οικοδομείται η θεραπεία του διαβήτη και η αντιμετώπιση των επιπλοκών του. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, για πιο αξιόπιστα αποτελέσματα, η τεχνολογία έχει εισαγάγει και τους μετρητές σακχάρου μη κωδικοποίησης.
Πώς λειτουργούν: Το αποτέλεσμα της μέτρησης στην κλασική της μορφή εμφανίζεται στην οθόνη, αφού πρώτα τρυπάς το δάχτυλό σου (με το στυλό λήψης αίματος) και τοποθετείς τη σταγόνα αίματος στην άκρη της ταινίας, την οποία έχεις εισαγάγει στη συσκευή. Με τους μετρητές σακχάρου μη κωδικοποίησης τα άτομα με διαβήτη μπορούν πλέον να διασφαλίζουν πιο αξιόπιστες μετρήσεις και τη σωστή αυτορρύθμισή τους, που είναι και το προσδοκώμενο (σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο «Journal of Diabetes Science and Technology»). Επιπλέον, πρόσφατα κυκλοφόρησε και μετρητής σακχάρου, που παρέχει τη δυνατότητα στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη να κάνουν λήψη της σταγόνας αίματος από το δάχτυλο με ακτίνα laser, ανώδυνα, με αυτόματη επούλωση του σημείου λήψης αίματος.
Βρες το με τις νέες συσκευές
Επειδή η αυξημένη χοληστερίνη του αίματος έχει συσχετιστεί με τη σκλήρυνση των αρτηριών και την καρδιαγγειακή νόσο, η εξέτασή της θεωρείται ως έλεγχος ρουτίνας, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που θα πρέπει να λαμβάνονται για την υγεία, επισημαίνουν οι ειδικοί της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Υπάρχουν συσκευές που υπολογίζουν τα επίπεδα της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και του σακχάρου στο αίμα και, σύμφωνα με τους καρδιολόγους, καλό θα είναι να έχεις μία τέτοια συσκευή, κυρίως όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσλιπιδαιμίας.
Πώς λειτουργούν: Ακολουθείς την ίδια διαδικασία που αναφέρεται για τις συσκευές μέτρησης σακχάρου, με τη διαφορά ότι για κάθε μέτρηση (χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων, σακχάρου) χρειάζεται να εισαγάγεις διαφορετική ταινία.
Βρες τις γόνιμες μέρες με το τεστ ωορρηξίας
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μέρα της ωορρηξίας υπολογίζεται στις 14 μέρες πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου. Eάν π.χ. έχεις σταθερό κύκλο 30 ημερών, μάλλον θα έχεις ωορρηξία τη 16η μέρα του κύκλου σου. Υπάρχουν, βέβαια, και τα τεστ ωορρηξίας, που υποδεικνύουν τις δύο πιο γόνιμες ημέρες του εμμηνορρυσιακού κύκλου της γυναίκας και θεωρούνται ιδιαίτερα αξιόπιστα όταν χρησιμοποιούνται τη σωστή ημέρα του κύκλου.
Πώς λειτουργούν: Tα τεστ ωορρηξίας ανιχνεύουν την ορμόνη LH στα πρωινά ούρα. Aπό τη δέκατη μέρα του κύκλου (η αρχή του κύκλου είναι η πρώτη μέρα της εμμήνου ρύσεως) χρησιμοποιείς καθημερινά το τεστ. Όταν δεις τη σχετική αλλαγή στη χρωματική ένδειξη, σημαίνει ότι θα έχεις ωορρηξία από 24 έως 36 ώρες.
Μάθε το σε ένα λεπτό!
Την πρώτη επιβεβαίωση ότι περιμένεις μωρό μπορείς να την έχεις πολύ εύκολα στο σπίτι, μέσα σε ένα λεπτό, ήδη έπειτα από τρεις με τέσσερις ημέρες καθυστέρησης –ουσιαστικά δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψη– με ένα από τα ειδικά τεστ ούρων, που θα προμηθευτείς από το φαρμακείο (μόλις λίγα χρόνια πριν, τα τεστ αυτά ήταν αποτελεσματικά μόνο έπειτα από αρκετές μέρες καθυστέρησης).
Πώς λειτουργούν: Μέσα στη συσκευασία τους υπάρχουν λεπτομερείς οδηγίες, τις οποίες πρέπει να ακολουθήσεις πιστά. Ορισμένες περιέχουν δύο τεστ, για να έχεις τη δυνατότητα, αν χρειαστεί, να το επαναλάβεις ύστερα από λίγες ημέρες. Με τα τεστ αυτά ανιχνεύεται η ορμόνη HCG (Β χοριακή γοναδοτροπίνη), η οποία στην αρχή παράγεται από το έμβρυο και στη συνέχεια από τον πλακούντα. Το ποσοστό της είναι υψηλότερο στα πρωινά ούρα, τα οποία για το λόγο αυτό και θα χρησιμοποιήσεις στο τεστ. Αν το τεστ είναι θετικό, σημαίνει σχεδόν σίγουρα ότι είσαι έγκυος (η αξιοπιστία τους αγγίζει το 99%).
Σύμφωνα με τους ειδικούς της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας: «Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, που προσβάλλει 1 στα 20 άτομα, αναπτύσσεται στον οργανισμό σιγά σιγά, χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα, και μάλιστα στην πλειονότητά του σε έδαφος προϋπαρχόντων πολυπόδων. Η περίοδος αυτή (που ονομάζεται εξαλλαγή) μπορεί να διαρκέσει από 5 έως και 10 χρόνια. Ωστόσο, σήμερα, τόσο για τον καρκίνο όσο και για την ύπαρξη καλοήθους προβλήματος (αιμορροΐδες, ραγάδες) υπάρχει το Haemoccult Τεστ. Πρόκειται για το περίφημο τεστ ανίχνευσης της αφανούς αιμορραγίας, το οποίο γίνεται εύκολα στο σπίτι και δίνει απάντηση μέσα σε 5 λεπτά».
Πώς λειτουργεί: Συλλέγεις το δείγμα κοπράνων με το ειδικό χαρτί και το βάζεις στον ειδικό σωλήνα. Προσαρμόζεις την ταινία δοκιμής στο σωλήνα και «διαβάζεις» το αποτέλεσμα.
* Το Haemoccult Τεστ χορηγείται δωρεάν σε ασυμπτωματικά άτομα, ηλικίας 50-75 ετών, από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Χλόης 4, Προσήλιο, Παιανία Αττικής, Τηλ.: 210-64.56.713-5.
ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 127
Update: Μάρτιος 2016.
Μήπως αυτή την εποχή έχεις έντονο πρόβλημα δυσκοιλιότητας; Αν αναρωτιέσαι για τις αιτίες, μπορεί να είναι πολλές, ακόμα και κάποιες που δεν φαντάζεσαι. Για παράδειγμα, μπορεί η λειτουργία του εντέρου να επηρεάζεται αρνητικά, επειδή η διατροφή σου είναι φτωχή σε φυτικές ίνες, επειδή κάνεις καθιστική ζωή ή γιατί αποφάσισες ξαφνικά να χάσεις κιλά και ακολουθείς κάποια αυτοσχέδια δίαιτα. Πολλές φορές μια παροδική δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλεται και στην κακή ψυχολογική σου κατάσταση ή στην αλλαγή του τρόπου ζωής σου (π.χ. αν μετακινείσαι συνέχεια και αυτό γίνεται αφορμή να αναβάλεις την επίσκεψή σου στην τουαλέτα στις ώρες που είχες συνηθίσει). Επίσης, το πρόβλημα μπορεί ανα σου το έχει προκαλέσει κάποια φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείς. Στις γυναίκες, όμως, οι αιτίες της δυσκοιλιότητας εντοπίζονται και σε ορμονικές αλλαγές (λόγοι εγκυμοσύνης και εμμηνόπαυσης). Αν λοιπόν η δυσκοιλιότητα που σε ταλαιπωρεί οφείλεται σε έναν ή περισσότερους από τους παραπάνω λόγους, δες ποιες είναι οι «ενεργητικές» λύσεις που θα σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από το πρόβλημα οριστικά.
* Στις περιπτώσεις που η δυσκοιλιότητα επιμένει και χρειαστεί να καταφύγεις στη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, ο γιατρός είναι ο μόνος κατάλληλος να καθορίσει το είδος της αγωγής, καθώς και τη διάρκεια λήψης της.
* Οποιαδήποτε αλλαγή των συνηθειών του εντέρου, ακόμη και αν εξακολουθεί να βρίσκεται εντός του φυσιολογικού ορίου, πρέπει να διερευνάται. Αυτό ισχύει και για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, δεδομένου ότι δεν πρέπει να επαναπαύονται στη διαδεδομένη αντίληψη ότι η δυσκοιλιότητα είναι μια «φυσιολογική» συνέπεια του γήρατος.
Όταν υπάρχει δυσκολία στην κένωση του εντέρου (αφόδευση) και τα κόπρανα είναι τόσο σκληρά ώστε να απαιτούνται έντονη προσπάθεια και σφίξιμο για να επιτευχθεί η κένωση. Με δυο λόγια, η δυσκοιλιότητα χαρακτηρίζεται από τη μείωση της συχνότητας των κενώσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα, από την αλλαγή της σύστασής τους (τα κόπρανα γίνονται σκληρά και αποβάλλονται με δυσκολία) και αίσθημα ατελούς κένωσης. Όσο για τη φυσιολογική συχνότητα των κενώσεων, είναι από τρεις φορές την ημέρα έως τρεις φορές την εβδομάδα.
ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 150
Update: Απρίλιος 2016.
Πώς λειτουργεί
Θεωρείται το πιο σημαντικό όργανο στη διαδικασία της πέψης. Στα τοιχώματα του, υπάρχουν μέχρι και 34 εκατομμύρια μικροί αδένες, που παράγουν το γαστρικό υγρό. Αυτό το υγρό περιέχει υδροχλωρικό οξύ και προπάντων πεψίνη, ένα ένζυμο που έχει την ιδιότητα να «χωνεύει», δηλαδή να αποσυνθέτει τις τροφές για να επιτρέψει κατόπιν την αφομοίωση τους από το αίμα, μέσο των τοιχωμάτων του εντέρου μετά από ορισμένη κατεργασία.
Τι μπορεί να παρουσιάσει: Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρίας, το 10% του πληθυσμού θα αναπτύξει έλκος δωδεκαδακτύλου, σε κάποια φάση της ζωής του, κυρίως στην ηλικία των 35-55 χρόνων. «Απο τους ασθενείς αυτούς ενα ποσοστό θα εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές όπως γαστρορραγία (10%), διάτρηση (1%-2%) και πυλωρική στένωση» τονίζει ο κ. Λάμπρος Καφαντάρης γαστρεντερολόγος.
Τι να κάνουμε για να προφυλάξουμε το στομάχι μας
Προσοχή: Σήμερα, με τη μέθοδο της γαστροσκόπησης, γίνεται εύκολα και ακίνδυνα η διάγνωση σε κάθε μορφή έλκους, καθώς και στα αίτια που το προξενούν. Επίσης, τα νέα αντιελκωτικά φάρμακα, έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν την έκκριση του γαστρικού οξέος και να επουλώνουν το έλκος σε μεγάλο ποσοστό, ενώ σε συνδυασμό με αντιβιοτική αγωγή, μπορούν να εκριζώσουν οριστικά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
Πώς λειτουργεί
Το συκώτι είναι το βιοχημικό εργαστήριο του οργανισμού και θεωρείται το πιο σημαντικό όργανο μετά την καρδιά και τους πνεύμονες, καθώς βοηθά στη διάσπαση των τροφών και το μεταβολισμό σημαντικών ουσιών και παράγει τη χολή.
Τι μπορεί να παρουσιάσει: Το συκώτι «αρρωσταίνει» από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ή από υπερδοσολογία αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Προσβάλλεται επίσης από καρκίνο και από κολικό στη δεξιά περιοχή του υπογαστρίου. Ακόμα, μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα από κάποιες μορφές ηπατίτιδας (τοπική αλλοίωση των ιστών μετά από κάποια βλάβη ή ερεθισμό στο συκώτι). Η ηπατίτιδα σαν πάθηση θεωρείται ύπουλη, διότι τα συμπτώματά της (όταν υπάρχουν) είναι παραπλανητικά (μοιάζουν με αυτά της γαστρεντερίτιδας ή της γρίπης). Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί πέντε τύποι ιογενούς ηπατίτιδας και έχουν χαρακτηριστεί ως, Α, Β, C, D και Ε. Από αυτές, η Α και η Β, είναι ηπατίτιδες, που έχουν τα πιο πολλά κρούσματα στη χώρα μας. Πρόκειται για δυο διαφορετικές ασθένειες, που δεν πρέπει να συγχέονται μεταξύ τους.
Τι να κάνουμε για να προφυλάξουμε το συκώτι
Προσοχή: Ο προληπτικός εμβολιασμός εξασφαλίζει ανοσία σε ποσοστά 80-95%, επεσήμανε σε επιστημονική Συνάντηση ο κ. Γ Κητής, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης του Ηπατος. Επίσης-όπως τόνισε-, τα τελευταία χρόνια η ηπατίτιδα Β, αντιμετωπίζεται θετικά και με τα νεότερα αντι-ιικά φάρμακα
Πώς λειτουργεί
Το πάγκρεας βρίσκεται στο επάνω μέρος της κοιλιάς, ανάμεσα στην σπονδυλική στήλη και το στομάχι. Εκκρίνει υγρά απαραίτητα για την πέψη, για την οποία συνεργάζεται στενά και με τη χολή. Εκκρίνει επίσης την ινσουλίνη.
Τι μπορεί να παρουσιάσει: Οι ασθένειες που συνήθως προσβάλουν το πάγκρεας, είναι οι παγκρεατίτιδες (φλεγμονές) και πιο σπάνια ο καρκίνος. Επίσης το πάγκρεας μπορεί να σταματήσει να παράγει ινσουλίνη και τότε έχουμε διαβήτη τύπου Ι (ινσουλινοεξαρτώμενο).
Τι να κάνουμε για να προφυλάξουμε το πάγκρεας
Προσοχή: Όλοι ανεξαιρέτως μετά τα 40 θα πρέπει να κάνουν προληπτικά έναν έλεγχο και εάν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είναι φυσιολογικά να επαναλαμβάνουν την εξέταση κάθε 3 χρόνια, τονίζουν οι ειδικοί.
Πώς λειτουργούν
Η αναπνευστική λειτουργία είναι ζωτικής σημασίας για το οργανισμό μας και χάρη στους πνεύμονες γίνεται αυτόματα, αυτόνομα παρέχοντας συνεχώς οξυγόνο για τις ανάγκες των κυττάρων του σώματος. Ταυτόχρονα βοηθά στο να αποβάλλεται το διοξείδιο του άνθρακα που δημιουργείται κατά τη διαδικασία παραγωγής ενέργειας στο ανθρώπινο σώμα.
Τι μπορεί να παρουσιάσουν: Εκτός από τις από οξείες φλεγμονώδεις καταστάσεις, που συνήθως οφείλονται σε επιπλοκές ιογενών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (π.χ γρίπη), oι πνεύμονες προσβάλλονται συχνά και από χρόνιες παθήσεις.
Τι να κάνουμε για να προφυλάξουμε τους πνεύμονες
Προσοχή: Για να διαπιστωθούν ή να αποκλειστούν πιθανά πνευμονολογικά προβλήματα χρειάζεται μια κλινική εξέταση από παθολόγο ή πνευμονολόγο και αν αυτός το κρίνει απαραίτητο, θα σου ζητήσει μια ακτινογραφία θώρακος.
ΑΠΌ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 96
Update: Μάρτιος 2016.
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 116
Update: Ιανουάριος 2016.
Αμέσως μετά το φαγητό νιώθεις έντονο βάρος στο στομάχι και φούσκωμα στην κοιλιά; Δεν μπορείς να χωνέψεις και συχνά έχεις την αίσθηση ότι θα εκραγείς; Μήπως τα ενοχλήματα αυτά υποχωρούν λίγες ώρες μετά; Αν αναρωτιέσαι τι σου συμβαίνει, δεν είσαι η μόνη! Το ερώτημα αυτό απασχολεί έναν στους τρεις Έλληνες, αφού σύμφωνα με τις στατιστικές τόσα είναι σε αναλογία τα άτομα που πάσχουν από δυσπεψία (όπως ονομάζεται από τους ειδικούς το σύνολο των ενοχλήσεων που εμφανίζονται μετά τα γεύματα), χωρίς αυτό να σημαίνει πως υπάρχει κάποια οργανική βλάβη στο πεπτικό τους σύστημα.
Oπως εξηγούν από την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία (ΕΛΙΓΑΣΤ): Τις περισσότερες φορές τα προβλήματα της δυσπεψίας μπορεί να οφείλονται στη λαθεμένη «συμπεριφορά» στο τραπέζι. Όταν π.χ. καταπίνεις την τροφή σου βιαστικά και αμάσητη ή τρως εκνευρισμένα, πετυχαίνεις όχι μόνο να δυσκολεύεται η χώνεψη αλλά και να δημιουργούνται καούρες, τυμπανισμός, φουσκώματα στο στομάχι, καθώς και δυσκολία στη διάσπαση των τροφών. Ακόμα, οι κακοί συνδυασμοί στο πιάτο, οι πολύ ζεστές ή παγωμένες τροφές, ορισμένες ουσίες (οινοπνευματώδη, καρυκεύματα, καφεΐνη και νικοτίνη) ενεργούν ως ερεθιστικά ή διεγερτικά στο βλεννογόνο του στομάχου και δημιουργούν πεπτικά προβλήματα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς: για να ολοκληρωθεί η πέψη στο στομάχι, εκτός από την πεψίνη (ένζυμο που έχει την ιδιότητα να «χωνεύει», δηλαδή να αποσυνθέτει τις τροφές), συμβάλουν και μερικά ακόμα ένζυμα που περιέχονται στα γαστρικά υγρά. Έτσι ανάλογα με το είδος της τροφής έχουμε: την παγκρεατική αμυλάση, που διασπά το άμυλο και τους υδατάνθρακες, την παγκρεατική λιπάση, που διασπά το λίπος, τη θρυψίνη και τη χυμοθρυψίνη, δύο ένζυμα που συνεχίζουν την εργασία που ξεκίνησε η πεψίνη, διασπώντας τις πρωτεΐνες. Επίσης ο οργανισμός μας παράγει τη λακτάση, ένα ένζυμο που διασπά το γαλακτοζάκχαρο σε γαλακτόζη και γλυκόζη. Η παραγωγή της λακτάσης μειώνεται όσο μεγαλώνουμε και όσο λιγότερο γάλα καταναλώνουμε. Αυτός είναι και ο λόγος ότι πολλοί ενήλικες, αλλά αρκετά συχνά και τα παιδιά παρουσιάζουν δυσανεξία στο γάλα. Όταν δηλαδή υπάρχει αυτή η ανωμαλία, η γλυκόζη και η γαλακτόζη δεν απορροφώνται εύκολα από το έντερο με αποτέλεσμα να μη χωνεύεται εύκολα το γάλα. Ένα βασικό ένζυμο περιέχεται και στο σάλιο. Πρόκειται για την πτυαλίνη, που χρησιμοποιείται για το ξεκίνημα της μετατροπής του αμύλου και είναι παρόμοιο με την παγκρεατική αμυλάση.
Τα διάφορα είδη τροφών, όπως είναι το άμυλο, οι πρωτεΐνες, τα λίπη, οι υδατάνθρακες κ.λπ. απαιτούν και διαφορετικά είδη ενζύμων για να χωνευτούν, καθώς και διαφορετικό χρόνο. Για καλύτερη χώνεψη, λοιπόν, σημαντικό ρόλο παίζουν οι σωστοί συνδυασμοί των τροφίμων στο ίδιο γεύμα. Για παράδειγμα το κρέας συνδυάζεται θαυμάσια με ωμά η βραστά λαχανικά (τα λαχανικά βοηθούν στην καλή χώνεψη όλων των τροφών), ενώ γίνεται πιο δύσπεπτο όταν συνδυαστεί με πατάτες, ρύζι ή μακαρόνια. Αυτό συμβαίνει γιατί το κρέας σαν πρωτεϊνική τροφή που είναι χρειάζεται για να χωνευτεί όξινα γαστρικά υγρά. Έτσι το στομάχι εκκρίνει το υδροχλωρικό οξύ που ενεργοποιεί την πεψίνη, για να διασπάσει τις πρωτεΐνες. Οι πατάτες όμως, το ρύζι και τα μακαρόνια, που περιέχουν άμυλο, χρειάζονται άλλες συνθήκες για να χωνευτούν. Φυσικά το στομάχι δεν είναι σε θέση να κάνει τέλεια και τις δύο πέψεις ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί και να αντιδρά με δυσπεψία. Επίσης κακός συνδυασμός είναι όταν τρώγονται συγχρόνως τρόφιμα με πολλά λιπαρά ή/και πολλές πρωτεΐνες, όπως π.χ. κρέας με τυρί, κάτι που αυξάνει το χρόνο παραμονής τους στο στομάχι.
Σχετικές οδηγίες που έχουν εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή και την Αμερικανική Γαστρεντερολογική Εταιρεία επισημαίνουν:
Και επίσης να αποφεύγεις...
Tι πρέπει να ξέρω και τι να κάνω
Ενημερώσου σωστά για να προλάβεις ή και να αντιμετωπίσεις τις 3 πιο συχνές παθήσεις του στομάχου.
Tι είναι: Πεπτικό έλκος σημαίνει μια περιορισμένη καταστροφή του βλεννογόνου των οργάνων της γαστρεντερικής οδού, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έλκος δωδεκαδακτύλου ή στομάχου. Το έλκος του δωδεκαδακτύλου παρουσιάζεται με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα (περίπου 7 φορές περισσότερο) από το έλκος του στομάχου, σε άνδρες και γυναίκες, κυρίως στην ηλικία των 35-55 ετών.
Πώς δημιουργείται το πρόβλημα: Ο κύριος λόγος για τη δημιουργία έλκους στο στομάχι ή στο δωδεκαδάκτυλο είναι η υπερέκκριση υδροχλωρικού οξέος από τα κύτταρα των αδένων του στομάχου. Για την παθογένεια της νόσου ενοχοποιείται επίσης και ένα μικρόβιο, το λεγόμενο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H.Pylori), το οποίο καταπίνουμε με τις τροφές ή το νερό. Το μικρόβιο αυτό, που... κατασκηνώνει στο στομάχι, παράγει ουσίες που βλάπτουν τους προστατευτικούς μηχανισμούς του και αργότερα το ένα στα δύο άτομα που είναι φορείς του μικροβίου μπορεί να εκδηλώσει κάποια χρονική στιγμή έλκος. Επίσης, ένα σημαντικό ποσοστό ελκών μπορεί να οφείλεται και σε άλλα αίτια (κληρονομικότητα, κάπνισμα, οινοπνευματώδη ποτά, στρες κ.ά.).
Τα σημάδια που μαρτυρούν έλκος: Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ένας επίμονος και καυστικός πόνος μεταξύ του στέρνου και της κοιλιάς, που μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά ή αρκετή ώρα, μετά τα γεύματα ή νωρίς το πρωί. Άλλα συμπτώματα που υπάρχουν τουλάχιστον στα δύο τρίτα των περιπτώσεων είναι φούσκωμα στο στομάχι, εμετός, καούρες και ερυγές (ρεψίματα). Επίσης, το έλκος μπορεί να εμφανιστεί με ανορεξία, γενική δυσφορία, διάρροια ή και δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, ακόμα και όταν υπάρχουν οι παραπάνω ενδείξεις, πριν αρχίσεις κάποια θεραπεία, πρέπει να βεβαιωθείς (με τις εξετάσεις που θα συστήσει ο γιατρός) ότι πρόκειται για έλκος και όχι για άλλη σοβαρότερη ασθένεια.
Διάγνωση & θεραπεία: Ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει το πεπτικό πρόβλημα, καθώς και τα αίτια που το προξενούν με τη μέθοδο της γαστροσκόπησης. Επίσης με την εξέταση αυτή μπορεί να διαπιστωθεί εάν το έλκος έχει επουλωθεί πλήρως ή ακόμη εάν πρόκειται για έλκος κακοήθους μορφής. Σε ό,τι αφορά τη θεραπεία, σήμερα υπάρχουν ειδικά φάρμακα που έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν την έκκριση του γαστρικού οξέος, ενώ πολύ ενθαρρυντικά είναι και τα αποτελέσματα από τις θεραπείες της εκρίζωσης του Η.Pylori. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός αντιβιοτικών και αντιελκωτικών φαρμάκων, που έχουν την ικανότητα να εκριζώνουν το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, επιτυγχάνοντας έτσι το ποσοστό υποτροπής του έλκους ανά έτος να πέφτει στο 1- 2%.
Τι είναι: Η γαστρίτιδα είναι μια κατάσταση που προκύπτει από διάφορους παράγοντες που ερεθίζουν ή βλάπτουν το βλεννογόνο (εσωτερική πλευρά) του στομάχου. Υπάρχουν διάφορα είδη γαστρίτιδας. Η βασική όμως διαφορά εντοπίζεται ανάμεσα στην οξεία και τη χρόνια.
Πώς δημιουργείται το πρόβλημα: Η οξεία μορφή μπορεί να εκδηλωθεί έπειτα από κατάχρηση ουσιών που ερεθίζουν ιδιαίτερα το στομάχι ή όταν βρισκόμαστε κάτω από συνθήκες υπερβολικού στρες. Στις περιπτώσεις αυτές η υπερπαραγωγή γαστρικών υγρών είναι άμεση και η καούρα πολύ έντονη. Η χρόνια γαστρίτιδα αντίθετα δεν έχει έντονα ενοχλήματα, όμως τα συμπτώματα είναι σχεδόν μόνιμα και μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε έλκος, καθώς με τη συνεχή φλόγωση ο βλεννογόνος του στομάχου γίνεται όλο πιο λεπτός και ευαίσθητος.
Τα σημάδια που μαρτυρούν γαστρίτιδα: Η οξεία γαστρίτιδα εμφανίζεται ξαφνικά και είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ναυτία και πόνο, κάψιμο ή δυσφορία στην άνω κοιλιακή χώρα. Η χρόνια γαστρίτιδα αναπτύσσεται σταδιακά και είναι πιο πιθανό να προκαλέσει ένα χαλαρό, ήπιο πόνο και ένα αίσθημα πληρότητας ή απώλεια της όρεξης μετά τη λήψη τροφής. Για πολλούς ανθρώπους όμως η χρόνια γαστρίτιδα δεν προκαλεί καθόλου συμπτώματα.
Διάγνωση & θεραπεία: Και σε αυτή την περίπτωση η γαστροσκόπηση βοηθά το γιατρό να εντοπίσει τα αίτια ή τη μορφή της γαστρίτιδας και να χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία. Επίσης, με τη βοήθεια ειδικών φαρμάκων αλλά και τροποποιώντας τη διατροφή σας μπορείς να καταπολεμήσεις πολλά από τα ενοχλήματα της πάθησης και στις δύο μορφές της. Στην οξεία μορφή π.χ., όταν πρέπει να «σβήσεις» επειγόντως την καούρα, είναι προτιμότερο να καταναλώνεις κρύες τροφές. Στις χρόνιες περιπτώσεις, όμως, ενδείκνυνται οι χλιαρές τροφές. Το ψωμί ολικής αλέσεως, οι φρυγανιές και γενικά τα δημητριακά είναι από τις τροφές που ωφελούν και τις δύο μορφές γαστρίτιδας, γιατί λειτουργούν ως μονωτικό υλικό ανάμεσα στα τοιχώματα του στομάχου και τα γαστρικά υγρά, μειώνοντας έτσι τις καούρες.
Τι είναι & πώς δημιουργείται: Υπό φυσιολογικές συνθήκες η τροφή από τη στιγμή που περνά στο στομάχι μέσω του οισοφάγου απομονώνεται στον κάτω οισοφαγικό σφικτήρα που κανονικά «κλείνει» μόλις περάσει η τροφή. Εάν όμως παραμείνει «ανοιχτός», επιτρέπει στο όξινο περιεχόμενο του στομάχου να μετακινηθεί προς τον οισοφάγο, προκαλώντας συμπτώματα οισοφαγικής παλινδρόμησης (γεύση ξινού ή πικρού υγρού στο λαιμό και στο στόμα, καθώς και αίσθημα καούρας), η οποία εκτιμάται ότι ταλαιπωρεί 4 στους 10 Έλληνες.
Τα σημάδια που μαρτυρούν οισοφαγική παλινδρόμηση: Οι συχνές καούρες είναι το κυριότερο σύμπτωμα της οισοφαγικής παλινδρόμησης, της πάθησης που οφείλεται στην κακή λειτουργία του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Η παλινδρόμηση, που χαρακτηρίζεται επίσης και από γεύση ξινού ή πικρού υγρού στο λαιμό και στο στόμα, γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτή όταν είσαι ξαπλωμένη.
Διάγνωση & θεραπεία: Εφόσον διαπιστωθεί η πάθηση με τη γαστροσκόπηση, ο γαστρεντερολόγος θα συστήσει φαρμακευτική αγωγή, καθώς και ορισμένες αλλαγές στις διατροφικές σου συνήθειες. Είναι βασικό όσοι έχουν προδιάθεση για καούρες ή αντιμετωπίζουν πρόβλημα συχνής οισοφαγικής παλινδρόμησης να αποφεύγουν λίπη, σοκολάτα, αλκοόλ αλλά και την κατανάλωση αεριούχων ποτών, επειδή αυτές οι ουσίες χαλαρώνουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα. Παράλληλα πρέπει να αποφεύγουν το κάπνισμα, τα στενά ρούχα και τις σφικτές ζώνες, που επίσης βοηθούν στη χαλάρωση του σφικτήρα. Και βέβαια, ο βραδινός ύπνος με ελαφρύ στομάχι ελαττώνει την έκκριση καυστικού οξέος, περιορίζοντας τις πιθανότητες μιας νυχτερινής παλινδρόμησης.
Η μαστίχα φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία παθήσεων του πεπτικού συστήματος (έλκος, δυσπεψία κ.ά.). Οι μελέτες που διεξήγαγαν αρχικά Βρετανοί ερευνητές –στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Νότιγχαμ (1998)– και στη συνέχεια πολλοί ακόμα επιστήμονες σε Ευρώπη και ΗΠΑ επισημαίνουν ότι ακόμα και ένα γραμμάριο μαστίχας ημερησίως (που θα χορηγείται επί δύο εβδομάδες) είναι ικανό να καταστείλει τη δράση του κύριου υπεύθυνου για το έλκος «ελικοβακτηριδίου του πυλωρού». Επίσης θεαματικά ήταν τα αποτελέσματα από μελέτη που διεξήχθη στο Σκυλίτσειο Γενικό Νοσοκομείο Χίου, ως προς την ευεργετική δράση της μαστίχας σε ασθενείς με προβλήματα δυσπεψίας. Σύμφωνα με το γαστρεντερολόγο, δρα Κ. Ντάμπο: «Για τρεις εβδομάδες 54 ασθενείς έπαιρναν ένα γραμμάριο μαστίχας την ημέρα και παράλληλα ο ίδιος αριθμός ασθενών ελάμβανε εικονικό φάρμακο. Το 75% των ασθενών που πήραν τη μαστίχα είχαν σημαντική βελτίωση, ενώ μόνο το 41% των ασθενών που πήραν εικονικό φάρμακο σημείωσε βελτίωση».
Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι για να διαπιστωθεί αν ανήκεις στην ομάδα των ατόμων που έχουν το ελικοβακτηρίδιο στο στομάχι τους. Οι πιο διαδεδομένες είναι:
ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 163
Update: Σεπτέμβριος 2015.