Σεντόνια και πετσέτες: Πόσο συχνά χρειάζονται αλλαγή και πλύσιμο; | στο σπιτι , καθαριοτητα | womenonly.gr | Σπίτι
9:17
17/4

Σεντόνια και πετσέτες: Πόσο συχνά χρειάζονται αλλαγή και πλύσιμο;

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Πόσο συχνά πλένεις τα λευκά είδη σου; Σύμφωνα με γκάλοπ στις αναγνώστριες του Women’s Health, οι περισσότεροι άνθρωποι πλένουν πετσέτες και σεντόνια αρκετά συχνά αν και ίσως, όχι τόσο συχνά όσο θα έπρεπε.

«Όπως και με τα ρούχα μας, τα λευκά είδη που χρησιμοποιούμε συχνά, ειδικά αυτά που αγγίζουν το φαγητό ή το δέρμα, πρέπει να πλένονται πιο συχνά, ενώ τα λιγότερο συχνά χρησιμοποιούμενα λευκά είδη, όπως διακοσμητικές πετσέτες χειρός ή εποχιακά παπλώματα, μπορούν να διαρκέσουν λίγο περισσότερο», λέει στο Considerable η Maeve Richmond, ιδρύτρια της εταιρείας οργάνωσης σπιτιού Maeve's Method.

Ποιες είναι λοιπόν οι βέλτιστες πρακτικές καθαρισμού λευκών ειδών; Διαβάσε παρακάτω μερικές οδηγίες σχετικά με το πόσο τακτικά πρέπει να πλένεις αυτά τα συχνά χρησιμοποιούμενα υφάσματα.

Πετσέτες μπάνιου

Συνιστώμενο πλύσιμο: Κάθε τρεις ή τέσσερις χρήσεις

Αν και έχουν σχεδιαστεί για βαριά χρήση, οι πετσέτες μπάνιου μπορούν να αρχίσουν να μυρίζουν μετά από λίγα ντους, ειδικά αν δεν αερίζονται σωστά.

Εάν γυμνάζεσαι ή έχεις μια σωματικά απαιτητική δουλειά, καλό είναι να τις πλένεις ακόμη πιο συχνά και μην μοιράζεις ποτέ πετσέτες μεταξύ των μελών της οικογένειας εάν κάποιος έχει μια μολυσματική κατάσταση του δέρματος.

Φυσικά, έρχεται μια στιγμή που κάθε πετσέτα πρέπει να πεταχτεί. «Πέρα από τα σκισίματα ή τους λεκέδες, ένα σεντόνι ή μια πετσέτα έχει φτάσει στο τέλος της χρήσης του όταν δεν σου αρέσει πλέον να το χρησιμοποιείς ή να το κοιτάζεις», λέει η Richmond.

Διάβασε και αυτό: Το μυστικό για να κάνεις τις πετσέτες σου για να παραμείνουν απαλές

Σεντόνια

Συνιστώμενο πλύσιμο: Κάθε μία εβδομάδα

«Τα κλινοσκεπάσματα μπορεί να υπόκεινται σε διαφορετικό τύπο φθοράς, οπότε η επιλογή πότε να πλυθούν είναι προσωπική σε αυτή την περίπτωση», λέει η Richmond.

«Εάν η μυρωδιά των φρέσκων κλινοσκεπασμάτων που βάζεις στο κρεβάτι σε κάνει να χαμογελάς, τότε το να αλλάζεις σεντόνια κάθε μία έως δύο εβδομάδες είναι ένας καλός κανόνας».

Οι εξαιρέσεις: Εάν είναι εμφανώς λερωμένα, εάν κάποιος στην οικογένεια είναι άρρωστος, εάν κοιμάσαι γυμνή ή εάν πηγαίνεις στο κρεβάτι χωρίς ντους μετά από τη γυμναστική, είναι καλύτερο να καθαρίζεις πιο συχνά τα σεντόνια σου.

Ο καιρός είναι επίσης ένας παράγοντας: «Ανάλογα με τον τρόπο ζωής σoυ, τα σεντόνια μπορεί να υποστούν μεγαλύτερη φθορά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς σε ζεστό καιρό ιδρώνουμε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας και η εφίδρωση μεταφέρεται εύκολα σε πετσέτες και σεντόνια».

Πετσέτες πιάτων

Συνιστώμενο πλύσιμο: Κάθε εβδομάδα (το πολύ)

«Οι πετσέτες κουζίνας συλλέγουν τρόφιμα και οι λεκέδες των τροφίμων μπορούν να οδηγήσουν σε βακτήρια και οσμές, οπότε είναι καλό να αλλάζεις πετσέτες κουζίνας εβδομαδιαίως εάν μαγειρεύεις συχνά, αλλά εάν οι πετσέτες κουζίνας σου, χρησιμοποιούνται λιγότερο ενεργά ή είναι πιο διακοσμητικές, μπορείς να τις αλλάζεις μια φορά το μήνα», λέει η Richmond.

Πετσέτες χεριών

Συνιστώμενο πλύσιμο: Κάθε δύο ή τρεις ημέρες

Επειδή οι πετσέτες χειρός είναι συνήθως Α) κρεμασμένες σε ένα δωμάτιο υψηλής κυκλοφορίας, φιλικό προς τα μικρόβια και Β) χρησιμοποιούνται από πολλά άτομα για διάφορους λόγους, είναι λογικό να τις πλένεις στο πλυντήριο πιο συχνά από τα περισσότερα λευκά είδη.

Το καλό με τις πετσέτες είναι ότι κοστίζουν πολύ λίγο σε σύγκριση με τα σεντόνια. Άρα, δεν μας κοστίζει και πολλά να τις έχουμε καθαρές. Και αν σκιστούν, λερωθούν ή απλά τις βαρεθείς, μπορείς να τις ξεφορτωθείς.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ