Πώς να καθαρίσεις τα παράθυρα σου, μέσα και έξω | στο σπιτι , καθαριοτητα | womenonly.gr | Σπίτι
8:00
17/10/2021

Πώς να καθαρίσεις τα παράθυρα σου, μέσα και έξω

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Τα tips των ειδικών

Υπάρχει ένα πράγμα που σχεδόν όλοι οι ιδιοκτήτες σπιτιού - ακόμη και οι ενοικιαστές - ψάχνουν σε ένα νέο μέρος - το φυσικό φως του να είναι άφθονο. Τα ευρύχωρα παράθυρα επιτρέπουν το έντονο φως να πλημμυρίζει τα δωμάτιά και να προάγει μια ισορροπία εσωτερικού-εξωτερικού χώρου, να σου αφήνει να απολαύσεις τη θέα από έξω και μπορεί επίσης να κάνει ένα μικρό δωμάτιο να φαίνεται πολύ μεγαλύτερο. Αλλά αν δεν καθαρίζεις τακτικά τα παράθυρά σου, μπορεί να μην μεγιστοποιείς όλο αυτό το πολυπόθητο φυσικό φως.

Οι τρόποι να καθαρίζεις πιο έξυπνα το σπίτι σου

 

Με την πάροδο του χρόνου, είναι φυσιολογικό τα παράθυρα να λερώνονται με βρωμιά, υδατογραφήματα, δακτυλικά αποτυπώματα και πολλά άλλα. Για να επαναφέρεις τα παράθυρά στην αρχική τους κατάσταση, είναι σημαντικό να κάνεις έναν λεπτομερή καθαρισμό κατά καιρούς. Ειδικοί μοιράζονται τις κορυφαίες συμβουλές τους για τον καθαρισμό των παραθύρων, εσωτερικά και εξωτερικά.

Τι θα χρειαστείς:
Αποσταγμένο λευκό ξύδι
Σαπούνι για τα πιάτα
Μπουκάλι ψεκασμού
Διάλυμα καθαρσιμού
Ύφασμα μικροϊνών
Παλιά εφημερίδα ή καφέ χαρτί (προαιρετικά)

Πώς να καθαρίσεις εσωτερικά τα παράθυρα
Βήμα 1: Αφαίρεσε τα καλύμματα παραθύρων

Πριν ξεκινήσεις να καθαρίζεις τα παράθυρά σου από μέσα, αφαίρεσε τυχόν καλύμματα παραθύρων. Είναι μια καλή ευκαιρία να πλύνεις τις κουρτίνες σου. Προγραμμάτισε τον καθαρισμό των παραθύρων σου (τόσο για το εσωτερικό όσο και για το εξωτερικό) σε μια συννεφιασμένη μέρα. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι ευκολότερο να δεις τις περιοχές που χρειάζονται προσοχή και η θερμότητα από τον ήλιο δεν θα στεγνώσει το διάλυμα καθαρισμού πολύ γρήγορα.

Βήμα 2: Καθάρισε τη σκόνη και τη βρωμιά
Πριν βρέξεις τα παράθυρα, ο Roman Peysakhovich, επαγγελματίας καθαριστής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας καθαρισμού παραθύρων Onedesk, συνιστά να χρησιμοποιήσεις ένα πανί ή πετσέτα μικροϊνών για να καθαρίσεις την ξηρή επιφάνεια του παραθύρου. Ο Ray Brosnan της Brosnan Property Solutions λέει ότι μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις μια βούρτσα ή ηλεκτρική σκούπα και να απαλλαγείς από κάθε σκόνη, ιστούς αράχνης ή βρωμιά που μπορεί να παραμένουν στις γωνίες ή σε υψηλότερες περιοχές. 

Βήμα 3: Σκούπισε τα πλαίσια
Στη συνέχεια, σκούπισε τυχόν υπολείμματα βρωμιάς και σκόνης από το πλαίσιο του παραθύρου σου, συμπεριλαμβανομένου του περβαζιού με ένα υγρό πανί.

Βήμα 4: Προετοίμασε το διάλυμα καθαρισμού
Ενώ ένα καθαριστικό τζαμιών που αγόρασες είναι μια βιώσιμη και εύκολη επιλογή για χρήση στο εσωτερικό των παραθύρων σου, μια λύση DIY είναι ο συνδυασμός αποσταγμένου λευκού ξιδιού και νερού. Ο Peysakhovich συνιστά να αναμειγνύεται ένα μέρος ξύδι με ένα μέρος ζεστού νερού σε ένα καθαρό μπουκάλι ψεκασμού. Το ξύδι είναι πολύ όξινο, που σημαίνει ότι μπορεί εύκολα να διασπάσει τη βρωμιά που έχει απομείνει στις επιφάνειες των τζαμιών. Για μεγαλύτερη καθαριστική ισχύ, πρόσθεσε μια σταγόνα σαπούνι πιάτων στο διάλυμα.

Βήμα 5: Καθάρισε τα παράθυρα σε σχήμα "S" 
Ψέκασε το καθαριστικό ή το σπιτικό διάλυμα ξιδιού στο παράθυρο. Στη συνέχεια, σκούπισε την επιφάνεια με ένα πανί ή εφημερίδα μικροϊνών. Για καλύτερα αποτελέσματα, ξεκίνησε από την επάνω γωνία και προχώρησε προς τα κάτω με μια κίνηση σε σχήμα "S", φροντίζοντας να τρίβεις κάθε μέρος της επιφάνειας του παραθύρου. Μια άλλη χρήσιμη τακτική είναι να κάνεις μικρές, κυκλικές κινήσεις από την επάνω γωνία, προς τα κάτω. 

Σύμφωνα με την Alexa Varela, γενική διευθύντρια του Dallas Maids, η εφημερίδα αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο καθαρισμού παραθύρων. "Χρησιμοποίησε την ως πανί στεγνώματος και βεβαιώσου ότι είναι ασπρόμαυρη εφημερίδα και όχι έγχρωμη. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις χάρτινα φίλτρα καφέ."

Βήμα 6: Απομάκρυνε το περίσσευμα νερού
Αφαίρεσε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό για να ελαχιστοποιήσεις τις ραβδώσεις.

Πώς να καθαρίσεις εξωτερικά τα παράθυρα
Το μεγαλύτερο λάθος στο καθάρισμα των παραθύρων είναι η χρήση λανθασμένων υλικών. "Πολλοί χρησιμοποιούν ένα τυποποιημένο καθαριστικό για να σκουπίσουν τα παράθυρα, το οποίο φαίνεται σαν μια έξυπνη λύση, αλλά, στην πραγματικότητα, πολλά καθαριστικά κατασκευάζονται με σκληρές χημικές ουσίες όπως αμμωνία και πετρέλαιο". Αυτά τα πρόσθετα όχι μόνο μπορούν να προσελκύσουν σκόνη, αλλά μπορούν επίσης να χαλάσουν την ποιότητα του παραθύρου. Η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιήσεις ένα σπιτικό μείγμα σαπουνιού πιάτων και ζεστού νερού. 

Το κόλπο της εφημερίδας λειτουργεί εξίσου καλά με τα εξωτερικά παράθυρα όπως και με τα εσωτερικά παράθυρα, αλλά ίσως χρειαστεί να το αφήσεις για το τελευταίο σκούπισμα. Μπορείς να ξεκινήσεις με ένα συνηθισμένο πανί και το διάλυμα καθαρισμού για να αφαιρέσεις τη σκουπισμένη βρωμιά και να τελειώσεις με ένα σκούπισμα στο σχήμα "S".

Για να απομακρύνεις το περίσσευμα νερού, ξεκίνησε από μια πάνω γωνία και τράβηξε τη σπάτουλα προς τα κάτω. Βεβαιώσου ότι έχεις σκουπίσει τη λεπίδα της σπάτουλας με ένα πανί χωρίς χνούδι εάν χρειάζεται.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ