Κλείσε την πόρτα στον σκώρο μια και καλή | στο σπιτι , καθαριοτητα | womenonly.gr | Σπίτι
11:59
22/5/2013

Κλείσε την πόρτα στον σκώρο μια και καλή

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Πρόσεξε τα μάλλινα ρούχα σου για να τα έχεις καιρό
Πρόσεξε τα μάλλινα ρούχα σου για να τα έχεις καιρό

Όσον αφορά στα ενοχλητικά έντομα που καταστρέφουν τα ρούχα σου, η πρόληψη είναι σίγουρα καλύτερη από την θεραπεία, γι' αυτό, δες πώς μπορείς να σώσεις την γκαρνταρόμπα σου μια και καλή.


Απέφυγε τη ζέστη. Αμέσως μόλις αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία κλείσε τη θέρμανση –ή χαμήλωσέ την όσο περισσότερο μπορείς. Ο σκώρος γονιμοποιείται μόνο σε υψηλές θερμοκρασίες, οπότε έτσι θα του χαλάσεις τα σχέδια.

Άνοιξε τα παράθυρα. Ο σκώρος λατρεύει την υγρασία, οπότε αν αερίζεις κάθε μέρα έχεις σίγουρα το "πάνω χέρι".

Κατάργησε τις... στοίβες. Αν έχεις ρούχα που ξέρεις ότι δεν θα φορέσεις πια, όμως δεν μπορείς να αποχωριστείς ή κουβέρτες που μαζεύεις τη μία πάνω από την άλλη… σταμάτα το. Αυτού του είδους οι στοίβες είναι "βούτυρο στο ψωμί" των σκώρων που πολλαπλασιάζονται σε χρόνο μηδέν.

Μην αφήνεις τίποτα… εκτεθειμένο. Όταν μαζεύεις τα χειμωνιάτικά σου, φρόντισε να τα αποθηκεύεις τακτοποιημένα, όμορφα και καθαρά μέσα σε ειδικές θήκες ή σακούλες. Ο σκώρος είναι ιδιαίτερα… τεμπέλης και δεν θα μπει στη διαδικασία να τρυπήσει το πλαστικό ή το ύφασμα.

Καθαρές και τακτοποιημένες ντουλάπες που αερίζονται συχνά είναι απίθανο να προσελκύσουν σκώρους.
Καθαρές και τακτοποιημένες ντουλάπες που αερίζονται συχνά είναι απίθανο να προσελκύσουν σκώρους.

Διπλο-πρόσεξε τα ρούχα από δεύτερο χέρι. Σε περίπτωση που αγοράζεις τέτοιου είδους ρούχα ή κάποιος σου τα δίνει στο πλαίσιο της "ανακύκλωσης" που ανθίζει στις μέρες μας –και πολύ καλά κάνει, εδώ που τα λέμε- να έχεις τα  μάτια σου ανοιχτά. Μπορεί κάποιο από αυτά τα κομμάτια που δεν έχεις ελέγξει μέχρι εκείνη τη στιγμή να στο κάνουν το κακό και να σου μολύνουν όλα τα άλλα.

Ο ρόλος της καθαριότητας. Βασικότατη αρχή είναι αυτή που σου φωνάζει: "Μην πασαλείβεις". Φρόντισε να έχεις καθαρές τις ντουλάπες και τα συρτάρια σου για να μην αφήσεις τίποτα στην τύχη. Ειδικά στις αλλαγές σεζόν, όπως τώρα την άνοιξη, η γενική καθαριότητα κρίνεται απαραίτητη.

Προσοχή στα βρώμικα ρούχα. Μην μαζεύεις για το καλοκαίρι ρούχα που δεν έχουν πλυθεί, ή έστω αεριστεί αρκούντως πιο πριν.

Να είσαι τακτική. Το συχνό ξεσκόνισμα στα ρούχα αλλά και το τίναγμα στα χαλιά και τις βελέντζες θα σου εξασφαλίσουν την απαραίτητη "απόσταση" από τους ενοχλητικούς σκώρους.

Αρωματικά απωθητικά. Είτε αυτά του εμπορείου, είτε άλλα που θα φτιάξεις μόνη σου με φυσικούς τρόπους, είναι το κερασάκι στην τούρτα για να σώσεις τα ρούχα σου.

Καλό καλοκαίρι.

Επιμέλεια: Ζωή Κίττα

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ