Κράτα τη ζέστη έξω από το σπίτι σου χωρίς έξοδα | στο σπιτι , ιδεες & λυσεις | womenonly.gr | Σπίτι
0:00
13/7/2012

Κράτα τη ζέστη έξω από το σπίτι σου χωρίς έξοδα

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Βασικό βήμα για δροσιά είναι να κρατάς τον ήλιο μακριά
Βασικό βήμα για δροσιά είναι να κρατάς τον ήλιο μακριά

Τώρα με τον καύσωνα φρόντισε να κρατήσεις δροσερό και το σπίτι χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία. Δες πώς μπορείς να τα καταφέρεις.

 

Το καλοκαίρι ήρθε και οι θερμοκρασίες μόνο προς τα πάνω πηγαίνουν. Όπως, δυστυχώς, και τα τιμολόγια της ΔΕΗ! Άρα... αυτά που ήξερες -περι κλιματιστικού κυρίως, δηλαδή- να τα ξεχάσεις! Όμως μην τρομάζεις. Υπάρχουν και άλλοι, πιο οικονομικοί και πιο οικολογικοί τρόποι για να δροσιστείς μέσα στο σπίτι σου τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

Βήμα πρώτο: Με βασικό ζητούμενο να μειωθεί η εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού, φρόντισε να μην αφήνεις τον ήλιο να μπαίνει "με όλο του το μεγαλείο" μέσα! Με πιο απλά λόγια, κράτα τα πατζούρια κλειστά -μισά ή ολόκληρα- ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες, όπως επίσης και τις κουρτίνες.

Βήμα δεύτερο: Ελάττωσε τη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών, ιδιαίτερα όσων εκπέμπουν πολλή ζέστη -για να μην αναφέρουμε και το πόσο ρεύμα καταναλώνουν, επίσης- για να μην επιδεινώνεις την κατάσταση. Αν έχεις επιλογή, βάλε πλυντήριο τις βραδινές ώρες και όχι το καταμεσήμερο! Επιπλέον, αν καταφέρεις να μαγειρεύεις αποβραδίς για την επόμενη μέρα, θα δώσεις ακόμη ένα σημαντικό χέρι βοηθείας στη θερμοκρασία του σπιτιού σου.

Βήμα τρίτο: Κλείσε τα φώτα. Η θερμότητα που εκπέμπουν οι λαμπτήρες παντός είδους μόνο να επιβαρύνουν τη συνολική κατάσταση μπορούν. Πάτα τον διακόπτη ακριβώς τη στιγμή πριν αρχίσεις να σκοντάφτεις πάνω σε  πράγματα και όχι νωρίτερα!

Αν εξασφαλίσεις μια δροσερή θερμοκρασία μέσα στο σπίτι του το καλοκαίρι, θα την απολαύσεις με χίλιους δύο τρόπους. Γιατί να μην χαλαρώσεις, κιόλας, με μια αιώρα μέσα στο σαλόνι σου;
Αν εξασφαλίσεις μια δροσερή  θερμοκρασία μέσα στο σπίτι του  το καλοκαίρι, θα την απολαύσεις  με χίλιους δύο τρόπους. Γιατί  να μην χαλαρώσεις, κιόλας, με  μια αιώρα μέσα στο σαλόνι σου;

Βήμα τέταρτο: Ασφάλισε τις πόρτες και τα παράθυρα με ειδικές μονωτικές ταινίες σαν εκείνες που χρησιμοποίησες τον χειμώνα για να μην βγαίνει έξω η ζέστη. Μόνο που τώρα ο στόχος είναι να μην την αφήσεις να μπει μέσα.

Βήμα πέμπτο: Δροσίσου με πιο συχνά ντουζάκια. Σύντομα, όμως, και αυτά. Δεν είμαστε για να ξοδεύουμε το νεράκι!

Βήμα έκτο: Με δεδομένο ότι τα σκούρα χρώματα τραβούν περισσότερο τον ήλιο, άρα και τη ζέστη, πράξε αναλόγως. Και ξεκίνα με τα ριχτάρια στους καναπέδες. Μια έξυπνη ιδέα είναι να χρησιμοποιήσεις απλά, βαμβακερά σεντόνια. Θα ξαφνιαστείς από το πόσο θα σε δροσίσει αυτή και μόνο η αλλαγή. Στην ίδια λογική, δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να "ανοίξεις" λίγο το χρώμα των τοίχων σου -αν μέχρι πρότινος προτιμούσες τους πιο σκούρους τόνους.

Βήμα έβδομο: Αν έχεις ένα μικρό μπάτζετ και μπορείς να αγοράσεις κάτι, επένδυσε σε έναν ανεμιστήρα οροφής και δεν θα χάσεις. Ακόμη και στην κρεβατοκάμαρα, η φρέσκια και δροσερή ατμόσφαιρα που δημιουργεί, για πολλούς είναι μονόδρομος απέναντι στο πρόβλημα της αφόρητης ζέστης.

Αν έχεις σκούρα χρώματα στους τοίχους, τώρα είναι η ευκαιρία να τους "ανοίξεις" ελαφρώς.
Αν έχεις σκούρα χρώματα στους  τοίχους, τώρα είναι η ευκαιρία  να τους  ανοίξεις  ελαφρώς.

Βήμα όγδοο: Ντύσου ελαφρά. Δεν έχει νόημα να παραπονιέσαι για τη ζέστη αν δεν έχεις φροντίσει να ντυθείς ανάλογα. Βγάλε κανένα ρουχαλάκι και θα δεις διαφορά.

Βήμα ένατο: Αν πάλι θέλεις οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσεις το κλιματιστικό σου, φρόντισε να έχεις κάνει πριν τη σωστή συντήρηση και τον απαραίτητο έλεγχο από ειδικό ώστε να είσαι σίγουρη ότι λειτουργεί σωστά.

Από τη Ζωή Κίττα

 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ