Πέθανε ο Μανώλης Γλέζος | κοσμικα , gossip | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΣΜΙΚΑ / GOSSIP
14:03
30/3/2020

Πέθανε ο Μανώλης Γλέζος

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Ο εμβληματικός αγωνιστής της αριστεράς και της αντίστασης άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα (30/3/2020) το μεσημέρι. Ήταν 98 ετών.

Η είδηση κάνει αυτές τις στιγμές τον γύρο του διαδικτύου γεμίζοντας θλίψη όλη την Ελλάδα. Ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της ιστορίας αυτού του τόπου ενώ το όνομά του θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με μία από τις πρώτες αντιστασιακές πράξεις στην κατεχόμενη Ελλάδα, την περίοδο του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Τη νύχτα της 30ής προς την 31η Μαΐου του 1941, μαζί με τον Λάκη Σάντα κατέβασαν τη σημαία της Ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης, στην Αθήνα. Εκεί που σήμερα, η ελληνική σημαία κυμματίζει μεσίστια σε ένδειξη εθνικού πένθους.

Δυστυχώς, λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν τις τελευταίες εβδομάδες και για τις κηδείες, δεν θα μπορέσει ο κόσμος να τον αποχαιρετίσει όπως του αξίζει, γεγονός που ήδη τονίστηκε ιδιαίτερα στα social media. Ο θάνατός του προήλθε από καρδιακή ανεπάρκεια, στο ιδιωτικό θεραπευτήριο όπου νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό.

Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στην Απείρανθο της Νάξου στις 9 Σεπτεμβρίου 1922 και μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως δημοσιογράφος, αναλαμβάνοντας αρχισυντάκτης της εφημερίδας Ριζοσπάστης, ενώ αργότερα υπήρξε διευθυντής και της εφημερίδας Αυγής. Ωστόσο, γρήγορα συνελήφθη για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, φτάνοντας μάλιστα να καταδικαστεί σε θάνατο τρεις φορές. Οι συνεχείς δικαστικές του περιπέτειες μέχρι την οριστική του απαλλαγή με τη γενική αμνηστία του 1971 προκάλεσαν συχνά την αντίδραση της Ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης.

Ο Γλέζος ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική. Υπήρξε βουλευτής και πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) και αργότερα Bουλευτής και ευρωβουλευτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), Bουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ) και του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ). Από το 2014 έως το 2015 διετέλεσε Eυρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ερχόμενος, μάλιστα, πρώτος σε ψήφους στη χώρα στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014. Ήταν επίσης επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΛΑ.Ε στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Ο Μανώλης Γλέζος βραβεύτηκε το 1962 από την ΕΣΣΔ με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Λένιν. Ο Σαρλ ντε Γκωλ, την περίοδο των πρώτων δικαστικών του περιπετειών, τον χαρακτήρισε ως τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης»

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ