Όταν ο ΠΑΟΚ έχανε τον αρχηγό του ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1948 | κοσμικα , gossip | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΣΜΙΚΑ / GOSSIP
10:28
18/2/2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1948

Όταν ο ΠΑΟΚ έχανε τον αρχηγό του

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Το Sentragoal σας παρουσιάζει την ιστορία του αρχηγού του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ, Θρασύβουλου Πανίδη, ο οποίος σαν σήμερα το 1948 έπεφτε νεκρός στον εμφύλιο πόλεμο.

Του ΘΟΔΩΡΗ ΦΕΛΑΝΗ

Ένα από τα θύματα του αδελφοκτόνου εμφυλίου πολέμου της περιόδου 1946-49 ήταν και ο αρχηγός της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΠΑΟΚ Θρασύβουλος Πανίδης. Η είδηση έπεσε σαν βόμβα ακριβώς σαν σήμερα, στις 18 Φεβρουαρίου του 1948, όταν στην Θεσσαλονίκη ενημερώθηκαν πώς ο επί μια 20αετία ποδοσφαιριστής του Δικεφάλου, έπεσε στο πεδίο της μάχης. Ταυτόχρονα η κοινή γνώμη παρακολουθούσε με μεγάλο ενδιαφέρον, αν κρίνουμε από δημοσιεύματα της εποχής, την δίκη ανταρτών που επιχείρησαν να καταλάβουν την Θεσσαλονίκη!

Ο Πανίδης είχε πολεμήσει στο Αλβανικό μέτωπο κατά των Ιταλών το 1940 ωστόσο επιστρατεύθηκε ξανά μετά τον πόλεμο και μάλιστα προάχθηκε από υπασπιστής σε ανθυπολοχαγό και στην συνέχεια σε υπολοχαγό. Στο διάστημα που υπηρετούσε πρόσφερε παράλληλα τις υπηρεσίες του στον ΠΑΟΚ και είναι χαρακτηριστικό ότι 35 ημέρες πριν από το τραγικό συμβάν είχε αγωνιστεί σε παιχνίδι με τον Άρη για το κύπελλο Ελλάδος. Η πολιτική εφημερίδα "ΦΩΣ" έγραψε την επομένη του θανάτου του τα εξής

"Η αθλητική οικογένεια πρόσφερεν εν ακόμη θύμα εις τον βωμό της πατρίδος. Τον υπολοχαγόν Θρασύβουλο Πανίδη ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ επί μιαν εικοσαετίαν ο όποιος έπεσε χθες εις τα υψώματα της μεθορίου μαχόμενος ηρωικώς κατά των εμοσλάβων εισβολέων. Το θλιβερό άγγελμα μετεδόθη χθες το απόγευμα και εβύθισεν εις μεγάλην λύπην τους φιλάθλους. Ο ηρωικός του θάνατος κατέταξε τον αλησμόνητο Πανίδη εις το πάνθεον των ηρώων".

Ο ΠΑΟΚ με ψήφισμα που εξέδωσε αποφάσισε τα εξής:

"Όπως η σημαίαν του συλλόγου αναρτηθεί μεσίστιας επί 15θημέρου.

Να αναρτηθεί η φωτογραφία του εκλιπόντος εις αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ.

Ορίζεται γενικό πένθος του συλλόγου επί 40 ημερών". Το ψήφισμα υπογράφει ο "πρόεδρος Π. Καλπακτσόγλου".

Οι συμπαίκτες του στον ΠΑΟΚ αφιέρωσαν στην μνήμη του το Πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης το οποίο κατέκτησαν 10 ημέρες μετά και μάλιστα έτρεξαν από το γήπεδο στον τάφο του αποτίοντας φόρο τιμής στον χαμένο τους αρχηγό. Ο Θρασύβουλος Πανίδης έπαιζε στον ΠΑΟΚ από το 1930 και είχε συμπληρώσει 122 συμμετοχές.

Online
ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ