Η Αντζελίνα επισκέφτηκε τους πρόσφυγες της Βαγδάτης | κοσμικα , gossip | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΣΜΙΚΑ / GOSSIP
17:15
24/7/2009

Η Αντζελίνα επισκέφτηκε τους πρόσφυγες της Βαγδάτης

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Η σούπερ σταρ του Χόλιγουντ και πρέσβειρα καλής θελήσεως των Ηνωμένων Εθνών, Αντζελίνα Τζολί (Angelina Jolie) έκανε επίσκεψη-αστραπή στους ιρακινούς πρόσφυγες και τα αμερικανικά στρατεύματα της Βαγδάτης.
 

 

Η σούπερ σταρ του Χόλιγουντ και πρέσβειρα καλής θελήσεως των Ηνωμένων Εθνών, Αντζελίνα Τζολί (Angelina Jolie) έκανε επίσκεψη-αστραπή στους ιρακινούς πρόσφυγες και τα αμερικανικά στρατεύματα της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η Τζολί περιηγήθηκε το στρατόπεδο Τσικούκ (Chikouk) στην περιοχή Καντιμίγια στα βόρεια της Βαγδάτης.

Σε δήλωσή της, η ηθοποιός έκανε έκκληση για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες του εσωτερικού της χώρας και είπε ότι ελπίζει πως η ιρακινή κυβέρνηση και η Ύπατη Αρμοστεία θα τους προσφέρει νέα καταλύματα:

"Αυτή τη στιγμή τα πράγματα φαίνεται να βελτιώνονται, αλλά οι Ιρακινοί χρειάζονται πολλή υποστήριξη και βοήθεια για να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Η εικόνα απ' αυτό το στρατόπεδο είναι σκληρή, αλλά υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, σε άλλες ασφαλέστερες περιοχές.

Πασιχαρής αμερικανός στρατιώτηςαγκαλιάζει προστατευτικά την Αντζελίνα Τζολί κατά τηνεπίσκεψή της στα στρατεύματατης Βαγδάτης.
Πασιχαρής αμερικανός στρατιώτης αγκαλιάζει προστατευτικά την  Αντζελίνα Τζολί κατά την επίσκεψή της στα στρατεύματα της Βαγδάτης.

Έχουν γίνει κάποιες αλλαγές. Έχουν γίνει επαναπατρισμοί, όχι σε μεγάλους αριθμούς, αλλά υπάρχει πρόοδος".

Όπως είπε στους κατοίκους των στρατοπέδων: "Θέλω να γυρίσω και να σας βρω σε ένα καλύτερο μέρος και σε διαφορετική κατάσταση". Το Τσικούκ αποτελεί καταφύγιο 12.000 εκτοπισμένων, η πλειονότητα των οποίων είναι σιίτες μουσουλμάνοι που έφυγαν από την πόλη Άμπου Γκράιμπ, στα δυτικά της Βαγδάτης όπου επικρατούν οι σουνίτες, για να γλιτώσουν τη ζωή τους, ως αποτέλεσμα της βίας που ξέσπασε μετά την αμερικανική εισβολή το 2003.

Οι φιλοξενούμενοι στα στρατόπεδα κοιμούνται σε πρόχειρα καταφύγια πάνω στο υγρό χώμα, ενώ περιστοιχίζονται από δρόμους γεμάτους σκουπίδια. Το στρατόπεδο μόλις πρόσφατα απέκτησε πρόσβαση σε καθαρό νερό, αλλά δεν έχει ηλεκτρικό, ούτε κεντρική αποχέτευση και οργανωμένη αποκομιδή των σκουπιδιών, με αποτέλεσμα πολλοί από τους πρόσφυγες να έχουν προβλήματα υγείας.

Αυτή ήταν η τρίτη επίσκεψη της Τζολί στο Ιράκ από την εποχή που έγινε εθελόντρια στο πρόγραμμα καλής θελήσεως των Ηνωμένων Εθνών, το 2001.

Η Ύπατη Αρμοστεία είναι η μόνη οργάνωση που προσφέρει τις υπηρεσίες της στο στρατόπεδο, παρότι οι τοπικές αρχές συνεργάζονται με τον οργανισμό προσφύγων στην διανομή νερού και μη βρώσιμων προμηθειών.

Ο οργανισμός εκτιμά ότι από την έναρξη της εμφύλιας διαμάχης έχουν εκτοπιστεί 1,6 εκατομμύρια Ιρακινοί.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ