Οι Πολίτες που ζουν στην Αθήνα τρέχουν να προμηθευτούν από ειδικά ζαχαροπλαστεία φρέσκο καϊμάκι, που εισάγεται από τη Βασιλεύουσα, και αυθεντικό εκμέκ για να το φάνε μόλις περάσουν τα μεσάνυχτα για να γλιστρήσει γλυκά η χρονιά, όπως η «τσίπα» από το βουβαλίσιο γάλα, το πιο εκλεκτό γαλακτομικό.
Οι Σμυρνιές συνηθίζουν να διακοσμούν τη βασιλόπιτα με το σχήμα του σταυρού. Στα τέσσερα κενά σημεία γύρω από το σταυρό στάμπωναν το δικέφαλο αετό. Επίσης με ένα ειδικό τσιμπιδάκι ή με δύο πιρούνια τσιμπούσαν όλη την περιφέρεια της πίτας και τις άκρες του σταυρού. Ήταν μια συμβολική κίνηση, ευχή για «να σκάσει το κακό μάτι».