Έκθεση με τα ματωμένα ρούχα του Τζον Λένον | κοσμικα , gossip | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΣΜΙΚΑ / GOSSIP
16:29
12/5/2009

Έκθεση με τα ματωμένα ρούχα του Τζον Λένον

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Η αμφιλεγόμενη Γιόκο Όνο είναι η εμπνεύστρια της έκθεσης.
Η αμφιλεγόμενη Γιόκο Όνο είναι η εμπνεύστρια της έκθεσης.
Μια χαρτοσακούλα με τα ματωμένα ρούχα που φορούσε ο Τζον Λένον (John Lennon) την ημέρα της δολοφονίας του, είναι ένα από τα πολλά προσωπικά αντικείμενα του θρυλικού ροκ σταρ που προβάλλονται στο Rock & Roll Hall of Fame Annex, στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο "Τζον Λένον: τα χρόνια της Νέας Υόρκης" η οποία εγκαινιάζεται σήμερα στη Νέα Υόρκη.
 

Μια χαρτοσακούλα με τα ματωμένα ρούχα που φορούσε ο Τζον Λένον (John Lennon) την ημέρα της δολοφονίας του, είναι ένα από τα πολλά προσωπικά αντικείμενα του θρυλικού ροκ σταρ που προβάλλονται στο Rock & Roll Hall of Fame Annex, στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο "Τζον Λένον: τα χρόνια της Νέας Υόρκης" η οποία εγκαινιάζεται σήμερα στη Νέα Υόρκη.

Η χήρα του, Γιόκο Όνο (Yoko Ono), που είχε και την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση, ταλαντεύτηκε για το συγκεκριμένο έκθεμα, είχε παραλάβει η ίδια από τα χέρια του ιατροδικαστή ακριβώς στην ίδια κατάσταση. "Ήταν δύσκολο να τα εκθέσω", παραδέχεται: "Ξέρω ότι μπορεί να με επικρίνουν γι' αυτό". Τελικά όμως, πήρε την απόφαση να τα εκθέσει προκειμένου να δείξει στον κόσμο τα αποτελέσματα της ένοπλης βίας.

Ο Τζον Λένον δολοφονήθηκε σε ηλικία 40 ετών, έξω από το διαμέρισμα του στο ιστορικό κτήριο Ντακότα (Dakota) όπου κατοικούσε, στις 8 Δεκεμβρίου του 1980, ενώ επέστρεφε από το στούντιο ηχογράφησης.

Οι τέσσερις πισώπλατοι πυροβολισμοί του προκάλεσαν εσωτερική αιμορραγία, ενώ μία από τις σφαίρες διαπέρασε την κεντρική αορτή του. Ο δολοφόνος του, Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν (Mark David Chapman), που το πρωί της ίδιας ημέρας του είχε ζητήσει αυτόγραφο, παρέμεινε στο τόπο του εγκλήματος μέχρι να έρθει η αστυνομία. Όταν τον εξέτασαν οι γιατροί του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε λίγο αργότερα, ο Λένον ήταν ήδη νεκρός.

Η χαρτοσακούλα με τα ματωμέναρούχα του θρυλικού σταρ.
Η χαρτοσακούλα με τα ματωμένα ρούχα του θρυλικού σταρ.

Παρότι Βρετανός, είχε ζήσει στη Νέα Υόρκη το ένα τέταρτο της ζωής του: "Η πόλη που αγάπησε, ήταν αυτή που τον σκότωσε", σχολιάζει βουρκωμένη η Γιόκο Όνο και παραδέχεται ότι δεν έχει ξεπεράσει το θάνατό του παρότι έχουν περάσει σχεδόν τριάντα χρόνια από τότε. "Με επηρεάζει ακόμη. Αν ήταν μια αργή διαδικασία, θα είχαμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε ή να κάνουμε κάτι γι' αυτό", είπε στη συνέντευξη τύπου συγκρατώντας τα δάκρυά της.

Εκτός από τα ματωμένα ρούχα που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, οι θαυμαστές του πρώην σκαθαριού θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά το αγαπημένο του πιάνο, όπου συνέθεσε το "Imagine", τις κιθάρες του, ιδιόγραφες παρτιτούρες του, όλη την αλληλογραφία σχετικά με την απειλούμενη απέλασή του στις αρχές της δεκαετίας του '70, διάφορα ρούχα και φωτογραφίες, αλλά και τα στρογγυλά γυαλιά με το συρμάτινο σκελετό που καθιερώθηκαν ως το σήμα κατατεθέν του.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ