Έφυγε ο «βασιλιάς των τάνκερ» | κοσμικα , gossip | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΣΜΙΚΑ / GOSSIP
13:15
9/1/2009

Έφυγε ο «βασιλιάς των τάνκερ»

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Γιορτές χωρίς τον πολυαγαπημένο τους πατέρα πέρασαν ο Πόλυς, ο Στέλιος και η Κλέλια Χατζηιωάννου. Λουκάς Χατζηιωάννου απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Γιορτές χωρίς τον πολυαγαπημένο τους πατέρα πέρασαν ο Πόλυς, ο Στέλιος και η Κλέλια Χατζηιωάννου. Ο Λουκάς Χατζηιωάννου απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008, στις 09:30 το πρωί, στο θεραπευτήριο ΥΓΕΙΑ των Αθηνών μετά από μακροχρόνια ασθένεια. Ο αυτοδημιούργητος μεγαλοεφοπλιστής, γνωστός για τη φιλανθρωπική του δράση στην Ελλάδα και την Κύπρο, υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στο χώρο της ναυτιλίας. Μεσουράνησε τη δεκαετία του 80 στις ελληνικές θάλασσες αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο και επάξια κέρδισε τον τίτλο του «βασιλιά των τάνκερ», όπως συνήθιζαν να τον αποκαλούν.

Ο Λουκάς Χατζηιωάννου γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 1927 στον Πεδουλά, ένα φτωχό, ορεινό χωριό της Κύπρου και ήταν ο πρωτότοκος γιος μιας 12μελούς οικογένειας. Δυναμικός νέος και άριστος μαθητής, ονειρευόταν από μικρός να ταξιδεύει στις θάλασσες, ενώ ξεκίνησε να εργάζεται από νεαρός για να βοηθήσει στο οικογενειακό εισόδημα, κερδίζοντας τα πρώτα του χρήματα στην ηλικία των 16 ετών.

Πολύ σύντομα τον κέρδισε ο χώρος του εμπορίου και ακόμη περισσότερο η εμπορική ναυτιλία, όπου ξεκίνησε πραγματοποιώντας το πρώτο του ταξίδι το 1948 σε ηλικία 21 ετών. Έτσι έχτισε τις εμπορικές σχέσεις που έμελλαν να θέσουν τα θεμέλια της δικής του ναυτιλιακής αυτοκρατορίας, την οποία στο απόγειο της καριέρας του, τη δεκαετία του 80, αποτελούσε στόλος από 50 δεξαμενόπλοια. Επίσης, συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της οικονομίας σε διεθνές επίπεδο, προσφέροντας εργασία σε περισσότερες από 2.000 ναυτικές οικογένειες.

Παντρεμένος με τη Νέδη Χατζηιωάννου από το 1958, ο Λουκάς Χατζηιωάννου απέκτησε τρία παιδιά, τον Πόλυ, τον Στέλιο και την Κλέλια, και δύο εγγόνια, ενώ έζησε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αφιερωμένος στην οικογένειά του και στις επιχειρήσεις του. Διακρίθηκε για το μεγάλο φιλανθρωπικό του έργο, με ευεργεσίες και δωρεές σε ιατρικά ερευνητικά κέντρα διεθνούς εμβέλειας, ακαδημαϊκά ιδρύματα, πολιτιστικούς οργανισμούς και υποτροφίες σε άπορους φοιτητές ως πρόεδρος του Ιδρύματος «Λουκά Χατζηιωάννου» στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Το σημαντικό φιλανθρωπικό έργο του ιδρύματος θα συνεχίσουν στη μνήμη του μεγάλου Ελληνοκύπριου τα παιδιά του ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ