Το αντρικό βιολογικό ρολόι: Τα στοιχεία μιλούν | μαμα & παιδι , γονιμοτητα | womenonly.gr
14:28
14/4/2016

Το αντρικό βιολογικό ρολόι: Τα στοιχεία μιλούν

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Πρόκειται για ένα ζήτημα που εγείρει πολλές αντιδράσεις. Μπορεί ένας άνδρας να γίνει πατέρας σε μεγάλη ηλικία; Υπάρχουν κίνδυνοι; 

Μελέτες των τελευταίων ετών έρχονται ν΄αλλάξουν την άποψη-στερεότυπο που επικρατούσε μέχρι σήμερα και ήθελε τον άντρα σούπερ γόνιμο μέχρι τα βαθιά γεράματα σε αντίθεση με τη γυναίκα και το βιολογικό της ρολόι που έχει ¨ημερομηνία λήξης". 

Η "πτώση" ξεκινά πριν τα 40 

Μελέτη του 2005 σε 1938 ζευγάρια στη Γαλλία κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

Μια γυναίκα νεότερη από 30 ετών έχει 25% λιγότερες πιθανότητες να συλλάβει αν ο σύντροφός της είναι σε ηλικία μεγαλύτερη των 40 ετών 

Μια γυναίκα μεταξύ 35-37 έχει 50% λιγότερες πιθανότητες να μείνει έγκυος αν ο σύντροφός της είναι πάνω από 40 ετών. 

Εκτός από την πτωτική πορεία που παρουσιάζει η γονιμότητα, μελέτες έχουν δείξει πως η ηλικία του πατέρα σχετίζεται και με την υγεία του παιδιού, ψυχική και σωματική. 

Σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει σαφή σχέση χρωμοσωμιακών ανωμαλιών και συνδρόμων όπως για παράδειγμα το σύνδρομο Down ή ο αυτισμός με την ηλικία όχι μόνο της μητέρας αλλά και του πατέρα. 

Η έρευνα έχει επίσης καταλήξει πως τα παιδιά που γεννιούνται από πατέρες 45 ετών και άνω είναι πιο πιθανό να έχουν φτωχές κοινωνικές δεξιότητες ενώ αν ο μπάμπάς έχει περάσει τα 55 αυξάνονται οι πιθανότητες το παιδί να αναπτύξει αργοτερα διπολική διαταραχή. 

Διάβασε επίσης:
Παιδί στα 84; Τι λέει ο γιατρός για την περίπτωση Βουτσά

 

 

 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ