Τι θέλει να σου πει η περίοδος σου (Νο1) | μαμα & παιδι , γονιμοτητα | womenonly.gr
11:19
18/2/2010

Τι θέλει να σου πει η περίοδος σου (Νο1)

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Μάθε τα μυστικά που θέλει να σου πει η περίοδος!
Μάθε τα μυστικά που θέλει να σου πει η περίοδος!
Μήπως σε ταλαιπωρεί η περίοδος που έρχεται όποτε θέλει; Μήπως δεν μπορείς να κανονίσεις ούτε τις διακοπές σου, αφού άλλη ημερομηνία πιστεύεις ότι θα αδιαθετήσεις και άλλη καταλήγεις να κυκλοφορείς με τα σερβιετάκια; Ποιά είναι τα σημάδια που δίνει η περίοδός σου και τι θέλουν να να σου πουν;

Μήπως σε ταλαιπωρεί η περίοδος που έρχεται όποτε θέλει; Μήπως δεν μπορείς να κανονίσεις ούτε τις διακοπές σου, αφού άλλη ημερομηνία πιστεύεις ότι θα αδιαθετήσεις και άλλη καταλήγεις να κυκλοφορείς με τα σερβιετάκια; Ποιά είναι τα σημάδια που δίνει η περίοδός σου και τι θέλουν να να σου πουν;

Η υγιής περίοδος: ένα κανονικός εμμηνορροϊκός κύκλος σημαίνει κάτι διαφορετικό για κάθε γυναίκα. Για παράδειγμα, η ηλικία κάθε γυναίκα μπορεί να επηρεάσει ην περιοδικό του κύκλου. Όταν μια έφηβη αδιαθετεί για πρώτη φορά,το πιο πιθανό είναι να έχει άστατο κύκλο για διάρκεια ενός χρόνου και μέχρι να σταθεροποιηθούν οι ορμόνες. Ο κύκλος ξαναγίνεται εκνευριστικά άστατος λίγο πριν την εμμηνόπαυση. Ανάμεσα στην εφηβεία και την εμμηνόπαυση, πρέπει να απολαμβάνεις έναν σταθερό κύκλο, εκτός φυσικά από περιόδους εγκυμοσύνης, ασθένειας, άγχους, φαρμακευτικής αγωγής, και άλλων προβλημάτων που μπορούν να επηρεάσουν τον κύκλο σου.

Κάθε πότε;  Γενικά η περίοδος που προκύπτει μεταξύ 22 και 40 ημερών θεωρείται κανονική γενικά. Ως πρώτη ημέρα του κύκλου μετράμε την πρώτη ημέρα της αιμορραγίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν αδιαθετείς κάθε 222 ημέρες και ξαφνικά αδιαθετήσεις στις 40 δεν έχεις πρόβλημα. Η διαφορά που πρέπει να βλέπεις, πρέπει να μην ξεπερνά τις 5 ημέρες. Μια τέτοια χρονική αλλαγή μπορεί να υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα και καλό είναι να διατηρείς ένα ημερολόγιο όπου θα καταγράφεις τις αλλαγές κάθε μήνα.

Πώς θα κρατάς σημειώσεις για την περίοδο σου: αν θέλεις μόνη σου να καταγράψεις μερικά από τα ποιό σημαντικά σημεία της περιόδου, που κάθε αλλαγή τους μπορεί να σου δείξει πως κάτι πηγαίνει λάθος. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνεις διάγνωση μόνη σου, αλλά όλες οι σημειώσεις θα αποτελέσουν χρήσιμες πληροφορίες και για το γιατρό σου σε περίπτωση που χρειαστεί.

Τα χρήσιμα:

Α. Πόσες μέρες παιρνούν από την πρώτη ημέρα της περιόδου στην επόμενη πρώτη;

Β. Πόσο διαρκούν οι περίοδοί σου;

Γ. Πόσο ελαφριά η βαριά είναι η αιμορραγία; Ποιές ημέρες έχεις περισσότερο αίμα;

Δ. Παρατηρείς ελαφριά αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους; Πόσο συχνά; Ίσως μετά τη σεξουαλική επαφή;

Ε. Πόσο επώδυνες είναι οι ημέρες της περιόδου; Πού πονάς και πόσο διαρκεί ο πόνος;

ΣΤ. Ποιά άλλα συμπτώματα έχεις μαζί με την περίοδο; Πονοκέφαλος, φούσκωμα, πόνοι στην μέση;

Ζ. Ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή;

Η. Αντιμετωπίζεις κάποιο άλλο πρόβλημα ταυτόχρονα με τις δύσκολες μέρες; (στρες, χωρισμός, δίαιτα;)

Θ. Ακολουθείς κάποια συγκεκριμένη μέθοδο αντισύλληψης (χάπι, διάφραγμα ή κάποια άλλη;)

Τα συχνά προβλήματα και τι θέλουν να σου πουν:

Η περίοδος δεν ήρθε: αν έχεις πατήσει τα 16 και δεν έχεις αδιαθετήσει ακόμα, κλείσε ένα ραντεβού με το γυναικολόγο. Πολλοί παράγοντες συντελούν στην αργοπορημένη περίοδο: διατροφικές διαταραχές, ορμονικά προβλήματα, στρες ή υπερβολική άσκηση. Έπειτα, μπορεί να υπάρχει κάποιο γενετικό ή ανατομικό πρόβλημα: ανεπάρκεια ωοθηκών, κακώς σχηματισμένα αναπαραγωγικά όργανα, προβλήματα στο νευρικό σύστημα.

Από την άλλη, για εσένα που αδιαθετείς κανονικά και η περίοδος δεν έρθει ένα μήνα, η πρώτη σκέψη πηγαίνει στο να είσαι έγκυος. Αν αποκλείσουμε την εγκυμοσύνη, άλλες πιθανές αιτίες είναι: ο θηλασμός, μια φαρμακευτική αγωγή, η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, το στρες, κακή διατροφή, κατάθλιψη, εμμηνόπαυση, ξαφνική απώλεια αρκετών κιλών, υπεράσκηση, παχυσαρκία, ορμονικά προβλήματα που μπορεί να σχετίζονται με την κακή λειτουργία του θυροειδή αδένα ή ύπαρξη πολυκυστικών ωοθηκών.

Αν πάλι, η περίοδος ξεχνά να έρθει πολύ συχνά μέσα στο χρόνο, τότε υπάρχει σαφής ένδειξη πως κάτι πηγαίνει λάθος. Ο γιατρός είναι ο μόνος που μπορεί να σου πει τι γίνεται λάθος στο αναπαραγωγικό σου σύστημα.

Αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους: μικρές κουκκίδες αίματος ή μεγαλύτερη ποσότητα αίματος ανάμεσα στις περιόδους, αποτελεί ένδειξη ενός μικρού ή μεγαλύτερου προβλήματος που μπορεί και να μην σχετίζεται άμεσα με τον έμμηνο κύκλο σου.

Η συνέχεια για το τι θέλει να σου πει η περίοδος σου, έρχεται σε λίγες ημέρες...

Από την Κατερίνα Πατούλια

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ