Προετοιμάστε το σώμα σας για ένα μωρό | μαμα & παιδι , γονιμοτητα | womenonly.gr
0:00
6/11/2006

Προετοιμάστε το σώμα σας για ένα μωρό

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Ρίξτε μια ματιά στο πλάνο δράσης που ετοιμάσαμε με τη βοήθεια του επίκουρου καθηγητή γυναικολογίας κ. Μάριου Καλογερόπουλου, M.D. Η τακτική άσκηση είναι σίγουρα μια πολύ υγιεινή συνήθεια, αλλά, όπως λέει ο κ. Καλογερόπουλος, «όταν μια γυναίκα προσπαθεί να συλλάβει, είναι βασικό να ρυθμίζει τη διατροφή της ανάλογα με το βαθμό...

Ρίξτε μια ματιά στο πλάνο δράσης που ετοιμάσαμε με τη βοήθεια του επίκουρου καθηγητή γυναικολογίας κ. Μάριου Καλογερόπουλου, M.D.

Τρώτε σωστά αν γυμνάζεστε

Η τακτική άσκηση είναι σίγουρα μια πολύ υγιεινή συνήθεια, αλλά, όπως λέει ο κ. Καλογερόπουλος, «όταν μια γυναίκα προσπαθεί να συλλάβει, είναι βασικό να ρυθμίζει τη διατροφή της ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας της άσκησης και την ενέργεια που απαιτεί». Αν η περίοδός σας είναι φυσιολογική, δεν χρειάζεται να σταματήσετε να γυμνάζεστε.

Προσέξτε το βάρος σας

Ο ιδανικός δείκτης μάζας σώματος κυμαίνεται μεταξύ 20 και 26. «Μια γυναίκα που βρίσκεται έξω από αυτό το εύρος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την τακτικότητα των κύκλων της και να αλλάξει τις φυσιολογικές ορμονικές εκκρίσεις του σώματος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στο σχηματισμό των ωαρίων», τονίζει ο κ. Καλογερόπουλος.

Σταματήστε το κάπνισμα

Αν καπνίζετε, η ποιότητα των ωαρίων σας θα αρχίσει να φθίνει σε μικρότερη ηλικία. Βάλτε λοιπόν τα δυνατά σας για να απαλλαγείτε από την κακή συνήθεια πριν αρχίσετε τις προσπάθειες να μείνετε έγκυος και μην ξεχνάτε ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαγορεύεται. Και επειδή το παθητικό κάπνισμα είναι επίσης επιβλαβές για τη μέλλουσα μαμά και το μωρό της, καλύτερα να αποφεύγετε τους κλειστούς χώρους με πολλούς καπνιστές.

Αλκοόλ και καφεϊνη με μέτρο

 

Δεν χρειάζεται να βγάλετε τελείως από τη ζωή σας το αγαπημένο σας κρασί, που σας χαλαρώνει στις φιλικές συναθροίσεις. «Δεν είναι επικίνδυνο να πίνετε μια μικρή ποσότητα αλκοόλ (μέχρι τρία ποτά την εβδομάδα) το διάστημα που προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Από τη στιγμή που θα συλλάβετε όμως πρέπει να το σταματήσετε εντελώς», συμβουλεύει ο κ. Καλογερόπουλος. Αν, πάλι, σας αρέσει ο καφές, επιτρέψτε στον εαυτό σας ένα ή δυο φλιτζάνια την ημέρα.

Κάντε το σπέρμα να νιώθει άνετα

Σκεφτείτε τον κόλπο σαν μια φωλιά για το σπέρμα, το μέρος απ όπου τα σπερματοζωάρια αρχίζουν το ταξίδι τους μέχρι το ωάριο. Η χρήση λιπαντικών κατά τη διάρκεια του σεξ και οι ενδοκολπικές πλύσεις αλλάζουν το pH του κόλπου, αλλοιώνουν την ποιότητα της τραχηλικής βλέννας και μπορεί να σκοτώσουν τα σπερματοζωάρια. Ο κόλπος είναι ένα όργανο που αυτοκαθαρίζεται, γι αυτό οι ενδοκολπικές πλύσεις είναι περιττές.

Πάρτε μια πολυβιταμίνη

Ακόμα κι αν η διατροφή σας είναι υγιεινή, είναι δύσκολο να παίρνετε καθημερινά τις απαραίτητες ποσότητες φολικού οξέος και βιταμινών που χρειάζεστε. Μια πολυβιταμίνη δεν σας κάνει πιο γόνιμη, αλλά ενισχύει το ανοσοποιητικό και σας βοηθά να προλάβετε επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Αναζητήστε ένα συμπλήρωμα που περιέχει το 100% της ημερήσιας δόσης των περισσότερων βιταμινών και ιχνοστοιχείων, μαζί και 400 μικρογραμμάρια φολικού οξέος. Αποφύγετε όσα περιέχουν πάνω από 5.000 μονάδες βιταμίνης Α χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Τι πρέπει να πείτε στο γιατρό σας

Μηνιαίος κύκλος

Αν η περίοδός σας δεν είναι σταθερή, θα είναι δύσκολο να υπολογίσετε τις γόνιμες μέρες σας. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι γυναίκες των οποίων οι κύκλοι παρουσιάζουν απόκλιση μεγαλύτερη από δέκα μέρες έχουν μικρότερη πιθανότητα να συλλάβουν. Επιπλέον, αν ο κύκλος σας είναι μικρότερος από 24 ή μεγαλύτερος από 35 μέρες, μπορεί να μην έχετε καθόλου ωορρηξία. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε: οι περισσότερες αιτίες που εμποδίζουν την ωορρηξία, όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες και ο υποθυρεοειδισμός, αντιμετωπίζονται.

Περίοδοι με μεγάλη ροή αίματος και έντονο πόνο

Οι έντονοι πόνοι της περιόδου και η υπερβολική ποσότητα αίματος μπορεί να είναι σημάδια ενδομητρίωσης ή ινομυωμάτων. Παρά το γεγονός ότι αυτές οι παθήσεις δεν σχετίζονται πάντα με τη γονιμότητα, συνήθως δυσκολεύουν τη σύλληψη. Το καλό είναι ότι αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα με την κατάλληλη θεραπεία που θα σας συστήσει ο γιατρός σας, ανάλογα με την περίπτωση.

Ανησυχίες για την ηλικία

Το να κάνει παιδί μια γυναίκα πάνω από τα 35 είναι στις μέρες μας κάτι συνηθισμένο, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσο περνούν τα χρόνια, τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες να κάνετε μωρό. Με μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να μάθετε αν οι ωοθήκες σας λειτουργούν όσο καλά πρέπει, μετρώντας τα επίπεδα της ορμόνης FSH. Αν το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια θεραπεία υπογονιμότητας. Αυτό μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, αλλά όσο νωρίτερα γνωρίζετε το πρόβλημα, τόσο περισσότερο χρόνο και αναστάτωση θα γλιτώσετε.

Έχετε κακή διάθεση

Όλοι μας έχουμε τις κακές στιγμές μας, αλλά αν οι δικές σας είναι περισσότερες από τις καλές, ίσως υποφέρετε από κατάθλιψη. Συζητήστε το με το γιατρό σας, θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που είχαν στο παρελθόν κατάθλιψη που δεν θεράπευσαν, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να είναι υπογόνιμες. Κι αυτό έχει μια λογική: Αν μια γυναίκα έχει κατάθλιψη, ίσως να μην είναι ικανή να φροντίσει τον εαυτό της, πόσο μάλλον μια νέα ζωή. Ανεξάρτητα από το πότε ελπίζετε να γίνετε μαμά, η φροντίδα που δείχνετε στο σώμα σας είναι εξαιρετικά σημαντική για τη μελλοντική σας γονιμότητα.

Φάρμακα που παίρνετε

Μπορεί να πρέπει να είστε προσεκτικές με τα φάρμακα που παίρνετε όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, αλλά είναι λάθος να σταματήσετε τις θεραπείες που κάνετε χωρίς να ρωτήσετε το γιατρό σας. Κάποια φάρμακα, όπως αυτά που αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις (π.χ. παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα ή άσθμα), είναι σημαντικά για την υγεία σας και για την υγεία του μωρού σας. Μιλήστε με το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που παίρνετε τακτικά ή περιστασιακά, ακόμα και για τα αναλγητικά, πριν προσπαθήστε να κάνετε μωρό.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

 

Κάθε φορά που διαπιστώνετε μια αλλαγή στη συνηθισμένη ροή των κολπικών υγρών, που συνοδεύεται από πόνο και ενοχλήσεις, επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας. Μπορεί να έχετε ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. «Ακόμα κι αν δεν έχετε ανησυχητικά συμπτώματα και είστε σε μια αμφιπλεύρως μονογαμική σχέση, καλό είναι να κάνετε μια μικροβιολογική εξέταση κολπικών υγρών πριν αρχίσετε την προσπάθεια να συλλάβετε», επισημαίνει ο κ. Καλογερόπουλος. Κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια, είναι ύπουλα, γιατί ενδεχομένως να μην παρουσιάζουν συμπτώματα, αλλά αν δεν θεραπευτούν εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και στειρότητα.

Μείνετε έγκυος με... χρονοδιάγραμμα

Είτε σας αρέσει το σεξ είτε είστε τύπος που απλώς το αφήνετε να συμβαίνει, υπάρχουν τρόποι να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος . Χαλαρά Αν δεν βιάζεστε ιδιαίτερα, είστε νέα και δεν είχατε ποτέ προβλήματα: *Σταματήστε την αντισύλληψη. Όσο πιο γρήγορα σταματήσετε τα αντισυλληπτικά, τόσο πιο γρήγορα θα είναι έτοιμο το σώμα σας για εγκυμοσύνη. Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο διάστημα παίρνατε αντισυλληπτικά, η γονιμότητά σας θα επιστρέψει ένα μήνα μετά. *Περισσότερο σεξ. Κάνετε έρωτα τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, για να πέσετε πάνω στις πιο γόνιμες μέρες. * Γνωρίστε πώς θα βρείτε ποιες είναι οι πιο γόνιμες μέρες σας: Η μέρα της ωορρηξίας. «Οι γυναίκες συνήθως παράγουν ένα ωάριο περίπου δυο εβδομάδες πριν από την έμμηνο ρύση», λέει ο κ. Καλογερόπουλος. Για να βρείτε ποια είναι η πιθανότερη ημερομηνία ωορρηξίας, αφαιρέστε 14 μέρες από το συνολικό αριθμό των ημερών του κύκλου. Αν π.χ., τον ένα μήνα η περίοδός σας ήρθε την 27η μέρα και τον επόμενο την 30ή. Το πιθανότερο είναι να έχετε ωορρηξία μεταξύ της 13ης και της 16ης ημέρας. Αυξήστε τις πιθανότητες. Δραστηριοποιηθείτε περισσότερο στο κρεβάτι, ιδιαίτερα δυο μέρες πριν. Το ωάριο παραμένει ζωντανό 24 ώρες μετά την απελευθέρωσή του, ενώ το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει μέχρι και 72 ώρες και να περιμένει για μερικές μέρες γύρω από τη μήτρα μέχρι να απελευθερωθεί το ωάριο.

Έχετε αρχίσει να αγχώνεστε

Χρειάζεστε λίγο περισσότερο χρόνο και πιο επιθετική προσέγγιση: *Τεστ ωορρηξίας. Είναι ένα τεστ ούρων που το κάνετε μόνες στο σπίτι και προσδιορίζει την ωορρηξία 36 ώρες πριν, μετρώντας μια συγκεκριμένη ορμόνη. Αν είναι θετικό, τρέξτε στο κρεβάτι *Μετρήστε τη θερμοκρασία σας. Ξυπνήστε την ίδια ώρα κάθε πρωί και μετρήστε τη θερμοκρασία σας, πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι. Λίγο πριν από την ωορρηξία η βασική θερμοκρασία του σώματος πέφτει, για να ανέβει μετά την ωορρηξία, ώστε να δεχτεί ένα πιθανώς γονιμοποιημένο ωάριο. Παρατηρήστε τις εκκρίσεις σας. Όσο πλησιάζει η ωορρηξία, εμφανίζεται μια υγρή, διάφανη υπερέκκριση τραχηλικής βλέννας. Επισκεφτείτε το γιατρό σας. Οι γυναίκες που είναι κάτω από 35, έχουν προσπαθήσει για ένα χρόνο να κάνουν μωρό και δεν τα κατάφεραν, καλό είναι να δουν το γυναικολόγο τους. Το ίδιο ισχύει και για όσες είναι πάνω από 35 και προσπαθούν για έξι μήνες. Θυμηθείτε: υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνετε παιδί.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ