Ναι ή όχι στο χάπι της επόμενης μέρας; | μαμα & παιδι , γονιμοτητα | womenonly.gr
10:30
30/1/2009

Ναι ή όχι στο χάπι της επόμενης μέρας;

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Το χάπιτης επόμενης μέρας δεν είναι καραμέλα
Το χάπιτης επόμενης μέρας δεν είναι καραμέλα
Μπροστά στο πρόβλημα μιας πιθανής εγκυμοσύνης, πολλές νέες κοπέλες καταφεύγουν στη λύση που φαντάζει ως μοναδική: το χάπι της επόμενης μέρας. Όμως, ποιοί είναι κίνδυνοι που μπορεί να εμφανιστούν στην υγεία από την υπερκατανάλωση του χαπιού; Και πόσο ασφαλής είναι η χρήση του για την γονιμότητάς σου; Μάθε τα πάντα για το χάπι της επόμενης ημέρας παρακάτω.

Μπροστά στο πρόβλημα μιας πιθανής εγκυμοσύνης, πολλές νέες κοπέλες καταφεύγουν στη λύση που φαντάζει ως μοναδική: το χάπι της επόμενης μέρας. Όμως, ποιοί είναι κίνδυνοι που μπορεί να εμφανιστούν στην υγεία από την υπερκατανάλωση του χαπιού; Και πόσο ασφαλής είναι η χρήση του για την γονιμότητάς σου; Μάθε τα πάντα για το χάπι της επόμενης ημέρας παρακάτω.

Τι είναι: η επείγουσα αντισύλληψη, ή το χάπι της επόμενης ημέρας δεν είναι παρά ένα αντισυλληπτικό χάπι που περιέχει ορμόνες σε πολύ μεγαλύτερες δόσεις απ' ότι ένα συνηθισμένο αντισυλληπτικό. Παρόλα αυτά, το χάπι της επόμενης ημέρας δεν μπορεί να χρησιμοποιείται τακτικά αλλά μόνο με επείγοντα τρόπο. Η δράση του παρέχει στην γυναίκα μια δεύτερη ευκαιρία αποφυγής μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ή άμβλωσης, μετά από μια σεξουαλική επαφή χωρίς μέτρα αντισύλληψης ή όταν αυτά αποτυγχάνουν.

Πότε πρέπει να το πάρεις: αφού έχει προηγηθεί επαφή χωρίς προφυλάξεις ή με ανεπιτυχείς προφυλάξεις. Δηλαδή, αν έγινε χρήση προφυλακτικού που έσπασε ή αν παίρνεις αντισυλληπτικά που για μια συγκεκριμένη ημέρα ξέχασες να τα πάρεις. Αν δεν συντρέχει κάποιος ουσιαστικός λόγος, δεν πρέπει να προβαίνεις στην λήψη της συγκεκριμένης θεραπείας. Το συγκεκριμένο χάπι δεν είναι καραμέλα για να το καταναλώνεις διαρκώς. Πρέπει να συντρέχουν όλοι παραπάνω λόγοι αλλά και να έχεις την υπόνοια πως για παράδειγμα, ο σύντροφός σου ολοκλήρωσε χωρίς προφυλάξεις μέσα στον κόλπο σου.

Αποτελεσματικότητα: για να είναι αποτελεσματικό, το χάπι θα πρέπει να ληφθεί μέσα σε 72 ώρες από την σεξουαλική επαφή. Το γονιμοποιημένο ωάριο χρειάζεται 3-4 ημέρες για να φτάσει από τη σάλπιγγα στη μήτρα. Αυτό το χρονικό διάστημα εκμεταλλεύεται το χάπι της επόμενης μέρα για να δράσει και να εμποδίσει την εμφύτευση και κατά συνέπεια στην εγκυμοσύνη. Συνήθως, ο γιατρός σου προτείνει την χορήγηση δύο χαπιών που καταναλώνεις με διαφορά 12 ωρών. Πάντως, έχε υπόψη, πως όσο πιο νωρίς λάβεις το χάπι (μέσα στις πρώτες 24 ώρες) τόσο μεγαλώνουν τα ποσοστά επιτυχίας του χαπιού. Το χρονικό περιθώριο δράσης είναι 3 μέρες. Η αποτελεσματικότητα όμως μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Η λήψη στο πρώτο 24ωρο επιτυγχάνει κατά 95%, το δεύτερο κατά 85%, ενώ στο τρίτο η αποτελεσματικότητα του μειώνεται στο 60% περίπου.

Πόσο ασφαλές είναι; το χάπι της επόμενης ημέρας Περιέχει μια γνωστή προγεστερόνη που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια σε αντισυλληπτικά χάπια. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της έχουν τεκμηριωθεί με μελέτες που έγιναν σε μεγάλο αριθμό γυναικών με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αν η χρήση του χαπιού είναι περιστασιακή, τότε δεν αναφέρονται σοβαρές παρενέργειες εκτός ίσως από λίγο ναυτία. Ωστόσο, αν ανήκεις κι εσύ στις κοπέλες εκείνες που δεν έχουν κανένα μέτρο στη χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου και το χρησιμοποιούν αρκετές φορές μέσα στο χρόνο, ακόμα και μέσα σε 1 μήνα, τότε μπορεί να απορυθμιστεί εντελώς ο μηνιαίος κύκλος και να παρουσιαστούν αιμόρροιες. Αν παρουσιαστεί εγκυμοσύνη μετά τη θεραπεία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η πιθανότητα μιας εξωμήτριας κύησης (ειδικά σε ασθενείς με προηγούμενο ιστορικό σαλπιγγίτιδας ή εξωμήτριας κύησης).

Χορήγηση: τα τελευταία χρόνια έχει σταματήσει στην χώρα μας η ανεξέλεγκτη χρήση του χαπιού χωρίς προηγούμενη ιατρική συνταγή. Οπότε για να είναι αποτελεσματικό το χάπι της επόμενης ημέρας, θα πρέπει από τη στιγμή που ξεκινάς τη σεξουαλική σου ζωή να επισκεφτείς το γυναικολόγο που θα είναι διαθέσιμος σε περίπτωση ανάγκης να σου μιλήσει για την αντισύλληψη και για το χάπι της επόμενης ημέρας.

Άλλο το χάπι της επόμενης ημέρας, άλλο το χάπι της άμβλωσης: τα αντισυλληπτικά χάπια της επόμενης μέρας, χορηγούνται με επείγοντα τρόπο για να προλάβουν και να αποτρέψουν μια πιθανή εγκυμοσύνη. Αντίθετα, , το χάπι της έκτρωσης δίνεται από το γυναικολόγο για να σταματήσει μια εγκυμοσύνη που έχει αρχίσει και οδηγεί στην αποβολή.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ