Μηνομητρορραγίες: Πότε η απώλεια αίματος θεωρείται υπερβολική; | μαμα & παιδι , γονιμοτητα | womenonly.gr
19:54
8/9/2016

Μηνομητρορραγίες: Πότε η απώλεια αίματος θεωρείται υπερβολική;

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Πολλές γυναίκες ταλαιπωρούνται από υπερβολική απώλεια αίματος κατά την περίοδο (έμμηνο ρύση), που ονομάζεται μηνορραγία. Άλλες έχουν ακατάστατο κύκλο ή/και κολπική αιμόρροια στο ενδιάμεσο του κύκλου, που ονομάζονται μητρορραγίες. Συνολικά αναφέρονται ως διαταραχές κύκλου ή μηνομητρορραγίες.

Μιλήσαμε με τον γυναικολόγο Δρ Μιχάλη Λιτό και δίνουμε απαντήσεις σε κάθε ερώτημα.

Πότε η απώλεια αίματος θεωρείται υπερβολική;

Αν και είναι δύσκολο να μετρήσει κανείς την απώλεια αίματος κατά την έμμηνο ρύση, υπάρχουν κάποιοι εμπειρικοί δείκτες που βοηθούν στην διάγνωση όπως η ανάγκη για πολύ συχνές αλλαγές σερβιέτας ή ταμπόν (π.χ. ανά δίωρο ή συχνότερα), πόσο μουσκεμένα είναι αυτά, αν υπάρχουν στερεά πήγματα αίματος, και πόσες μέρες διαρκεί η εμμηνορυσία (π.χ. πάνω από 7 μέρες). Επίσης συμπτώματα αναιμίας, όπως μυϊκή αδυναμία, κόπωση, ωχρότητα, δύσπνοια κλπ, αλλά και χαμηλός αιματοκρίτης σε εξετάσεις αίματος, μπορεί να οφείλονται σε αυξημένη απώλεια αίματος κατά την περίοδο. Τέτοια συμπτώματα επιβάλλουν ιατρική διερεύνηση, όπως άλλωστε και περιπτώσεις ακατάστατου κύκλου, έντονου πόνου κατά την έμμηνο ρύση (δυσμηνόρροια), αιμορραγίας κατά την κύηση και μετά την εμμηνόπαυση, και άλλες καταστάσεις που ξεφεύγουν από τα φυσιολογικά πλαίσια.


Ποια τα αίτια των μηνομητρορραγιών;

Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει συγκεκριμένο αίτιο που να προκαλεί την αυξημένη κολπική αιμόρροια, οπότε λέμε ότι πρόκειται για ιδιοπαθή μηνορραγία. Συχνά όμως ανακαλύπτεται κάποια από τις παρακάτω αιτίες.

- Διαταραχές του ορμονικού κύκλου

- Ινομυώματα, δηλαδή καλοήθεις όγκοι από το τοίχωμα της μήτρας

- Καλοήθεις (και μη) παθήσεις του ενδομητρίου, όπως πολύποδες.

- Διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος, θηρεοειδοπάθεια, φαρμακευτικά και άλλα παθολογικά αίτια.

 

Τι εξετάσεις χρειάζεται να γίνουν;

Ανάλογα με την περίπτωση είναι πιθανό να χρειαστούν κάποιες από τις παρακάτω εξετάσεις.

- Εξετάσεις αίματος για έλεγχο του αιματοκρίτη, των αποθεμάτων σιδήρου, της ορμονικής κατάστασης, την πιθανότητα κύησης κλπ.

- Υπερηχογραφικός έλεγχος των έσω γεννητικών οργάνων, για την διάγνωση μορφωμάτων των ωοθηκών, της μήτρας ή του ενδομητρίου.

- Υστεροσκόπηση , δηλαδή οπτικός έλεγχος της ενδομητρίου κοιλότητας με κάμερα που εισάγεται στο εσωτερικό της μήτρας μέσω του κόλπου και του τραχηλικού στομίου.

- Βιοψία του ενδομητρίου για να αποκλειστεί η ύπαρξη μικροσκοπικής βλάβης στο ενδομήτριο.

Πώς θεραπεύονται οι διαταραχές της περιόδου;  

 

 

Πως θεραπεύονται οι διαταραχές της περιόδου;

Ανάλογα με την συμπτωματολογία και την αιτιολογία του προβλήματος, την επιθυμία ή μη για τεκνοποίηση, και τις προσωπικές προτιμήσεις της γυναίκας, επιλέγεται η καταλληλότερη θεραπευτική προσέγγιση.


Φαρμακευτικές θεραπείες

- Λήψη σιδήρου για αντικατάσταση των απωλειών

- Αντισυλληπτικό χάπι

- Προγεστερινοειδή σκευάσματα σε χάπια ή άλλες μορφές

- Ενδομήτριο σπείραμα (σπιράλ) με προγεστερινοειδή τοπική δράση

- Χάπια που αυξάνουν την πηκτικότητα του αίματος

- Μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη παυσίπονα

- Ενέσιμα φάρμακα που καταστέλλουν τις ωοθήκες και προκαλούν προσωρινή εμμηνόπαυση

 

Χειρουργικές θεραπείες

 

- Διαγνωστική

- Αφαίρεση πολύποδα ενδομητρίου

- Αφαίρεση ινομυώματος

- Αφαίρεση ή/και καυτηριασμός του ενδομητρίου

 

- Αφαίρεση ινομυωμάτων

- Αφαίρεση μήτρας ή/και ωοθηκών

 

  • Υστεροσκοπικές επεμβάσεις (γίνονται με την βοήθεια οπτικής κάμερας που εισάγεται στην ενδομήτριο κοιλότητα δια μέσου του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας)

  • Διακοιλιακές επεμβάσεις (με παραδοσιακή τομή, ή συνήθως λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά)

 

Συμπερασματικά

Οι διαταραχές του κύκλου αποτελούν συχνή αιτία ανησυχίας και ταλαιπωρίας για τις γυναίκες. Αν και συνήθως οφείλονται σε καλοήθη αίτια, η ενδελεχής διερεύνηση είναι απαραίτητη σε κάθε περίπτωση. Η γυναίκα, ανάλογα με την βαρύτητα των συμπτωμάτων μπορεί να επιλέξει μεταξύ πολλών φαρμακευτικών και χειρουργικών λύσεων, ώστε να ρυθμίσει αποτελεσματικά τον κύκλο της και να βελτιστοποιήσει την ποιότητα της ζωής της.

 

Ο Δρ Μιχάλης Λιτός είναι Χειρούργος γυναικολόγος - μαιευτήρας (MD, PhD, MRCOG), έμμισθος συνεργάτης της Γ' Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (νοσοκομείο Αττικόν) και του Μαιευτηρίου Ιασώ.

 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ