Αλήθειες που αγνοείς για τη σεξο-υγεία σου | μαμα & παιδι , γονιμοτητα | womenonly.gr
13:00
9/2/2010

Αλήθειες που αγνοείς για τη σεξο-υγεία σου

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Πριν κατεβάσεις το βρακάκι, σκέψου το λιγάκι!
Πριν κατεβάσεις το βρακάκι, σκέψου το λιγάκι!
Νομίζεις ότι γνωρίζεις τα πάντα για το ασφαλές σεξ; Φυσικά και το νομίζεις, αλλά οι έρευνες δείχνουν πως όσα ξέρεις δεν είναι τόσο σωστά όσο θεωρείς. Σύμφωνα δε με τελευταία έρευνα που έγινε σε άτομα 18 - 29 ετών, πολλοί νέες κι νέες έχουν διαστρεβλωμένη αντίληψη για διάφορα ζητήματα σεξουαλικής υγείας, όπως είναι η εγκυμοσύνη, η χρήση του προφυλακτικού η των αντισυλληπτικών χαπιών και η πρόληψη για τα Σ.Μ.Ν. Το χειρότερο απ΄όλα είναι, ότι πολλές γυναίκες δεν ξέρουν καν τι σημαίνει ασφαλές σεξ και πιστεύουν σε ένα σωρό μύθους σχετικά με τη σεξο- υγεία τους. Καιρός είναι να βάλουμε ένα τέλος στους επικίνδυνους αυτούς μύθους!

Νομίζεις ότι γνωρίζεις τα πάντα για το ασφαλές σεξ; Φυσικά και το νομίζεις, αλλά οι έρευνες δείχνουν πως όσα ξέρεις δεν είναι τόσο σωστά όσο θεωρείς. Σύμφωνα δε με τελευταία έρευνα που έγινε σε άτομα 18 - 29 ετών, πολλοί νέες κι νέες έχουν διαστρεβλωμένη αντίληψη για διάφορα ζητήματα σεξουαλικής υγείας, όπως είναι η εγκυμοσύνη, η χρήση του προφυλακτικού η των αντισυλληπτικών χαπιών και η πρόληψη για τα Σ.Μ.Ν. Το χειρότερο απ΄όλα είναι, ότι πολλές γυναίκες δεν ξέρουν καν τι σημαίνει ασφαλές σεξ και πιστεύουν σε ένα σωρό μύθους σχετικά με τη σεξο- υγεία τους. Καιρός είναι να βάλουμε ένα τέλος στους επικίνδυνους αυτούς μύθους!

1.Επικίνδυνος Μύθος: Αν δεν έχεις μείνει έγκυος κάνοντας έρωτα χωρίς προστασία, πιθανότατα δεν θα σου συμβεί και στο μέλλον.

Η πραγματικότητα: όσο κουφός κι αν σου ακούγεται ο παραπάνω μύθος, αξίζει να γνωρίζεις ότι περίπου το 59% (αυτό κι αν είναι ποσοστό!) των γυναικών σε όλο τον πλανήτη, πιστεύουν ότι μάλλον υποφέρουν από στειρότητα, επειδή κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις και δεν τους έχει προκύψει κάποια εγκυμοσύνη κατά λάθος. Το ότι δεν έχεις μείνει έγκυος ακόμα, είναι απλά ένα τυχαίο γεγονός. Αξίζει όμως να αναρωτηθείς:

Α. Τόσο πολύ εμπιστεύεσαι τους ερωτικούς σου παρτενέρ και τις πρώην συντρόφους τους (γιατί ναι, με το σεξ χωρίς προφυλάξεις, είναι σαν να ξαπλώνεις και με όλες τις πρώην του αγαπημένου σου κι εκείνος το ίδιο!

Β. Αν συνεχίσεις να κάνεις σεξ χωρίς προφυλάξεις σε τακτική βάση, έχεις 85% πιθανότητες να συλλάβεις παιδάκι μέσα στο έτος και πριν να δώσεις Πανελλήνιες.

Γ. Με το σεξ χωρίς προφυλάξεις, δεν αντιμετωπίζεις μόνο της πιθανότητα μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, αλλά και ενός πιο ανεπιθύμητου Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενου Νοσήματος!

2. Επικίνδυνος Μύθος: Το αντισυλληπτικό χάπι είναι πιο επικίνδυνο για την υγεία μιας γυναίκας σε σχέση με μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή άμβλωση.

Η πραγματικότητα: τουλάχιστον το 37% του γυναικείου πληθυσμού πιστεύει ότι το Χάπι είναι πιο επικίνδυνο από μια εγκυμοσύνη ή τη γέννηση ενός παιδιού. Αυτή την αντίληψη θα την περιμέναμε από γυναίκες που έζησαν στις αρχές του αιώνα και όχι σήμερα.

Α. Ευτυχώς, για εμάς, στην αγορά κυκλοφορούν τα κάτι παραπάνω από ασφαλή για την υγεία μας αντισυλληπτικά χάπια τρίτης γενιάς και ο γυναικολόγος σου μπορεί να σου προτείνει το ιδανικό χάπι για εσένα.

Β. Το να φέρεις στον κόσμο ένα παιδί που δεν ήταν στο πρόγραμμα, είναι πολύ πιο επικίνδυνο τόσο για το ίδιο το παιδί, όσο και για τη μελλοντική ζωή και υγεία σου!

Γ. Η άμβλωση αποτελεί την πλέον επικίνδυνη διαδικασία, στην οποία μπορείς να υποβάλλεις τον εαυτό σου οικειωθελώς! Εκτός από τις όποιες παρενέργειες μπορεί να αφήσει στο σώμα ή τη γονιμότητά σου, τα ουσιαστικά σημάδια που θα αφήσει στην ψυχή σου είναι τα πιο επικίνδυνα απ' όλα.
3. Επικίνδυνος Μύθος: Τα δύο προφυλακτικά κάνουν περισσότερη δουλειά από ένα!

Η πραγματικότητα: Τουλάχιστον το 28% των ανδρών πιστεύει ότι το διπλό προφυλακτικό σε κάθε επαφή προσφέρει μεγαλύτερη προστασία σε σχέση με το ένα. Κι όμως, οι γυναικολόγοι προειδοποιούν ότι η τακτική αυτή διπλασιάζει τον κίνδυνο μιας εγκυμοσύνης. Η τριβή ανάμεσα στα δύο προφυλακτικά και στο λάτεξ μεταξύ τους, είναι πιθανό να τους δημιουργήσει τρυπούλες και σπασίματα. Ένα και μόνο προφυλακτικό, φορεμένο σωστά, προσφέρει προστασία από μια εγκυμοσύνη και από όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Κι άλλα συγκλονιστικά ευρήματα της εν λόγω έρευνας:

Α. Μεγάλο κομμάτι της νεολαίας πιστεύει πως το σεξ στα όρθια είναι ιδανικό αντισυλληπτικό. Μπορείς να μείνεις έγκυος είτε το κάνεις όρθια, καθιστή, είτε κρεμασμένη στους πολυελαίους. Άλλωστε, το σπέρμα παραμένει ζωντανό στον κόλπο σου για 3 εικοσιτετράωρα τουλάχιστον.

Β. 90% των νέων πιστεύουν ότι έχουν τις απαραίτητες γνώσεις περί αντισύλληψης. Παρόλα αυτά, τουλάχιστον 6/10 νέους γνωρίζουν λίγα ή μερικά πράγματα για τα αντισυλληπτικά χάπια και τη δράση τους, ενώ 3/10 νέους δεν ξέρουν πως να χρησιμοποιήσουν σωστά το προφυλακτικό.

Από την Κατερίνα Πατούλια

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ