Πουτίγκα με δαμάσκηνα | κουζινα , συνταγες , γλυκά | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΣΥΝΤΑΓΕΣ / ΓΛΥΚΑ
13:54
2/5/2008

Πουτίγκα με δαμάσκηνα

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Πολύ ιδιαίτερο... τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση!
Πολύ ιδιαίτερο... τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση!

Τι έχουμε:

  • 1 φλιτζ. γάλα
  • 1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
  • 200 γραμ. σοκολάτα, λευκή
  • 1/2 φλιτζ. ζάχαρη, καστανή
  • 6-7 δαμάσκηνα
  • 1 ποτηράκι ρούμι
  • 3 αβγά
  • 6 φέτες ψωμιού, σε κομματάκια
  • 2 κουταλιές μαργαρίνη για το άλειμμα της φόρμας

Για το γαρνίρισμα:

  • μέλι
  • ξυλαράκια κανέλας
  • δαμάσκηνα, ψιλοκομμένα

Τι κάνουμε:

Με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε από τα δαμάσκηνα τα κουκούτσια και τα βάζουμε σε ένα μπολ με το ρούμι, για περίπου 2 ώρες.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος. Κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, προσθέτουμε τη σοκολάτα, ανακατεύουμε με το αναδευτήρι ώστε να λιώσει και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρά.

Χωρίζουμε τα αβγά και χτυπάμε στο μπολ του μίξερ τα ασπράδια, έως ότου γίνουν μαρέγκα.

Προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Βγάζουμε το μπολ από το μίξερ, ρίχνουμε τους κρόκους χτυπημένους και ανακατεύουμε από κάτω προς τα πάνω.

Κατόπιν, προσθέτουμε στο μπολ τα κομματάκια του ψωμιού και προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα με την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας διαρκώς, έως ότου ενωθούν. Αλείφουμε μια φόρμα σιλικόνης με μαργαρίνη, ρίχνουμε τα δαμάσκηνα, καλά στραγγισμένα και ψιλοκομμένα, ώστε να καλυφθεί η επιφάνειά της και αδειάζουμε το μείγμα του μπολ. Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, ώστε να κρυώσει καλά η κρέμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC.

Βγάζουμε τη φόρμα από το ψυγείο και ψήνουμε την πουτίγκα στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40 λεπτά, έως ότου πήξει η κρέμα και ροδίσουν τα κομματάκια του ψωμιού.

Οταν ψηθεί, βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο και αφήνουμε την πουτίγκα να κρυώσει για περίπου μισή ώρα.

Την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα, την ξεφορμάρουμε, την κόβουμε σε κομμάτια, περιχύνουμε με μέλι και σερβίρουμε, γαρνίροντας με τα δαμάσκηνα και τα ξυλαράκια κανέλας.

Συμβουλή
Μπορούμε αντί για δαμάσκηνα0, να πασπαλίσουμε την επιφάνεια της φόρμας με καρύδια, χοντροκομμένα.

το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ