Μαρμελάδα με βανίλιες αλά Pandespani | κουζινα , συνταγες , γλυκά | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΣΥΝΤΑΓΕΣ / ΓΛΥΚΑ
13:47
21/11/2014

Μαρμελάδα με βανίλιες αλά Pandespani

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Μια ωραία συνταγή με μαρμελάδα από μπουρνέλες μας προτείνει το Pandespani. Εθισμένοι πλέον officially στις μαρμελάδες, και με διάθεση τζογαδόρικη -όσες κι αν φτιάξουμε πάντα θα θέλουμε κι άλλες- σήμερα θα δοκιμάσουμε μαρμελάδα με βανίλιες -εκείνα τα φρούτα ναι, αγνώστου πατρός… Μαρμελάδα με γεύση, άρωμα και χρώμα στο έπακρο. 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ
1 / 2
ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ
Από μικρή αναρωτιόμουν γιατί η βανίλια ?το φρούτο- λέγεται έτσι. Τι σχέση έχει με το φυτό και την υπέροχη γεύση και μυρωδιά που προσδίδει στα γλυκά μας σαν συστατικό. Μήπως είναι εξωτικό φρούτο από τη

Από μικρή αναρωτιόμουν γιατί η βανίλια ?το φρούτο- λέγεται έτσι. Τι σχέση έχει με το φυτό και την υπέροχη γεύση και μυρωδιά που προσδίδει στα γλυκά μας σαν συστατικό. Μήπως είναι εξωτικό φρούτο από την μακρινή Μαδαγασκάρη κι αυτό? Όχι, καμία σχέση δεν έχουν, ούτε μακρινή συγγένεια. Η ονομασία βανίλια μάλλον είναι τυχαία γιατί όσες ώρες κι αν έψαξα απάντηση δεν βρήκα- αν κάποιος γνωρίζει πολύ θα θέλαμε τα φώτα του. Η βανίλια λοιπόν, ή μπουρνέλα πιο παραδοσιακή ονομασία, κοκκινομώβ και στρογγυλούτσικη είναι ποικιλία του γένους Προύμνη, στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae). Στην ίδια οικογένεια συναντάμε τα δαμάσκηνα damson από το λατινικό prunum damascenum, «plum of Damascus» (plums-φρέσκα και prunes-αποξηραμένα για τους Άγγλους), τα κίτρινα ξαδερφάκια ή πράσινα ή κόκκινακορόμηλα ή πράουστα σαμοθρακιώτικα mirabelle, τα δαμάσκηνα D’agen (γαλλική ποικιλία, η καλύτερη θεωρητικά για αποξήρανση), τα ?προεδρικά? αγγλικά δαμάσκηνα president που είναι μπαμπάτσικα στο μεγέθος- εξ’ου και το όνομα υποθέτω- και πολλές μα πολλές άλλες ονομασίες, ποικιλίες και συγγένειες ανά τον κόσμο.

Καταγωγή του ευρωπαϊκου θεωρείται η περιοχή γύρω από την Κασπία Θάλασσα και τα Καυκάσια Όρη ενώ λέγεται πως παραγωγή και καλλιέργεια από ανθρώπινο χέρι ξεκίνησαν στην Δαμασκό της Συρίας απ? όπου πήρε και το όνομά του. Το ασιατικό πάλι έχει τις ρίζες του στην Κίνα, παρ’ότι διαδόθηκε από την Ιαπωνία και την Καλιφόρνια, όπου κι εκεί συναντάμε πλέον αρκετές ποικιλίες, μεγέθη και χρώματα. Η Προύμνη που σήμερα μας φέρει από τους πιο νόστιμους καρπούς, τοποθετείται στα αρχαιότερα χρόνια με ηλικία 2000 ετών τουλάχιστον και είναι ένα από εκείνα τα δέντρα και φυτά τα καλόβολα, που ευδοκιμούν σε διάφορα χώματα και κλίματα κάνοντας την ζωή μας εύκολη.

Εμείς θα σταθούμε στην βανίλια ?κρατάω αυτό το όνομα γιατί αυτό μ’αρέσει και με αυτό μου συστήθηκε άλλωστε- με την οποία φτιάξαμε την κατακόκκινη μαρμελάδα μας, χρησιμοποιώντας μάλιστα δυο είδη: ένα ανοιχτό κιτρινωπό και ένα βαθύ σκούρο. Θεωρητικά μπορούμε να συναντήσουμε τις βανίλιες σε μανάβικα και λαϊκές από τέλη άνοιξης μέχρι αρχές φθινοπώρου. Πρακτικά μπορούμε να τις βρούμε ακόμα και τώρα. Το πλεονέκτημα αυτών των φρούτων είναι πώς υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες τους, οι οποίες καλλιεργούνται εύκολα σε διάφορα εδάφη, κάτι που τα καθιστά διαθέσιμα για τον μισό χρόνο περίπου. Ας μην ξεχνάμε όμως και την αλλαγή κλίματος που έχει μπερδέψει όχι μόνον εμάς, αλλά και τη φύση την ίδια, πόσο μάλλον και τους αγαπημένους μου 12 μήνες.

Κάνε κλικ στην επόμενη σελίδα για να δεις τη συνταγή του Pandespani.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ
1 / 2
ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ