Γλυκό του πάθους | κουζινα , συνταγες , γλυκά | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΣΥΝΤΑΓΕΣ / ΓΛΥΚΑ
16:11
4/12/2008

Γλυκό του πάθους

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Το ιδανικό γλυκό του έρωτα...

Τι έχουμε:

  • 1 συσκευασία μπισκότα σαβουαγιάρ
  • 1 κιλό μήλα
  • 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 3/4 φλιτζ. ΒΙΤΑΜ
  • 1/2 ποτηράκι κονιάκ
  • 1 κουταλιά κανέλα
  • 1 βανίλια

Για το σιρόπι:

  • 250 γρ. φράουλες κομμένες και χτυπημένες στο μπλέντερ
  • 2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. νερό
  • χυμό από μισό λεμόνι

Για το γαρνίρισμα:

  • 1 τσαμπί μύρτιλλου
  • φυλλαράκια μέντας

Τι κάνουμε:

Πλένουμε, ξεφλουδίζουμε τα μήλα, βγάζουμε τα κουκούτσια και την καρδιά τους και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Λιώνουμε το μισό ΒΙΤΑΜ σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε τα μήλα και τα ανακατεύουμε, αφήνοντάς τα να μαλακώσουν.

Σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλλα και τη βανίλια. Ανακατεύουμε συνεχώς, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε έως ότου πολτοποιηθεί το μείγμα και σωθούν τα υγρά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.

Αλείφουμε μια φόρμα στρογγυλή μεσαίου μεγέθους με ΒΙΤΑΜ και στρώνουμε στη βάση της 3-4 σαβουαγιάρ τριμμένα. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το υπόλοιπο ΒΙΤΑΜ, βουτάμε γρήγορα ένα-ένα τα σαβουαγιάρ και τα στρώνουμε στη φόρμα σε όρθια θέση, στα πλαϊνά τοιχώματά της, φροντίζοντας να ακουμπάει το ένα πάνω στο άλλο. Με ένα κουτάλι ρίχνουμε στο κέντρο της φόρμας το μείγμα του μήλου και τρίβουμε μερικά σαβουαγιάρ ακόμα, καλύπτοντας την επιφάνεια της φόρμας και περιχύνουμε με το ΒΙΤΑΜ.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 λεπτά.

Στο μεταξύ κόβουμε τις φράουλες σε κομματάκια και τις χτυπάμε στο μπλέντερ. Στη συνέχεια, βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τον πολτό φράουλας και το χυμό λεμονιού. Αφού βράσουν και δέσει καλά το σιρόπι για περίπου 10 λεπτά, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Σουρώνουμε το σιρόπι, σε ένα μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο ώστε να κρυώσει και να δέσει ακόμα περισσότερο.

Αφού ψηθεί το γλυκό, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε σε μια πιατέλα, περιχύνοντας με το σιρόπι και γαρνίροντας με ένα τσαμπί μύρτιλλου και φυλλαράκια μέντας.

Συμβουλή
Μπορούμε αντί για σιρόπι φράουλας να βάλουμε κεράσια, φραγκοστάφυλα ή βατόμουρα.

Το κατάλληλο  συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ
 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Τάρτα λεμονιού