Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο αλά Pandespani | κουζινα , συνταγες , γλυκά | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΣΥΝΤΑΓΕΣ / ΓΛΥΚΑ
12:05
1/3/2015

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο αλά Pandespani

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Οι συνταγές για μια νόστιμη γαλατόπιτα χωρίς φύλλο ή με φύλλο, ποκίλουν ανά την Ελλάδα και κάθε χωριό έχει την δική του εκδοχή.  Το pandespani μας δίνει μια ωραία παραδοσιακή συνταγή για γαλατόπιτα όπως την κάνουν στην Πελοπόννησο - χωρίς φύλλο. 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ
1 / 2
ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ
<p> 	Η γλυκιά αυτή πίτα, γνωστή και ως γαλόπιτα έχει διαδοθεί περισσότερο από περιοχές με άφθονο το ντόπιο φρέσκο γάλα και γίνεται με χρονικό ορόσημο το Πάσχα ή τις τελευταίες μέρες πριν την μεγάλη νη

Η γλυκιά αυτή πίτα, γνωστή και ως γαλόπιτα έχει διαδοθεί περισσότερο από περιοχές με άφθονο το ντόπιο φρέσκο γάλα και γίνεται με χρονικό ορόσημο το Πάσχα ή τις τελευταίες μέρες πριν την μεγάλη νηστεία, την εβδομάδα δηλαδή της Τυρινής που καταναλώνονται μόνον γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι αναμφίβολα από τις πιο εύκολες γλυκές πίτες και από τις πιο αγαπημένες σε μικρούς και πρώην μικρούς.

Το μεγάλο πλεονέκτημά της είναι πως, πέρα από την πλούσια γαλατένια γεύση της, είναι επίσης πλούσια σε ωφέλη για την υγεία· με βασικό της συστατικό το γάλα, που περιέχει μία από τις πιο σημαντικές πρωτεΐνες, την καζεΐνη, προσφέρει θρεπτικές και ενυδατικές ιδιότητες πολύ περισσότερες από άλλα γλυκά επιδόρπια· είναι δε, το πιο κατάλληλο για την ανάπτυξη των παιδιών και για την οστεοπόρωση στις γυναίκες.

Ενώ είθισται η ελληνική οικογένεια να μαζεύεται γύρω από το ίδιο τραπέζι τις Κυριακές, για κάποιον ανεξήγητο λόγο η δική μου το έκανε τα Σάββατα. Ένα από αυτά τα Σάββατα και σε μικρή ηλικία, δοκίμασα για πρώτη φορά γαλατόπιτα από τα χεράκια της θείας μου της Σούλας, όντας λίγο καχύποπτη, αφού στο πιάτο δεν έβλεπα πουθενά σοκολάτα. Η έκπληξη μου ήταν μεγάλη. Η γαλατόπιτα που μόλις είχα δοκιμάσει ήταν τόσο γευστική, ζουμερή και υπέροχα αρωματισμένη με κανέλα, που δικαιωματικά πήρε τη θέση της ανάμεσα στα αγαπημένα μου γλυκά κι ας ήταν πολύ ανοιχτόχρωμη για τα δικά μου γούστα. Από εκείνη τη στιγμή μέχρι και σήμερα δεν σταμάτησα να της ζητάω να μου την φτιάχνει, παρά το γεγονός ότι ήμουν πλέον σε θέση και ηλικία να την κάνω μόνη μου -ε, έχει άλλη χάρη να σε φροντίζουν. Πήρα όμως την απόφαση αφού ενημερωθώ για την εν λόγω γαλατόπιτα χωρίς φύλλο και το background της, να την φτιάξω και να την μοιραστώ μαζί σας.

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι από την Αρκαδία και σύμφωνα με τα λεγόμενα της θείας, την έφτιαξε πρώτη φορά με την πεθερά της, από την οποία και πήρε τη συνταγή, λίγο έξω από την Τρίπολη με πλούσιο φρεσκοαρμεγμένο γάλα και καθόλου βούτυρο -κάτι φυσικά δύσκολο για τα σημερινά αστικά δεδομένα. Σήμερα έχει προσαρμοστεί στα υλικά της πόλης, που είναι άλλωστε και τόσο βασικά που υπάρχουν σε κάθε νοικοκυριό.

Ιδού η συνταγή (στην επόμενη σελίδα)

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ
1 / 2
ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ