Γαλακτομπούρεκο | κουζινα , συνταγες , γλυκά | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΣΥΝΤΑΓΕΣ / ΓΛΥΚΑ
11:21
10/11/2014

Γαλακτομπούρεκο

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αβγών. Χτυπάμε τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη. Ανακατεύουμε σιγά σιγά το γάλα με το σιμιγδάλι και το ρίχνουμε σταδιακά στα αβγά που έχουμε χτυπήσει με τη ζάχαρη.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 30 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ώρα και 10 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8-10 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια

Yλικά

  • 2 λίτρα γάλα πλήρες
  • 8 αβγά
  • 750 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 βανίλιες
  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 500 γρ. φύλλο κρούστας
  • βούτυρο και λίγο ηλιέλαιο για το άλειμμα των φύλλων

Για το σιρόπι

  • 2½ ποτήρια νερό
  • 750 γρ. ζάχαρη
  • 1/2 λεμόνι
  • 1 βανίλια

EKTEΛEΣH
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αβγών. Χτυπάμε τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη. Ανακατεύουμε σιγά σιγά το γάλα με το σιμιγδάλι και το ρίχνουμε σταδιακά στα αβγά που έχουμε χτυπήσει με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τις βανίλιες και την υπόλοιπη ζάχαρη. Βάζουμε σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο ανακατεύοντας. Αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε τα ασπράδια με μία πρέζα αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα. Ανακατεύουμε προσεκτικά τη μαρέγκα στην κρύα κρέμα. Στρώνουμε τα μισά φύλλα από κάτω, αλείφοντάς τα ένα ένα με το βούτυρο. Ρίχνουμε την κρέμα και τελειώνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Κρατάμε ένα φύλλο για να βάλουμε από πάνω. Αφού χαράξουμε το γλυκό σε φαρδιές λωρίδες (όχι μπακλαβαδωτά) και αλείψουμε από πάνω με βούτυρο, στρώνουμε το τελευταίο φύλλο και το αφήνουμε αβουτύρωτο. (Το τελευταίο φύλλο το βάζουμε για να προστατεύσουμε το γλυκό και για να πάρει ένα ωραίο χρώμα λευκοκίτρινο, χωρίς να καεί. Δεν το χαράζουμε). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10 λεπτά και μετά για μία ώρα στους 180°C. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει. Αφαιρούμε το τελευταίο φύλλο. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά του για 5-7 λεπτά και το ρίχνουμε σιγά σιγά στο γαλακτομπούρεκο εκεί όπου έχουμε χαράξει φροντίζοντας να πάει παντού. Το αφήνουμε για 2 ώρες να δέσει και έπειτα το κόβουμε.

Tip: Οταν χαράζουμε το γλυκό, προσέχουμε να μην φτάσει το μαχαίρι μέχρι κάτω και κόψει και το φύλλο που ακουμπάει στο ταψί.

  • Συνταγή: Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφία: WHITE STUDIO
ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ
 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

Μπακλαβάς