Ζυμαρικά νόστιμα & λαχταριστά! | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
8:58
20/2/2013

Ζυμαρικά νόστιμα & λαχταριστά!

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Είναι φθηνά, εύκολα στο μαγείρεμα, απολαυστικά, θρεπτικά και χορταστικά, προσφέρουν ενέργεια, επιδρούν θετικά στη διάθεσή μας! Δεν είναι να απορεί λοιπόν κανείς γιατί από όλα τα προϊόντα που γίνονται από δημητριακά, ομάδα τροφών που αποτελεί τη βάση της Μεσογειακής Πυραμίδας Διατροφής, τα ζυμαρικά είναι ίσως τα πλέον δημοφιλή!

Λατρεύετε τα ζυμαρικά, αλλά κάθε φορά που τα απολαμβάνετε αναρωτιέστε μήπως τελικά σας παχαίνουν; Ε, λοιπόν, αυτά καθαυτά τα ζυμαρικά δεν είναι παχυντικά: αποδίδουν σχετικά λίγες θερμίδες ανά μερίδα όταν τρώγονται σκέτα ή, εναλλακτικά, με ελαφριές σάλτσες χωρίς πολλά λιπαρά ή με λίγο τυρί τριμμένο. Εντούτοις, μπορεί οι θερμίδες τους να... εκτοξευτούν σε δυσθεώρητα ύψη όταν τους προσθέτετε μεγάλες ποσότητες από τυριά, λιπαρές σάλτσες, κρέμες γάλακτος, παχιά αλλαντικά ή/και ξηρούς καρπούς. Να θυμάστε ότι κατά μέσον όρο 1 φλιτζάνι σκέτα νερόβραστα ζυμαρικά αποδίδουν λιγότερες από 200 θερμίδες.

1ο ΒΗΜΑ
Τροφογνωσία

Ποια τρόφιμα χαρακτηρίζονται τελικά ως «ζυμαρικά», ποια είναι η διατροφική τους αξία και αν κάποιος έχει δυσανεξία στη γλουτένη έχει άλλες επιλογές;

Σύμφωνα με τον κώδικα τροφίμων , «ζυμαρικά» χαρακτηρίζονται τα προϊόντα που παρασκευάζονται από σιμιγδάλι ή αλεύρι ολικής αλέσεως μακαρονοποιίας από σκληρό σίτο και πόσιμο νερό, χωρίς ζύμη και ξηραίνονται σε ειδικούς θαλάμους με ελαφριά θέρμανση ή στον αέρα χωρίς ψήσιμο. Επιτρέπεται επίσης η παρασκευή ζυμαρικών με αβγά, γάλα, λαχανικά, μόνα ή σε μείγμα μεταξύ τους αλλά και η παρασκευή νωπών ή/και γεμιστών ζυμαρικών με διάφορα υλικά.

Χρήσιμη γνώση: Το σιμιγδάλι παράγεται με το άλεσμα σκληρού σιταριού, από το οποίο έχει αφαιρεθεί το εξωτερικό σκληρό περίβλημα. Εκτός από σιτάρι, ζυμαρικά παράγονται επίσης από κάθε είδους δημητριακά, όπως π.χ. από ρύζι (rice noodles).

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ
Τα ζυμαρικά παρασκευάζονται από ποικιλία υλικών γι' αυτό και έχουν αρκετές θρεπτικές διαφορές μεταξύ τους.

Γενικά τα ζυμαρικά φτιάχνονται από φυσικές πρώτες ύλες, δεν περιέχουν συντηρητικά ούτε τεχνητές χρωστικές, είναι πλούσια σε αμυλούχους υδατάνθρακες, που αποτελούν πηγή ενέργειας, πηγή των βιταμινών Β1, B2 και Β3, που βοηθούν το νευρικό σύστημα, ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και νάτριο. Βεβαίως δεν είναι όλα τα ζυμαρικά ίδια και μεταξύ τους υπάρχουν αρκετές θρεπτικές διαφορές. Για παράδειγμα, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, που η πρώτη τους ύλη προέρχεται από ολόκληρο τον καρπό του σκληρού σιταριού, υπερτερούν έναντι των απλών/κοινών ζυμαρικών σε περιεκτικότητα φυτικών ινών, πρωτεϊνών, βιταμινών Β, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Έχουν επίσης χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (G.I.), δεν αυξάνουν απότομα το σάκχαρο του αίματος και προκαλούν μεγαλύτερο κορεσμό της πείνας.

Χρήσιμη γνώση: Ως επί το πλείστον τα ζυμαρικά, κυρίως όσα δεν έχουν ως συστατικά γάλα ή αβγά, δεν περιέχουν σημαντικά ποσά βιταμινών και μετάλλων, οι δε πρωτεΐνες τους είναι ελλιπείς σε ορισμένα βασικά αμινοξέα, όπως π.χ. η λυσίνη. Ο συνδυασμός τους, όμως, με άλλα τρόφιμα, όπως κρέας, ψάρι, τυρί, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, λαχανικά κ.ά., βελτιώνει σε σημαντικό βαθμό τη βιολογική τους αξία και αποτελεί μια ολοκληρωμένη διατροφική λύση κυρίως γεύματος.

Ποιοι πρέπει να τα αποφεύγουν;
Άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, την πρωτεΐνη του σιταριού, θα πρέπει να αποφεύγουν τα ζυμαρικά από σιμιγδάλι. Μπορούν, ωστόσο, να καταναλώνουν ζυμαρικά φτιαγμένα από ορισμένα άλλα δημητριακά, π.χ. από αλεύρι ντίνκελ ή ρύζι, καθώς και ειδικού τύπου (επισήμανση συσκευασίας: «χωρίς γλουτένη»).

2ο ΒΗΜΑ
Επιλογή

Με ποια κριτήρια θα επιλέξετε τα ζυμαρικά και τι πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά αλλά και την προετοιμασία τους;

Εκτιμάται ότι τα είδη ζυμαρικών που βρίσκουμε σήμερα στην αγορά υπερβαίνουν τα 400: ζυμαρικά από σιτάρι ή άλλα δημητριακά, απλά ή ολικής αλέσεως, συμβατικά ή βιολογικά, χειροποίητα παραδοσιακά ή βιομηχανοποιημένα, φρέσκα και ξηρά, με διαφορετικά συστατικά και σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και χρώματα, όπως σπαγγέτι, βίδες, πένες, κριθαράκι, κοφτό μακαρονάκι, φιογκάκια κ.ά.

Τι να επιλέξω;
Αν δεν τίθεται πρόβλημα υγείας, το ποιο ζυμαρικό θα επιλέξετε κάθε φορά είναι κυρίως θέμα γούστου, αν και κάποια ταιριάζουν καλύτερα για συγκεκριμένες συνταγές, όπως π.χ. τα χοντρά μακαρόνια στην παστιτσάδα. Πιο εύγευστα θεωρούνται τα ζυμαρικά που έχουν έντονη μυρωδιά σιτάλευρου και αναγράφουν ευκρινώς στη συσκευασία τους ότι γίνονται από 100% σκληρό αλεύρι σίτου ή καθαρό σιμιγδάλι, δηλαδή έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε γλουτένη.

Σημεία προσοχής

  • Όλα τα ζυμαρικά διατίθενται στην κατανάλωση υποχρεωτικά συσκευασμένα.
  • Προτιμάτε όσα έχουν κοντινή ημερομηνία παραγωγής ή/και μακρινή ημερομηνία λήξης.
  • Τα ζυμαρικά πρέπει να είναι καθαρά, χωρίς μαύρα στίγματα, να έχουν υαλώδη τομή και να μην υπάρχουν σε αυτά λευκές κηλίδες.
  • Αν περιέχουν αβγά, καλό είναι να διαθέτουν ελαφρώς χρυσαφένιο χρώμα και αδρή υφή.

Τα ζυμαρικά που βράζονται σε νερό πρέπει:

  • Να διογκώνονται τουλάχιστον στο διπλάσιο.
  • Να μη διασπώνται σε ποσοστό ανώτερο του 5%.
  • Να έχουν «φυσιολογική» εμφάνιση, γεύση, υφή και οσμή, ανάλογα με το είδος τους.
  • Να μην παρουσιάζουν πολτώδη μορφή.

Προσέξτε: Το νερό στο οποίο βράζονται τα ζυμαρικά πρέπει να παραμένει κατά το δυνατόν διαυγές, χωρίς δυσάρεστη οσμή ή ισχυρή όξινη γεύση. Θόλωμα του νερού σημαίνει κατώτερης ποιότητας προϊόν ή πεπαλαιωμένο.

Απλά ή ολικής;
Τα απλά ζυμαρικά είναι πιο μαλακά κι επομένως καταναλώνονται πιο εύκολα και γίνονται καλύτερα ανεκτά από μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με προβλήματα μάσησης. Λόγω του χαμηλότερου περιεχομένου τους σε φυτικές ίνες, ενδείκνυνται σε περιπτώσεις γαστρεντερικών παθήσεων, ενώ είναι εξαιρετική επιλογή για τους αθλητές που χρειάζονται γρήγορη ενέργεια. Σε κάθε άλλη περίπτωση, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως υπερτερούν, ιδίως αν έχετε περιττά κιλά ή/και πάσχετε από διαβήτη.

Συμβουλή: Αναζητήστε στη συσκευασία τον προσδιορισμό «ολικής αλέσεως» και τον ισχυρισμό «πλούσια σε φυτικές ίνες». Επιβεβαιώστε διαβάζοντας τα «Συστατικά» του προϊόντος και τον πίνακα με τη μέση θρεπτική αξία του.

Μήπως να επιλέξω παραδοσιακά;
Τα παραδοσιακά ελληνικά ζυμαρικά είναι αναπόσπαστο τμήμα της διατροφικής μας κουλτούρας, τουλάχιστον των παλαιότερων γενεών, επομένως όταν υπάρχει η δυνατότητα, πρέπει να τα προτιμάμε. Στη χώρα μας, άλλωστε, έχουμε μια ολόκληρη σειρά ιδιαίτερων χειροποίητων ζυμαρικών, όπως τραχανάς, χυλοπίτες, κουσκούσι κ.ά., που παράγονται από τις νοικοκυρές στα σπίτια ή από αγροτικούς συνεταιρισμούς, και πολλά ακόμα που παίρνουν το όνομά τους είτε από το σχήμα και τη μορφή τους είτε από την περιοχή από την οποία προέρχονται ή πρωτοβγήκαν, με αποτέλεσμα αρκετές φορές το ίδιο ακριβώς ζυμαρικό να φέρει άλλο όνομα από τόπο σε τόπο.

Χρήσιμη γνώση: Τα ζυμαρικά που παράγονται από το δημητριακό Ζέα, το αρχαιότερο ελληνικό δημητριακό, περιέχουν υψηλότερες ποσότητες λυσίνης και μαγνησίου συγκριτικά με άλλα ζυμαρικά και είναι ιδιαιτέρως εύπεπτα.

3ο ΒΗΜΑ
Αποθήκευση - Συντήρηση

Γνωρίστε πώς θα αποθηκεύσετε σωστά και πώς θα συντηρήσετε με ασφάλεια τα ζυμαρικά σας.

Ξηρά ζυμαρικά: Εφόσον η συσκευασία τους δεν έχει ανοιχτεί και δεν παρουσιάζει φθορές, διατηρούνται τουλάχιστον μέχρι την ημερομηνία λήξης ή/και για περισσότερο χρονικό διάστημα, φτάνει να φυλάσσονται κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, ήτοι σε δροσερό και ξηρό μέρος, όπως π.χ. σε ντουλάπι αποθήκευσης τροφίμων χωρίς υγρασία και μακριά από πηγές θερμότητας ή ηλιακό φως. Αν όμως η συσκευασία ανοιχτεί, τότε όσα ζυμαρικά δεν μαγειρευτούν άμεσα, καλό είναι να φυλάσσονται σε ειδικά δοχεία και να καταναλώνονται σχετικά σύντομα, ανεξαρτήτως ημερομηνίας λήξης.

Σημείο προσοχής: Σκόνη από τη ζύμη των ζυμαρικών στο κάτω μέρος του πακέτου μπορεί να σημαίνει πως το περιεχόμενό του έχει μπαγιατέψει.

Συμβουλή: Αν αποθηκεύετε μεγάλες ποσότητες ζυμαρικών, χρησιμοποιείτε πρώτα όσα έχουν πιο κοντινή ημερομηνία λήξης.

Νωπά - κατεψυγμένα ζυμαρικά
Τα φρέσκα (νωπά) ζυμαρικά του εμπορίου που διατηρούνται υπό ψύξη είναι από τα πλέον ευαλλοίωτα τρόφιμα, ιδίως εάν περιέχουν ζωικά συστατικά, όπως π.χ. αβγά ή γέμιση κρέατος. Γι’ αυτό πρέπει να τα διατηρείτε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους, και για το χρόνο που αυτές προσδιορίζουν, να μην τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου, να τα καταναλώνετε άμεσα μετά την παρασκευή τους και να μην τα ξαναζεσταίνετε.

Συμβουλή: Συμπεριφερθείτε στα φρέσκα ζυμαρικά όπως ακριβώς και στο φρέσκο γάλα!

Φρέσκα, σπιτικά ζυμαρικά
Μόλις τα φτιάξετε, πρέπει να τα πασπαλίσετε ελαφρώς με αλεύρι ή άνθος αραβοσίτου και να τα αφήσετε να στεγνώσουν για 1-2 ώρες. Επειδή τα φρέσκα, σπιτικά ζυμαρικά δεν αποξηραίνονται, είναι απαραίτητο να τα βάλετε σε σακούλα κατάλληλη για τρόφιμα και να τα διατηρήσετε στο ψυγείο μέχρι 48 ώρες το πολύ ή στην κατάψυξη για μέχρι 1-2 μήνες.

Συμβουλή: Πριν μαζέψετε τα χειροποίητα ζυμαρικά σας, βεβαιωθείτε ότι έχουν στεγνώσει καλά, ειδάλλως θα κολλήσουν μεταξύ τους.

Μαγειρεμένα ζυμαρικά
Όσα δεν καταναλώνονται άμεσα, πρέπει να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου και εντός 2 ωρών να τοποθετούνται σε αεροστεγή γυάλινα δοχεία και να φυλάσσονται στο ψυγείο για 3-5 μέρες. Εφόσον είναι εφικτό, πρέπει να αποθηκεύετε σε ξεχωριστά δοχεία τα συνοδευτικά τους υλικά, π.χ. τη σάλτσα. Στην κατάψυξη μπορούν να αποθηκευτούν όσα ζυμαρικά χρησιμοποιούνται σε συνταγές που απαιτούν ψήσιμο στο φούρνο, π.χ. κανελόνια, καθώς και προψημένες παρασκευές, π.χ. παστίτσιο, τις οποίες θα ψήσετε αργότερα.

Συμβουλή: Μην καταναλώνετε ζυμαρικά που έχουν ξεπαγώσει και ξαναμπεί στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

4ο ΒΗΜΑ
Κόλπα στην κουζίνα

Για ένα επιτυχημένο πιάτο βρασμένων ζυμαρικών, ακόμα και το πιο απλό, υπάρχουν κάποιοι χρυσοί κανόνες που πρέπει πάντα να ακολουθείτε...

Επιλογή κατσαρόλας & ποσότητα νερού
Επιλέξτε κατσαρόλα φαρδιά, χαμηλή και ευρύχωρη, ενώ το νερό πρέπει να είναι άφθονο - κατά μέσον όρο 1 lt νερό για κάθε 100 γρ. ζυμαρικών. Μόλις το νερό κοχλάσει, προσθέτετε 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι για κάθε 1lt νερού (τα ζυμαρικά δεν αλατίζονται αφότου βράσουν!). Ρίχνετε απαλά τα ζυμαρικά στο βραστό νερό στο κέντρο της κατσαρόλας. Τα μεγαλύτερου μεγέθους είναι προτιμότερο να τα ρίχνετε στην κατσαρόλα όλα μαζί την ίδια στιγμή χωρίς να τα κόψετε, ενώ τα πιο μικρά σε μέγεθος λίγα λίγα. Κρατάτε τη φωτιά υψηλή στην αρχή, μόλις όμως το νερό αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνετε.

Για να μη κολλήσουν
Ανακατεύετε ελαφρά κατά διαστήματα, ειδικά κατά τα πρώτα 1-2 λεπτά, με ξύλινη ή πλαστική κουτάλα κι όχι μεταλλική, γιατί το μέταλλο ρίχνει τη θερμοκρασία βρασμού. Η άποψη ότι η προσθήκη ελαιολάδου βοηθά τα ζυμαρικά να μην κολλήσουν καθώς βράζουν είναι λανθασμένη. Ζυμαρικά λεπτά και με μακριά σχήματα πρέπει να βράζονται με την κατσαρόλα ανοιχτή, χωρίς το καπάκι της. Αντίθετα, σκεπάζετε την κατσαρόλα κατά τα ? όταν βράζετε ζυμαρικά που έχουν προεξοχές, όπως π.χ. οι βίδες, εκτός κι αν αναφέρεται κάτι διαφορετικό στις οδηγίες της συσκευασίας τους.

Πόση ώρα χρειάζεται
Ο χρόνος υπολογίζεται από τη στιγμή που αρχίζει το νερό να κοχλάζει ξανά μετά την προσθήκη των ζυμαρικών και ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του ζυμαρικού, την περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες (τα ολικής αλέσεως χρειάζονται περισσότερο χρόνο), την ποιότητα του νερού. Ωστόσο, επειδή τα παραβρασμένα ζυμαρικά χάνουν τόσο σε γεύση όσο και σε διατροφική αξία, καλό είναι να μην τα αφήνετε να μαγειρευτούν υπερβολικά, αλλά «al dente» (σφιχτά όταν τα δαγκώνετε, όχι όμως σκληρά στο κέντρο). Αν χρειαστεί να προσθέσετε νερό, πρέπει να είναι ζεστό, αλλιώς θα λασπώσουν.

Να τα σουρώσω;
Τα ζυμαρικά πρέπει να σουρώνονται διατηρώντας όλη τη θερμοκρασία του βρασμού - είναι λάθος να ρίχνετε κρύο νερό στην κατσαρόλα! Μόλις λοιπόν βράσουν, τα ρίχνετε γρήγορα και απευθείας από την κατσαρόλα σε σουρωτήρι και τα στραγγίζετε πολύ καλά. Το ξέπλυμα με νερό δεν είναι αναγκαίο, παρά μόνο αν πρόκειται να προετοιμάσετε σαλάτα ζυμαρικών ή αν θέλετε να συνεχίσετε το ψήσιμό τους στο φούρνο.

ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Σερβίρετε αμέσως τα ζυμαρικά, ενώ είναι αχνιστά, χωρίς να τα περιχύσετε με τσιγαριστό βούτυρο ή καυτό λάδι, προτιμότερο σε βαθιά πιάτα τα οποία έχετε ζεστάνει για λίγο, έτσι ώστε το φαγητό να διατηρηθεί ζεστό. Αν θέλετε να καθυστερήσετε το σερβίρισμα, όταν τα σουρώσετε, αφήστε στην κατσαρόλα μικρή ποσότητα νερού και ξαναρίξτε τα μέσα.

ΚΑΙ Η ΣΑΛΤΣΑ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ
Η σάλτσα πρέπει να είναι έτοιμη την ίδια ώρα με τα ζυμαρικά και να μπει στα ζεστά ζυμαρικά την τελευταία στιγμή! Εναλλακτικά, μπορείτε να αναμείξετε τα βρασμένα ζυμαρικά με τη σάλτσα, όμως πρέπει να τα καταναλώσετε αμέσως! Αν θέλετε τριμμένο τυρί, τότε προσθέστε το πρώτο, ανακατέψτε και μετά βάλτε τη σάλτσα.

Κάντε τα σαλάτα 
Για να χρησιμοποιήσετε τα μόλις προ ολίγου βρασμένα ζυμαρικά σε σαλάτα, τα ξεπλένετε με κρύο νερό ή τα περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και τα αφήνετε μέχρι να κρυώσουν. Ειδάλλως, χρησιμοποιείτε ήδη κρύα μαγειρεμένα ζυμαρικά, π.χ. από το ψυγείο.

5ο ΒΗΜΑ
Κατανάλωση

Τα ζυμαρικά αποτελούν μια ενδεδειγμένη διατροφική επιλογή για όσους επιδιώκουν να διατρέφονται υγιεινά και συγχρόνως φροντίζουν τη σιλουέτα τους αλλά και την τσέπη τους!

Στην ελληνική κουζίνα τα ζυμαρικά συνήθως περιχύνονται με τυρί και σάλτσες ή συνοδεύουν το κρέας. Ωστόσο ένα απλό πιάτο ζυμαρικών, όπως π.χ. μια μακαρονάδα, που ετοιμάζεται σε ελάχιστο χρόνο, είναι πολύ εύγευστο ακόμα και όταν τρώγεται σκέτο ή με ελάχιστες προσθήκες, ενώ τα ζυμαρικά μικρού μεγέθους, όπως οι πένες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και την επόμενη μέρα σε μια σαλάτα με λαχανικά.

Ζυμαρικά νόστιμα και διαιτητικά
Ελέγχετε τα υλικά που χρησιμοποιείτε και την ποσότητα που καταναλώνετε.

ΕΠΙΛΟΓΗ: Προτιμάτε ζυμαρικά ολικής αλέσεως ? είναι πλουσιότερα σε φυτικές ίνες, χορταίνουν περισσότερο και οι υδατάνθρακές τους αφομοιώνονται με πιο βραδύ ρυθμό. Θυμηθείτε ότι το πακέτο των 500 γρ. είναι επαρκές για τουλάχιστον πέντε χορταστικές μερίδες ενηλίκων.

ΣΑΛΤΣΑ: Μπορείτε να τρίψετε μια φρέσκια ντομάτα, να χρησιμοποιήσετε μια ελαφριά σάλτσα λαχανικών, π.χ. με φρέσκο κρεμμυδάκι, λίγο ελαιόλαδο, σκόρδο και τριμμένη ρίγανη, να προσθέσετε στο πιάτο λαχανικά, όπως μπρόκολο, κολοκυθάκια κ.ά., ή έστω να βάλετε σκέτο κέτσαπ.

ΤΥΡΙ: Χρησιμοποιείτε κίτρινα ή λευκά τυριά χαμηλά σε θερμίδες, λιπαρά και νάτριο ή, εναλλακτικά, κρεμώδη τυριά, όπως κατίκι, γαλοτύρι, ρικότα, κότατζ, κρέμα κ.ά.

ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΛΙΠΑΡΑ: Μην «καίτε» τα ζυμαρικά με βούτυρο ή ελαιόλαδο. Αν η συνταγή απαιτεί κρέμα γάλακτος, προτιμήστε κάποια μειωμένων λιπαρών, φυτικό υποκατάστατό της με χαμηλές θερμίδες ή γάλα εβαπορέ. Εάν η σάλτσα σας περιέχει κιμά, φροντίστε να είναι άπαχος και προσθέστε λίγο λάδι. Για να μειώσετε κατά το ήμισυ την ποσότητα κιμά ή αλλαντικών, μπορείτε να βάλετε μανιτάρια. Αποφύγετε να βάζετε και κιμά και τυρί στα ζυμαρικά!

Ελληνικά & χειροποίητα!
Μερικά από τα πιο γνωστά ελληνικά χειροποίητα ζυμαρικά είναι: Αβγόχυλος (Κρήτη), αβριστέν ή ίβριστον (Πόντος), αγγελομάχοι (Κως), αλαζάνια (Κάσος, Κως), αφτούδια (Χίος), βαλάνες (Χίος), βαρένικα (Θράκη), γογγίδες (Λακωνία), κισκίς (Θράκη), κουλιά (Χάλκη), κουσκούσι (Μακεδονία - Θράκη), κοχύλια (Σκύρος), λαζάνια (Κρήτη), μαγκίρι (Κρήτη), μαϊδάκια (Κως), μακαρούνες (σε πολλά μέρη), μαντί (Μακεδονία - Θράκη), μαρμελόνια (Αιτωλοακαρνανία), ματσάτα (Φολέγανδρος), μάτσι (Ρόδος), μπιρμπιλιόνια (Επτάνησα), μουστοκούλικα (Λήμνος), πέτουρα (Μακεδονία), πιταρίδια (Κως), σχιουφιχτά (Κρήτη), σιρόν (Πόντος), στριφτάδες (Πελοπόννησος) κ.ά.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ