Χυμώδης και λαχταριστή... ντομάτα | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
15:35
16/10/2008

Χυμώδης και λαχταριστή... ντομάτα

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Η ντομάτα ανήκει στην οικογένεια των «Σολανωδών», κατάγεται από τη Λατινική Αμερική και θα υπόσχεται να σε ξετρελλάνει.

Η ντομάτα ανήκει στην οικογένεια των «Σολανωδών», κατάγεται από τη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα από το Περού. Ουσιαστικά, την ντομάτα την έκανε γνωστή ο Χριστόφορος Κολόμβος, ο οποίος την έφερε στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα. Μάλιστα, τον πρώτο καιρό της εισαγωγής της στην Ευρώπη, την ονόμαζαν «Μala Ρeruviana» και «Ρomi del Ρeru». Οσο για τη σημερινή της ονομασία, αυτή προέρχεται από τη λέξη «tomatl», μιας διαλέκτου του Μεξικού, της Ναχουάτλ.

Οι ποικιλίες
Σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν καταγραφεί, χωρίς υπερβολές, περισσότερες από 12.000 ποικιλίες ντομάτας. Βέβαια, οι περισσότερες από αυτές δεν υπάρχουν πια και αντ αυτών, έχουν δημιουργηθεί υβρίδια του φυτού, οι καρποί των οποίων είναι συνήθως οι ντομάτες που φτάνουν στο τραπέζι μας. Η πιο γνωστή όμως και ιδιαίτερα γευστική ποικιλία ντομάτας στη χώρα μας είναι η «Μπατάλα».

Οι καρποί της συγκεκριμένης ποικιλίας είναι μεγαλύτεροι από τις συνηθισμένες ντομάτες, το σχήμα τους είναι ακανόνιστο και το κυριότερο είναι ασύγκριτα νοστιμότεροι από τις υπόλοιπες ποικιλίες. Δυστυχώς όμως, σήμερα η Μπατάλα τείνει να εξαφανιστεί, αφού οι καρποί αυτής της ποικιλίας είναι ιδιαίτερα ευπαθείς στη μεταφορά.

Σάλτσα ντομάτας και αμέτρητοι συνδυασμοί
Αναμφισβήτητα η ντομάτα μπορεί να συνδυαστεί με δεκάδες υλικά και να δημιουργήσει αμέτρητες πεντανόστιμες συνταγές.

Η σάλτσα ντομάτας μπορεί να συνοδεύσει θαυμάσια τα κρεατικά μας, να εμπλουτίσει γευστικά τα λαχανικά, όπως τις μελιτζάνες, τα φασολάκια και τα κολοκυθάκια και να μετατραπεί σε πικάντικη, αν της προσθέσουμε σκόρδο ή πιο γλυκιά, αν της προσθέσουμε κρεμμύδι. Ακόμη, μπορεί θαυμάσια να συνδυαστεί με μπαχαρικά όπως κανέλα, γαρίφαλο, πιπέρι κ.ά., ενώ αναδεικνύεται υπέροχα με παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκα αρωματικά χόρτα όπως μαϊντανό, δυόσμο ή βασιλικό.

Δένει ιδανικά με διάφορες ποικιλίες από ξίδια, με αποτέλεσμα να μας δίνει εκπληκτικά γλυκόξινα πιάτα και φυσικά ταιριάζει καταπληκτικά με καυτερή πιπεριά, όπως στο σπετζοφάι.

Ταξίδι στον κόσμο της «κόκκινης» σάλτσας

Τοματόσουπα πικάντικη

Τι έχουμε:

  • 1 ΡUΜΜΑRΟ Σπιτική
  • Τομάτα από τον τρίφτη
  • 5 φλιτζ. ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
  • 1 καρότο σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι σε φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα,
  • 1/2 κουταλάκι μπούκοβο
  • στη μύτη από το κουταλάκι αλάτι
  • στη μύτη από το κουταλάκι θυμάρι

Τι κάνουμε:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε ελαφρά το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε την ΡUΜΜΑRΟ Σπιτική Τομάτα από τον τρίφτη, την πάπρικα, το μπούκοβο, τη δάφνη, το αλάτι, το θυμάρι και το ζωμό. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου μισή ώρα. Οταν εξατμιστούν τα υγρά και απομείνει περίπου 1 λίτρο υγρού προσθέτουμε, αν θέλουμε, ζυμαρικά της αρεσκείας μας. Σερβίρεται ζεστή ή κρύα, με λίγο λάδι και με λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο (προαιρετικά).

Σάλτσα για όσο-μπούκο (Ossobucco)

Τι έχουμε:

  • 1 ΡUΜΜΑRΟ Σπιτική
  • Τομάτα από τον τρίφτη
  • 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • ψιλοκομμένο
  • 4 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 1 κουταλιά τοματοπελτέ
  • 1 κουταλάκι μαύρη ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι

Τι κάνουμε:
Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο έως ότου χρυσίσουν. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ΡUΜΜΑRΟ Σπιτική Τομάτα από τον τρίφτη και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τον πελτέ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου μία ώρα.

Πικάντικη σάλτσα ντομάτας
Συνοδεύει ιδανικά κάθε είδους ζυμαρικά με τα οποία την ανακατεύουμε και σερβίρουμε με πιπέρι και φρέσκια τριμμένη παρμεζάνα.

Τι έχουμε:

  • 1 ΡUΜΜΑRΟ Σπιτική
  • Τομάτα από τον τρίφτη
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 1 ματσάκι μαϊντανό,
  • ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο,
  • ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλάκι μπούκοβο
  • 2 κουταλιές λάδι ελιάς
  • ελάχιστη ζάχαρη
  • αλάτι

Τι κάνουμε:
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι ελιάς και σοτάρουμε το σκόρδο έως ότου χρυσίσει. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την ΡUΜΜΑRΟ Σπιτική Τομάτα από τον τρίφτη, το αλάτι και τη ζάχαρη. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα και να απορροφηθούν τα υγρά και προς το τέλος προσθέτουμε το μπούκοβο και το μαϊντανό.

Σάλτσα Αματριτσιάνα

Συνταγή από την πόλη Αματρίτσε της Ιταλίας, που συνοδεύει τα ζυμαρικά.

Τι έχουμε:

  • 1 ΡUΜΜΑRΟ Σπιτική
  • Τομάτα από τον τρίφτη
  • 200 γραμ. πανσέτα χοιρινή, σε κυβάκια
  • 1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρή κόκκινη πιπεριά καυτερή
  • 2 κουταλιές λάδι ελιάς
  • αλάτι, πιπέρι

Τι κάνουμε:
Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι, σοτάρουμε το κρεμμύδι έως ότου να χρυσίσει και την πανσέτα ώσπου να πάρει χρώμα. Κατόπιν σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ και ρίχνουμε την ΡUΜΜΑRΟ Σπιτική Τομάτα από τον τρίφτη, την πιπεριά αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15 λεπτά, φροντίζοντας να ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οταν η σάλτσα «δέσει», κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε την πιπεριά και περιχύνουμε τα ζυμαρικά μας.

Σάλτσα Αραμπιάτα

Ιταλική συνταγή, ιδιαίτερα δημοφιλής στη Ρώμη. Η σάλτσα Αραμπιάτα συνοδεύει υπέροχα τα ζυμαρικά.

Τι έχουμε:

  • 1 ΡUΜΜΑRΟ Σπιτική
  • Τομάτα από τον τρίφτη
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 καυτερή πιπεριά
  • 2 κουταλιές λάδι ελιάς
  • αλάτι
  • πιπέρι

Τι κάνουμε:
Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, έως ότου χρυσίσουν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την ΡUΜΜΑRΟ Σπιτική Τομάτα από τον τρίφτη, την πιπεριά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε για να ενωθούν οι γεύσεις. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε τη σάλτσα για περίπου 15 λεπτά, φροντίζοντας να ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οταν η σάλτσα πήξει, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιχύνουμε τα ζυμαρικά μας.

Καραμελωμένη σάλτσα τομάτας

Με αυτή τη σάλτσα μπορούμε να συνοδεύσουμε κρέας ή κοτόπουλο ψητό στη σχάρα.

Τι έχουμε:

  • 1 ΡUΜΜΑRΟ Σπιτική
  • Τομάτα από τον τρίφτη
  • 3 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
  • 3 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 1 κουταλιά ξίδι μπαλσάμικο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Τι κάνουμε:
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε την ΡUΜΜΑRΟ Σπιτική Τομάτα από τον τρίφτη, το λάδι,το αλάτι, το πιπέρι και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά, για 2-3 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 5-8 λεπτά, φροντίζοντας να ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το μπαλσάμικο, ανακατεύουμε και βράζουμε σε δυνατή φωτιά, για περίπου 5 λεπτά, ώσπου να καραμελώσει. Περιχύνουμε το κρέας και σερβίρουμε.

Ξεχωριστές σάλτσες τομάτας

Σάλτσα Αματριτσιάνα: Η συγκεκριμένη σάλτσα γίνεται με τομάτα, λίγο κρασί και καυτερή πιπεριά και συνδυάζεται μοναδικά με πανσέτα χοιρινού. Οσο για τη συνταγή της, αυτή προέρχεται από την πόλη Αματρίτσε της Ιταλίας.

Σάλτσα ντομάτας αλά Προβενσάλ: Πρόκειται για μία ιδιαίτερη σάλτσα τομάτας, η οποία περιέχει σκόρδο, κρεμμύδι, κρέμα γάλακτος και διάφορα μυρωδικά και συνηθίζεται ιδιαίτερα στην Προβηγκία της Γαλλίας, όπου και συνοδεύει το κοτόπουλο και το χοιρινό.

Φούσκα (Φούσκα)

Ντομάτα ενάντια στον καρκίνο

Σε έρευνα που έγινε σε 14.000 Αμερικανούς και 3.000 Νορβηγούς, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως στους καπνιστές που έτρωγαν πάνω από δεκατέσσερις φορές το μήνα ντομάτες, (ή καρότα ή λαχανίδα) μειώθηκε σημαντικά ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα, σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν πιο σπάνια ντομάτες.

Προσέχουμε πάντα:
Καλό είναι να μη φυλάμε τις ντομάτες μας στο ψυγείο, γιατί έτσι χάνουν την ποιότητα και τη γεύση τους.

Το ιδανικό είναι να τις βάλουμε σε μία μεγάλη επιφάνεια, όπως για παράδειγμα σε ένα μεγάλο ταψί, όπου δεν θα είναι η μία στοιβαγμένη επάνω στην άλλη.

Στην περίπτωση που τρέξει υγρό από κάποια ντομάτα, δεν την αφήνουμε μαζί με τις υπόλοιπες, γιατί έτσι θα χαλάσουν πολύ σύντομα όλες. Αντιθέτως, απομακρύνουμε την ντομάτα που έσταζε υγρό, πλένουμε όλες τις ντομάτες που ήρθαν σε επαφή με αυτήν και στεγνώνουμε πολύ καλά τον χώρο που τις είχαμε.

Οσο για τους καλοκαιρινούς μήνες, θα πρέπει να καταναλώνουμε τις ντομάτες, όσο πιο σύντομα μπορούμε.

Πώς διαλέγουμε τις ντομάτες:
Οταν αγοράζουμε ντομάτες για να τις κάνουμε σάλτσα, οι ντομάτες που θα διαλέξουμε θα πρέπει να είναι πάρα πολύ ώριμες, ενώ θα πρέπει να τις χρησιμοποιήσουμε το συντομότερο δυνατό.

Σάλτσα ντομάτας πολύτιμη για τη υγεία μας!

Σε αντίθεση με αυτά που ίσως πιστεύαμε τόσο καιρό, δεν είναι η ωμή ντομάτα αυτή που κάνει καλό στην υγεία μας, αλλά μία πολύ καλά βρασμένη σάλτσα ντομάτας.

Αυτό συμβαίνει, γιατί η «λυκοπίνη», μία σπουδαία ουσία που περιέχει η ντομάτα, γίνεται διαθέσιμη για τον οργανισμό, μόνο όταν θερμανθεί επαρκώς και προστεθεί σε αυτήν κάποιο λίπος, π.χ. ελαιόλαδο. Το ιδανικότερο λοιπόν, θα είναι να περιλαμβάνουμε στο εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα άφθονα πιάτα, τα οποία θα περιέχουν νοστιμότατες σάλτσες ντομάτας.

Ιδανική για δίαιτα
Εκτός από τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει η ντομάτα για την υγεία μας, επειδή ακριβώς αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από νερό και βιολογικές ουσίες και είναι ιδιαίτερα φτωχή σε θερμίδες, αποτελεί μία ιδανική τροφή για αδυνάτισμα.

Ρummaro...σαν σπιτικό!
Επειδή οι γρήγοροι ρυθμοί του σύγχρονου τρόπου ζωής, δεν μας αφήνουν πάντα τα χρονικά περιθώρια για να φτιάξουμε τη δική μας σπιτική σάλτσα τομάτας, το Pummaro` , ένα από τα πιο δημοφιλή ονόματα στη συσκευασία και τυποποίηση προϊόντων τομάτας, φρόντισε για εμάς με τον καλύτερο τρόπο.

Κατανοώντας απόλυτα τις ανάγκες της μαγειρικής μας δημιούργησε ένα ολοκαίνουργιο υπέροχο προϊόν, τη «Σπιτική Τομάτα από τον τρίφτη».

Πρόκειται για ένα προον από φρέσκιες ελληνικές καλοκαιρινές τομάτες περασμένες από τον τρίφτη, το οποίο εγγυάται σίγουρο γευστικό αποτέλεσμα στα πιάτα μας.

Επιλέγουμε Pummaro` Σπιτική Τομάτα από τον τρίφτη για γευστικούς πειρασμούς που θα εκπλήξουν όχι μόνο εμάς, αλλά και όσους τους δοκιμάσουν.

Πολύτιμες συμβουλές
Εάν η σάλτσα ντομάτας μας είναι πολύ ξινή, μπορούμε να προσθέσουμε στη μύτη του κουταλιού ζάχαρη.

Για να δώσουμε μια πιο αρωματική νότα στα κοκκινιστά φασολάκια μας, μπορούμε αντί για μαϊντανό να προσθέσουμε φρέσκο βασιλικό.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ