Χάρισε τις λιχουδιές σου! Γλυκά χειροποίητα δώρα από σπίτι | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
17:08
13/12/2016

Χάρισε τις λιχουδιές σου! Γλυκά χειροποίητα δώρα από σπίτι

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Σε καιρούς κρίσης, τα δώρα χαληλού κόστους επιβάλλονται. Γι΄αυτό κι εμείς σου προτείνουμε χειροποίητα σπιτικά γλυκά φτιαγμένα με μεράκι και αγάπη. Τα μόνα που χρειάζονται είναι μια καλή ιδέα, λίγη φαντασία και δοκιμασμένες συνταγές. Για το τελευταίο φροντίσαμε εμείς. 

Ιδέες για homemade δώρα για γεύσεις από... σπίτι σου έχουμε ήδη δώσει και στο παρελθόν. Φέτος τις εμπλουτίζουμε με επιπλέον συνταγές που θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους. 

Αμυγδαλωτά με ζάχαρη άχνη

Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα…

Υλικά για περίπου 30 τεμάχια:

  • 1½ φλιτζάνι αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και καλά κοπανισμένα
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κουταλιά σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 ασπράδια αβγών
  • 1 βανιλίνη
  • 15 αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και κομμένα κατά μήκος στη μέση
  • Βούτυρο φρέσκο για την επάλειψη του ταψιού
  • Ανθόνερο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Αναμειγνύετε κι ανακατεύετε καλά τα κοπανισμένα αμύγδαλα με την κρυσταλλική ζάχαρη και το σιμιγδάλι.

Προσθέτετε τα ασπράδια και τη βανιλίνη και ανακατεύετε επίσης.

Πλάθετε το μείγμα μικρά μπαλάκια και μπήγετε στο καθένα από μισό αμύγδαλο.

Βουτυρώνετε καλά το ταψί, τοποθετείτε μέσα τα αμυγδαλωτά και τα ψήνετε για 12-15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.

Τα αφήνετε να κρυώσουν ελαφρά, τα ραντίζετε με το ανθόνερο και τα πασπαλίζετε με την άχνη ζάχαρη.

Κυδωνόπαστο

Υπέροχο γλυκάκι…

Υλικά για περίπου 20 τεμάχια:

  • 1 κιλό κυδώνια βρασμένα
  • 1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και κομμένα στη μέση

Εκτέλεση:

Λιώνετε καλά τα βρασμένα κυδώνια με πιρούνι ή, καλύτερα, σε μηχανή για πουρέ.

Ρίχνετε σε χαμηλή αντικολλητική κατσαρόλα τα λιωμένα κυδώνια, προσθέτετε τη ζάχαρη και τα δουλεύετε με ξύλινη κουτάλα, διατηρώντας το μάτι της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία.

Όταν πια το μείγμα κυδωνιού-ζάχαρης γίνει μάζα σαν μπάλα και δεν κολλάει στα τοιχώματα της κατσαρόλας, το βγάζετε και το απλώνετε επάνω σε μάρμαρο ή άλλη λεία επιφάνεια.

Χρησιμοποιώντας πλάστη, το ανοίγετε σε φύλλο πάχους περίπου 1 εκατοστού. Το αφήνετε να κρυώσει και το κόβετε σε μικρές ράβδους.

Γαρνίρετε κάθε ράβδο με αμύγδαλα.

Παστέλι με σουσάμι

Κλασικό και πολυαγαπημένο...

Υλικά για περίπου 20 τεμάχια:

  • ½ κιλό σουσάμι
  • ½ κιλό μέλι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Βάζετε το σουσάμι σε ταψάκι και το ψήνετε μέχρι να ροδίσει.

Ρίχνετε το μέλι σε κατσαρολάκι και το αφήνετε να βράσει για περίπου 10 λεπτά.

Προσθέτετε μέσα το σουσάμι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές και να κάνει φούσκες.

Λαδώνετε μια μαρμάρινη επιφάνεια ή ένα καθαρό ταψί και ρίχνετε επάνω το μείγμα, φροντίζοντας να μην έχει πάχος περισσότερο από 1-1,5 εκατοστό.

Αφού κρυώσει, το κόβετε σε κομμάτια και τυλίγετε κάθε κομμάτι με ζελατίνα τροφίμων.

Μπισκοτάκια

Τέλεια για μικρούς και μεγάλους…

Υλικά για περίπου 40 τεμάχια:

  • 250 γρ. βούτυρο ανάλατο και λίγο επιπλέον για το ταψί
  • ¾ φλιτζανιού ζάχαρη καστανή
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 αβγά
  • 1/3 φλιτζανιού γάλα
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι σόδα μαγειρική
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 2 κουταλιές κανέλα σκόνη
  • 1 φλιτζάνι νιφάδες βρόμης
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
  • 1 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση:

Αφήνετε το βούτυρο να μαλακώσει για λίγο και κατόπιν το χτυπάτε στο μίξερ μαζί με τα δύο είδη ζάχαρης.

Μόλις το μείγμα αφρατέψει, προσθέτετε τα αβγά και το γάλα.

Ρίχνετε σε μπολ όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύετε καλά με ξύλινο κουτάλι.

Βουτυρώνετε καλά το ταψί και ρίχνετε μέσα το μείγμα κουταλιά-κουταλιά και σε αραιά διαστήματα, γιατί θα απλώσει.

Ψήνετε στους 200 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά.

Όπως είναι μαλακά, τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν για να σφίξουν.

Μαρμελάδα πορτοκάλι

Θα σας θυμούνται κάθε φορά που θα την αλείφουν…

Υλικά για περίπου 1,5 κιλό:

  • ½ κιλό πορτοκάλια λεπτόφλουδα, αράντιστα, ακήρωτα και χωρίς κουκούτσια, κατά προτίμηση βιολογικά
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • 5,5 φλιτζάνια νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική (ακριβώς η διπλάσια ποσότητα από το βάρος των πορτοκαλιών)

Εκτέλεση:

Πλένετε καλά τα πορτοκάλια. Τα κόβετε αρχικά στη μέση, κατόπιν σε πολύ λεπτές φέτες και τέλος τις φέτες αυτές κατά μήκος, ώστε τελικά να μείνουν μικρά κομματάκια. Αν τυχόν υπάρχει κάποιο κουκούτσι, το απομακρύνετε.

Βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα τα κομματάκια πορτοκαλιών μαζί με το χυμό λεμονιού και το νερό. Τα σιγοβράζετε για περίπου μία ώρα, μέχρι να εξατμιστεί το μισό νερό.

Προσθέτετε τη ζάχαρη και συνεχίζετε το βράσιμο, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα – αν χρησιμοποιείτε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, πρέπει να φτάσει στους 105 βαθμούς.

Γεμίζετε με την καυτή μαρμελάδα βάζα από χοντρό γυαλί, τα κλείνετε καλά και τα αφήνετε να κρυώσουν.

Προσοχή! Όταν φτιάχνετε μαρμελάδες, τα βάζα και τα καπάκια πρέπει να είναι πολύ καλά πλυμένα, αποστειρωμένα (τα βράζετε σε νερό) και λίγο πριν τα χρησιμοποιήσετε τα ζεματάτε με καυτό νερό. Κατόπιν τα βάζετε ανάποδα σε μια καθαρή πετσέτα, μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε.

Μαρμελάδα μήλο

Αξίζει πολλά, κοστίζει λίγα...

Υλικά για περίπου 2 κιλά:

  • 2 κιλά μήλα κόκκινα, πλυμένα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κυβάκια
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κουταλάκια κανέλα σκόνη

Εκτέλεση:

Βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα τα κομμένα μήλα, το νερό, το χυμό λεμονιού και τη μισή ποσότητα ζάχαρης και τα βράζετε σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα.

Προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίζετε το βράσιμο για 10 ακόμη λεπτά.

Προσθέτετε την κανέλα, ανακατεύετε καλά και βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Αφήνετε την μαρμελάδα να «ηρεμήσει» για 5 λεπτά και μετά τη βάζετε σε καλά αποστειρωμένα και στεγνά βάζα – δεν γεμίζετε τα βάζα μέχρι επάνω, αφήνετε ένα περιθώριο περίπου ½ εκατοστού από το καπάκι.

Κλείνετε καλά τα βάζα, τα αναποδογυρίζετε και τα αφήνετε έτσι μέχρι να κρυώσει εντελώς το περιεχόμενό τους.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 146
Update: Δεκέμβριος 2016 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ