Το μυστικό της γιαγιάς για τα πιο επιτυχημένα πασχαλινά κουλουράκια | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
15:00
17/4

Το μυστικό της γιαγιάς για τα πιο επιτυχημένα πασχαλινά κουλουράκια

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Πλησιάζει η Λαμπρή και μία από τις παραδόσεις των ημερών θέλει να φτιάχνεις κουλουράκια. Εμείς δεν θα σου δώσουμε μόνο την πιο εύκολη και δοκιμασμένα επιτυχημένη συνταγή, αλλά και ένα μυστικό που θα κάνει τη διαφορά.

Αρχικά να δούμε τα υλικά που χρειαζόμαστε για μία δόση:

  • 250 γρ. βούτυρο
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 6 μέτρια αβγά
  • 1 κοφτή κ. σ. σόδα μαγειρικής
  • 1 κουπα χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
  • αλεύρι (πάνω από ένα κιλό)

 

Δοκίμασε και αυτό -μετά το Πάσχα, έστω: Λεμονάτο της γιαγιάς: Τα αναπάντεχα, μυστικά συστατικά που κάνουν τη διαφορά

 

Έχουμε όλα τα υλικά, λοιπόν και ξεκινάμε να εκτελούμε τη συνταγή ως εξής:

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά -εκτός από το αλεύρι- στο μίξερ μέχρι να έχουμε ένα ομοιομορφο μείγμα.
  • Αρχίζουμε να προσθέτουμε αλεύρι, όμως οι παλιοί προτίνουν σε αυτή τη φάση η διαδικασία να γίνεται με το χέρι. Όσο για την ποσότητα που χρειαζόμαστε σε αλεύρι; Εδώ σε θέλω "μάστορα"... (Αυτό το "όσο πάρει" νομίζω θα με στοιχειώνει σε όλη μου τη ζωή.
  • "Όσο πάρει" αλεύρι λοιπόν. Πάνω από ένα κιλό όμως, το πιο πιθανό.  Και αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως πχ, από πόσο μεγάλα είναι τα αβγά, ή πόσο ζουμερά τα πορτοκάλια!! Στόχος όμως είναι να ζυμώνουμε τη ζύμη χωρίς αυτή να κολλά στα χέρια μας.
  • Μόλις φτάσουμε σε αυτό το σημείο, σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε περίπου 2 ώρες να "ξεκουραστεί".
  • Μετά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C στον αέρα και στρώνουμε μια λαδόκολλα στο ταψί.
  • Πλέκουμε τα κουλουράκια σε πλεξούδες -ή όποιο άλλο σχήμα προτιμάμε, ειδικά να τα κάνουμε με παιδιά- και απλώνουμε στη λαδόκολλα, αφήνοντας λίγη απόσταση μεταξύ τους.
  • Βάζουμε το ταξί στη χαμηλή σχάρα και τα τσεκάρουμε στα 10 με 15 λεπτά.
  • Και εδώ βρίσκεται το μυστικό της γιαγιάς.
  • Πρέπει, λέει, να ξεφουρνίζεις τα κουλουράκια όσο είναι ακόμη μαλακά, γιατί σκληραίνουν έτσι κι αλλιώς. Αν τα ξεφουρνίσεις χωρίς την υγρασία τους, το πιο πιθανό είναι να γίνουν... παξιμάδια. Τη γεύση θα την έχουν αλλά ίσως θα πρέπει να προσέξεις τα δόντια σου!

Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα.



 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ