Tο μυστικό της ευζωίας Χαλκιδική | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
12:43
26/11/2012
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Tο μυστικό της ευζωίας

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Απίστευτη ομορφιά, μοναδικά προϊόντα και ανεπανάληπτη γευστική παράδοση! Το καμάρι της Βόρειας Ελλάδας μάς υποδέχεται και μας τρατάρει μοναδικές νοστιμιές.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Συνδυάζει το πράσινο των δέντρων με το γαλάζιο της θάλασσας, το χρυσό της άμμου με το καφέ των βουνών, το ορεινό τοπίο με τις ατελείωτες παραλίες. Είναι η Χαλκιδική με τις μοναδικές νοστιμιές και τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της.

Το καλύτερο μέλι και λάδι
Χάρη στο κλίμα και τη μορφολογία του εδάφους της η Χαλκιδική παράγει πλήθος προϊόντων. Όπως μας λέει και η κ. Γιώτα Κουφαδάκη, υπεύθυνη του εστιατορίου «Μπουκαδούρα» στην ακτή Ελιάς της Σιθωνίας: «Η Χαλκιδική είναι ο μεγαλύτερος νομός της Ελλάδας σε παραγωγή μελιού. Μάλιστα, στη Νικήτη υπάρχει το συνεταιριστικό εργοστάσιο παραγωγής μελιού "ΣΙΘΩΝ", που εξάγει τα προϊόντα του σε πολλές χώρες και έχει αποσπάσει πολλά βραβεία. Αρκετοί μικροί όμως παραγωγοί εκτός από το μέλι ασχολούνται και με τα παράγωγά του, φτιάχνοντας κεριά από κηρήθρα, κηραλοιφές, γύρη, βασιλικό πολτό. Όμως εδώ παράγεται και εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, αφού τα ελαιόδεντρά μας καλλιεργούνται χωρίς χημικές παρεμβάσεις», προσθέτει η κ. Κουφαδάκη. «Οι ελιές μας είναι γνωστές σε όλο τον κόσμο και γίνονται με πολλούς τρόπους: τσακιστές, πράσινες, σταφίδα, ξιδάτες, γεμιστές με πορτοκάλι ή λεμόνι ή αντζούγιες. Η διατροφή μας βασίστηκε σε αυτά τα ντόπια αγαθά, καθώς και σε λαχανικά, όσπρια, ψάρια και θαλασσινά αφού και αυτά βρίσκονται σε αφθονία στον τόπο μας».

Μοναδικά προϊόντα
Χάρη στην ιδιαίτερη βλάστηση υπάρχουν ανεπτυγμένες κτηνοτροφικές μονάδες που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα, ανάμεσά τους το διάσημο κατσικίσιο παραδοσιακό τυρί Χαλκιδικής. Τα πολλά καρποφόρα δέντρα προσφέρουν πεντανόστιμα φρούτα, που είναι ιδανική πρώτη ύλη για την παρασκευή γλυκών κουταλιού και μαρμελάδων για την εγχώρια και την ξένη αγορά. Μεγάλη ποικιλία υπάρχει και σε αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται κυρίως από σιτάρι που καλλιεργείται στην περιοχή. Στην ορεινή Χαλκιδική παράγονται μοναδικά προϊόντα, όπως τσίπουρο από μέλι (μουντοβίνα), τραχανάς, κάστανα, μπαρμπουνοφάσουλα, μανιτάρια της ποικιλίας αβγομηλάκια, καθώς και οι ξακουστές πατάτες Χολομώντα. Η κ. Κουφαδάκη μάς αποκαλύπτει ότι «η Χαλκιδική έχει ψάρια και θαλασσινά σε αφθονία, τα οποία μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους. Ψάρια με λαχανικά την άνοιξη, με φρέσκια ντομάτα, σκόρδο και μαϊντανό το καλοκαίρι, καλαμάρια γεμιστά με ρύζι, κουκουνάρια και σταφίδες, χταπόδι, γαρίδες, καραβίδες, αχινοί, πεταλίδες, κολιφάδες ή κολιτσάνοι όπως τους λένε αλλού, που γίνονται κεφτέδες».

Στους ρυθμούς της παράδοσης
Όπως και σε κάθε άλλο τόπο έτσι και εδώ ακολουθούνται οι γευστικές παραδόσεις που προστάζει το εορτολόγιο. «Τις γιορτές των Χριστουγέννων ακόμα και σήμερα σε πολλά σπίτια συνηθίζουν να σφάζουν τα γουρούνια και να φτιάχνουν λουκάνικα με γεύση πορτοκάλι, τσιγαρίδες και πασπαλά, δηλαδή καβουρντισμένο χοιρινό κρέας που διατηρείται στο λίπος του», μας λέει η κ. Κουφαδάκη και συνεχίζει: «Τα Χριστούγεννα φτιάχνουμε μελομακάρονα, σαραγλί, σουσαμόπιτα, γλυκιά ρυζόπιτα με φλουρί που την τρώμε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, καθώς και τις Απόκριες. Όλα τα γλυκά μας βασίζονται στο μέλι γιατί υπάρχει σε αφθονία. Το Πάσχα κάνουμε το επτάζυμο (ψωμί που το ζυμώνουμε 7 φορές) και το διάσημο ψήμα, δηλαδή κατσικάκι με φρέσκα κρεμμυδάκια και ανοιξιάτικα αρωματικά. Για την 25η Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων συνηθίζουμε να τρώμε μπακαλιάρο παστό με κρεμμύδια και δαμάσκηνα».

Ψήμα το ανεπανάληπτο!

Υλικά:

  • 2 kg κατσίκι σε μερίδες
  • 4-5 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • ½ φλ. λάδι
  • 1 φλ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. δυόσμο
  • 1 ματσάκι άνηθο ή μάραθο
  • χυμό λεμονιού
  • 1 ποτήρι ρύζι Καρολίνα

Εκτέλεση: Πλένετε και στραγγίζετε το κρέας. Το βράζετε, ξαφρίζετε και κρατάτε το ζουμί. Τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια με το λάδι, ρίχνετε το ρύζι, τον άνηθο και το δυόσμο και ανακατεύετε. Τοποθετείτε το μείγμα σε ταψί, προσθέτετε το ζωμό του κρέατος, το χυμό λεμονιού και το κρέας. Αλατοπιπερώνετε, βάζετε βούτυρο και ψήνετε για 1½-2 ώρες στους 180°C.

Σουσαμόπιτα. Πρωτοτυπία

Υλικά:

  • 10 φύλλα σπιτικά
  • ½ kg σουσάμι καβουρντισμένο
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 φλ. λάδι
  • 1 κ.σ. μέλι

Για το σιρόπι:

  • 1 kg μέλι
  • 2 ποτήρια νερό
  • χυμό ½ λεμονιού

Εκτέλεση: Κοπανάτε το σουσάμι στο γουδί, προσθέτετε τη ζάχαρη και την κανέλα. Λαδώνετε το ταψί, τοποθετείτε το πρώτο φύλλο, αλείφετε και στρώνετε το δεύτερο φύλλο. Στη συνέχεια απλώνετε τη γέμιση σουσαμιού, σκεπάζετε με φύλλο, λαδώνετε και συνεχίζετε έτσι κρατώντας δύο τελευταία φύλλα για να τη σκεπάσετε. Λαδώνετε την επιφάνεια, γυρίζετε τα φύλλα που περισσεύουν προς τα μέσα και ψήνετε στους 180° C για περίπου μία ώρα. Βράζετε το μείγμα του σιροπιού και μόλις βγάλετε την πίτα από το φούρνο ρίχνετε το καυτό σιρόπι. Παλιά την έκαναν γυριστή στη φωτιά.

Καλούδια από τη Χαλκιδική

Τι να αγοράσετε φεύγοντας:

  • Κρασιά: Πόρτο Καρράς, Τσάνταλη, Μπουτάρη, το αγιορείτικο του Μυλοποτάμου (www.mylopotamos.com) και από την Κλαούντια Παπαγιάννη, με σταφύλια βιολογικής γεωργίας: Μαλαγουζιά και Viogner-Ασύρτικο (www.cp-domaine.gr).
  • Τυριά από το παραδοσιακό τυροκομείο του Σταθώρη Ιωάννη στην Ιερισσό.
  • Αλίπαστα από τους αδελφούς Σιμώνη, με παραδοσιακό κάπνισμα σε ξύλα οξιάς στη Γαλάτιστα.
  • Μέλι, κηρήθρα, πρόπολη, βασιλικό πολτό: από το Συνεταιρισμό μελιού ΣΙΘΩΝ, (www.honeysithon.gr), από τον Κούρα Ιωάννη «Ο Μελισσοκόμος», από τον «ΙΤΑΜΟ» του Βράσταμνου Γεώργιου, από το Συρδάρη Στέλιο. Όλα βρίσκονται στη Νικήτη.
  • Χυμό και σιρόπι ροδιού, τσάγια με ρόδι από την Ελληνική Αγορά Α.Ε. (www.thessa.com.gr).
ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ