Τι να διαλέξω: μαρμελάδα ή μέλι; | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
11:07
7/12/2010

Τι να διαλέξω: μαρμελάδα ή μέλι;

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Ποιο να προτιμήσουμε, όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή, και γιατί;

Ποιο να προτιμήσουμε, όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή, και γιατί;

Μαρμελάδα

  • Μέση περιεκτικότητα σε φρούτα: 55%. 
  • Περιέχει επιπρόσθετα απλά σάκχαρα, ζάχαρη ή γλυκαντικές ύλες.
  • Εμπλουτίζεται με πηκτίνη ή άλλες φυτικές ίνες. 
  • Φτωχή περιεκτικότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά, όπως π.χ. βιταμίνες.
  • Μέτριος γλυκαιμικός δείκτης (GI). 
  • Μπορεί να περιέχει χρωστικές ή/και συντηρητικά.

Μέλι

  • Μέση σύσταση: 78% σάκχαρα (κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη), 16% νερό, 6% λοιπά στοιχεία.
  • Υψηλός γλυκαιμικός δείκτης.
  • Πλούσιο σε οργανικό οξέα, ένζυμα και αντιοξειδωτικά. 
  • Περιέχει μέτριες ποσότητες μετάλλων και ιχνοστοιχείων, μικρές ποσότητες βιταμινών και ελάχιστες αμινοξέων. 
  • Νοθεύεται εύκολα.

Προτιμάμε: Μέλι!

Γιατί: Είναι απολύτως φυσικό προϊόν. Καλύπτει τις ανάγκες για κάτι γλυκό, παρέχει άμεση ενέργεια, συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης, καταπολεμά τη νευρικότητα, ενισχύει το ανοσοποιητικό, δρα κατά της δυσκοιλιότητας και των μικροβιακών λοιμώξεων, έχει αντιοξειδωτικές και μακροβιοτικές ιδιότητες.

Επιλέγουμε μέλι: επώνυμο και συσκευασμένο, σε γυάλινα, αεροστεγή δοχεία. Τα πιο παχύρρευστα είδη έχουν λιγότερη υγρασία. Αν είναι ελληνικής παραγωγής και βιολογικής προέλευσης, ακόμα καλύτερα.

Στην ετικέτα: να αναγράφεται η λέξη «Μέλι», το είδος του, η χώρα προέλευσης και το όνομα του παραγωγού ή/και του διακινητή με πλήρη στοιχεία.

Το διατηρούμε: καλά κλεισμένο σε χώρο δροσερό, σκοτεινό και ξηρό. Το ανεπεξέργαστο μέλι ζαχαρώνει και κρυσταλλώνει εύκολα. Αν σκουρύνει πολύ, έχει αρχίσει να αλλοιώνεται.

Άτομα με καθιστική ζωή, υπέρβαρα ή με σακχαρώδη διαβήτη: δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 1-2 κουταλάκια ημερησίως.

Απαγορεύεται: να δίνουμε μέλι σε παιδιά και βρέφη κάτω των 2 ετών.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ