Θράκη: Ο ακρίτας της γεύσης | κουζινα , γευσεις | womenonly.gr
ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΡΧΙΚΗ / ΚΟΥΖΙΝΑ / ΓΕΥΣΕΙΣ
13:35
28/6/2012

Θράκη: Ο ακρίτας της γεύσης

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Σταυροδρόμι πολιτισμού η Θράκη, όχι μόνο γεωγραφικά αλλά και... γευστικά, μας χαρίζει μοναδικές γαστριμαργικές απολαύσεις, αυθεντικές, πεντανόστιμες, που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου κι έγραψαν τη δική τους ιστορία.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Θράκη, τόπος μυστηριακός, με ιστορία που χάνεται στα βάθη του χρόνου. Ο υποψιασμένος ταξιδιώτης ξέρει ότι εκεί δεν πρόκειται να βαρεθεί, αφού θα επισκεφθεί το Δέλτα του Νέστου και του Έβρου, τη λίμνη Βιστωνίδα, την παλιά πόλη της Ξάνθης, τη Μαρώνεια και την Ξυλαγανή γεμάτες αρχαία και βυζαντινά μνημεία, το δάσος της Δαδιάς και... ο κατάλογος δεν έχει τέλος! Αν την επισκεφθείτε, μην ξεχάσετε το καλύτερο: να απολαύσετε τις μοναδικές της γεύσεις!

Ο παράδεισος της γεύσης είναι εδώ!
Κεράσια Ροδόπης, στραγάλια Κομοτηνής, καριόκες Ξάνθης, καβουρμάς, σουτζούκ λουκούμ, κρασιά, σαραγλί, γλυκά ταψιού, ξηροί καρποί, τυριά, αλίπαστα ψάρια είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που μας χαρίζει η ακριτική αυτή περιοχή. Οι κάτοικοί της, φιλόξενοι και περήφανοι για την περιοχή τους, δεν διστάζουν να μοιραστούν μαζί μας τα μυστικά της γευστικής τους κουλτούρας.

Πατροπαράδοτες σπιτικές νοστιμιές
«Η περιοχή μας έχει δεχτεί σημαντική επίδραση από την ποντιακή κουζίνα», μας λέει η Ευτυχία Θωμαΐδου από το Γυναικείο Συνεταιρισμό Σταυρούπολης. «Μια νόστιμη σπεσιαλιτέ είναι το ποντιακό κορκότο, που γίνεται με καλαμπόκι ψημένο στο φούρνο και αλεσμένο. Τρώγεται σαν πιλάφι με βούτυρο και στη νηστίσιμη εκδοχή του με ξηρούς καρπούς και δαμάσκηνα». Απίστευτης νοστιμιάς και ο θρακιώτικος τζιγεροσαρμάς, που έχει την τιμητική του το Πάσχα: «Κόβουμε μια αρνίσια ή κατσικίσια συκωταριά, την τσιγαρίζουμε με μυρωδικά και ρύζι και στη συνέχεια την τυλίγουμε στη ?σκέπη?. Αφού την ψήσουμε στο φούρνο, τη σερβίρουμε με αβγολέμονο». Τα Χριστούγεννα σερβίρεται η μπάμπω, παραδοσιακό πιάτο, που όπως μας λέει η κ. Γεωργία Παλαμούτη, από το Γυναικείο Συνεταιρισμό Δαδιάς «Η Γερακίνα», πρόκειται για χοιρινό έντερο γεμιστό με ψιλοκομμένο μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας. Όσο για την Πρωτοχρονιά, «το έθιμο υπαγορεύει, αντί της βασιλόπιτας, την παραδοσιακή πίτα με τα τυχερά που αντιστοιχούν στις δουλειές που θα αναλάβει ο καθένας τη νέα χρονιά», μας λέει η Ζωή Φραγκούδη, από το Συνεταιρισμό Γυναικών Τριγώνου Έβρου «Γαία». Και, βέβαια, τι να πει κανείς για το χοιρινό με λάχανο τουρσί και τις σουσαμόπιτες.

Κάθε πιάτο και μια έκπληξη
Όπως και κάθε άλλη περιοχή, έτσι και η Θράκη φημίζεται για την ιδιαιτερότητα των πιάτων της. Η κ. Κυριακή Οικονόμου, που παρασκευάζει παραδοσιακά ζυμαρικά με παλιές συνταγές και σύγχρονες μεθόδους στο εργαστήρι της «Θρακιώτικη Ζύμη» στην Κομοτηνή, μας ενημερώνει για το υπέροχο ρετσέλι κι όχι μόνο. «Το ρετσέλι αποτελεί παραδοσιακή γεύση της περιοχής μας και γίνεται με κυδώνι ή κολοκύθα μέσα σε μούστο. Φημισμένες, επίσης, είναι οι πίτες μας, στις οποίες χρησιμοποιείται πολύ το σησαμέλαιο, καθώς το σουσάμι καλλιεργείται αρκετά στην περιοχή μας. Μια άλλη σπεσιαλιτέ της Θράκης είναι ο τραχανάς μας: νηστίσιμος με λαχανικά ή γαλατένιος. Χρησιμοποιούμε επίσης το πλιγούρι από σκληρό αλεύρι για να φτιάξουμε χυλοπίτες, γιουφκάδες, κουσκούσια». Στις 8 Μαΐου, γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, όπως μας λέει η κ. Παλαμούτη το έθιμο προστάζει να ετοιμάζεται έξω από την εκκλησία το κουρμπάνι, κατσίκι μαγειρεμένο με κρεμμύδια, πράσα, μαρούλι, ρύζι και πλιγούρι, το οποίο στη συνέχεια μοιράζεται στον κόσμο.

Καλούδια από τη Θράκη

Τι να αγοράσετε φεύγοντας:

  • Aπό τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Τριγώνου Έβρου «Γαία», χειροποίητα θρακιώτικα ζυμαρικά, σάλτσες και τοπικά γλυκά (www.gaia-evros.gr).
  • Από το Γυναικείο Συνεταιρισμό Δαδιάς «Η Γερακίνα», χυλοπίτες, τραχανά και φύλλο για πίτες.
  • Από το χωριό Ριζία Έβρου, καβουρμά.
  • Από τον Κυπαρισσούδη στους Μεταξάδες, «μέλι Μεταξάδων» από άνθη και διάφορα κωνοφόρα.
  • Από τον Πασχαλίδη στην Κομοτηνή, αλίπαστα (www.pashalidis.com.gr).
  • Από την «Ποτοποιία Θράκης» στην Κομοτηνή, ούζο και τσίπουρο (www.greek-ouzo.com).
  • Κρασιά: Από το Κτήμα Κίκονες και το Κτήμα Βουρβουκέλη (www.domaine-vourvoukeli.gr).

 

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ